Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kosova_T_Simenko_I_Finansoviy_analiz_2008.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

8 1.2 Метод рентабельности инвестиций .1.2 Метод розрахунку індексу рентабельності

Цей метод є по суті наслідком попереднього. Індекс рентабельності (PI) розраховується за формулою:

Очевидно, що коли PI > 1, то проект варто прийняти;

PI < 1, то проект варто відкинути;

PI = 1, то проект ні прибутковий, ні збитковий.

На відміну від чистого приведеного ефекту, індекс рентабельності є відносним показником. Завдяки цьому він дуже зручний при виборі одного проекту з ряду альтернативних, які мають приблизно однакові значення NPV, або при комплектуванні портфеля інвестицій з максимальним сумарним значенням NPV.

8.1.3 Метод розрахунку норми рентабельності

Під нормою рентабельності, або внутрішньою нормою прибутку, інвестиції (IRR) розуміють значення коефіцієнта дисконтування, при якому NPV проекту дорівнює нулю:

IRR = р, при якому NPV = f (г) - 0.

Зміст розрахунку цього коефіцієнта при аналізі ефективності планованих інвестицій полягає ось у чому: IRR показує максимально допустимий відносний рівень витрат, що можуть бути асоційовані з даним проектом. Наприклад, якщо проект цілком фінансується за рахунок позички комерційного банку, то значення IRR показує верхню межу допустимого рівня банківської відсоткової ставки, перевищення якого робить проект збитковим.

На практиці будь-яке підприємство фінансує свою діяльність, у тому числі й інвестиційну, із різних джерел. Як плату за користування авансованими в діяльність підприємства фінансовими ресурсами воно сплачує відсотки, дивіденди, винагороди і т.п., тобто несе деякі обґрунтовані витрати на підтримку свого економічного потенціалу. Показник, який характеризує відносний рівень цих витрат, можна назвати ціною авансованого капіталу (СС). Цей показник відображає сформований на підприємстві мінімум повернення на вкладений у його діяльність капітал, його рентабельність і розраховується за формулою середньої арифметичної зваженої.

Економічний зміст цього показника полягає в тому, що підприємство може приймати будь-які рішення інвестиційного характеру, рівень рентабельності яких не нижчий від поточного значення показника СС (або ціни джерела коштів для даного проекту, якщо він має цільове джерело). Саме з ним порівнюється показник IRR, розрахований для конкретного проекту, при цьому зв'язок між ними такий.

Якщо IRR > СС, то проект варто прийняти;

IRR < СС, то проект варто відкинути;

IRR == СС, то проект ні прибутковий, ні збитковий.

Практичне застосування даного методу ускладнене, якщо в розпорядженні аналітика немає спеціалізованого фінансового калькулятора.

8.1.4 Метод розрахунку терміну окупності інвестицій

Цей метод - один з найпростіших і значно поширений у світовій обліково-аналітичній практиці, не передбачає тимчасової упорядкованості грошових надходжень.

Алгоритм розрахунку терміну окупності (РР) залежить від рівномірності розподілу прогнозованих доходів від інвестиції. Якщо доход розподілений за роками рівномірно, то термін окупності розраховується розподілом витрат на розмір річного доходу, обумовленого ними. При одержанні дробового числа воно округляється у бік збільшення до найближчого цілого. Якщо прибуток розподілений нерівномірно, то термін окупності розраховується прямим підрахунком числа років, протягом яких інвестиція буде погашена кумулятивним доходом. Загальна формула розрахунку показника РР має вигляд:

РР= min N, при якому > IC

Деякі спеціалісти при розрахунку показника РР усе ж рекомендують враховувати часовий аспект. У цьому випадку до уваги беруться грошові потоки, дисконтовані за показником ціни авансованого капіталу. Очевидно, що термін окупності збільшується.

Показник терміну окупності інвестиції дуже простий у розрахунках, водночас він має ряд хиб, які необхідно враховувати в аналізі.

Існує ряд ситуацій, при яких застосування методу, основаного на розрахунку терміну окупності витрат, може бути доцільним. Зокрема це ситуація, коли керівництво підприємства більшою мірою стурбовано вирішенням проблеми ліквідності, а не прибутковості проекту - головне, щоб інвестиції окупилися, і якомога швидше. Метод також слушний у ситуації, коли інвестиції поєднані з високим ступенем ризику, тому чим коротший термін окупності, тим менш ризикованим є проект. Така ситуація характерна для галузей або видів діяльності, яким властива велика можливість досить швидких технологічних змін.