Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ПіРП 2012.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
2.63 Mб
Скачать

1.5. Типи поведінки підприємства, обумовлені його потенціалом

Успіх підприємства на конкурентному ринку залежить від його поведінки (реакції) у відповідь на зміни, що відбуваються у нестабільному зовнішньому середовищі. Розрізняють такі типи поведінки підприємства: адміністративний, виробничий, конкурентний, інноваційний, підприємницький.

Адміністративний тип поведінки характеризує здатність підприємства ефективно і своєчасно забезпечувати взаємодію виробничої, конкурентної, інноваційної, підприємницької діяльності із оточенням, має на меті гармонійне співіснування видів діяльності, своєчасну і швидку адаптацію потенціалу, узгодження потенціалів і стратегій діяльності підприємства. Варто зауважити на відмінність вимог до адміністративного типу поведінки в умовах ринку. За командно-адміністративної економіки потенціал підприємств мав, як правило, моноцільовий характер і призначався для забезпечення переважно одного основного виду діяльності впродовж певного довготривалого періоду. Структура потенціалу була розрахована на одну мету, мала стабільний характер. В сучасних умовах адміністративний тип поведінки передбачає потребу у формуванні нових потенціалів, швидку, а нерідко попереджувальну, адаптацію, одночасне створення всередині підприємства декількох різних типів потенціалу, структури яких повинні бути динамічними, складними, гнучкими і непостійними.

Метою виробничого типу поведінки є мінімізація витрат на виготовлення продукції. Це досягається насамперед за рахунок високоефективного виробництва. Мінімальну необхідну підтримку отримують маркетингова складова потенціалу, НДДКР і управління. Виробничий тип поведінки максимально виявляється на підприємствах із стандартизованим виробництвом, високим рівнем спеціалізації розподілу праці, мінімальними накладними витратами, децентралізованим до найнижчих рівнів прийняттям рішень, мінімальною чисельністю управлінського персоналу.

Конкурентний тип поведінки відображає прагнення до оптимізації прибутковості підприємства у короткостроковій перспективі. З цією метою підвищується рівень взаємодії між виробничим і маркетинговим потенціалами, управлінські дії спрямовуються на швидку реакцію на коливання попиту в умовах конкуренції.

Метою інноваційного типу поведінки підприємства є оптимізація розробки нових видів продукції чи технології і стратегії маркетингу в межах стратегічної зони господарювання на конкурентному ринку. Центральне місце займає науково-технічний потенціал, функція НДДКР, але, крім цього, для проникнення нової продукції на ринок необхідною є взаємодія з функціями виробництва і маркетингу. Інноваційна діяльність спрямована на забезпечення потенціального прибутку, вона доповнює виробничу діяльність, яка забезпечує поточну прибутковість підприємства.

Підприємницький тип поведінки забезпечує довгостроковий потенціал підприємства, його зростання за рахунок балансування стратегічних зон господарювання, стратегічних ресурсів і груп стратегічного впливу. Підприємницький тип поведінки має на меті прогнозування тенденцій в конкурентній боротьбі, розробку маркетингової і стратегічної концепції розвитку підприємства, передбачає залучення значної кількості управляючих всіх рівнів ієрархії та працівників функціональних служб.