Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Колот пидпр 52-59.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
78.85 Кб
Скачать

Тема 7. Договірні взаємовідносини у бізнесі

План

  1. Загальне поняття підприємницького договору та його значен­ня для ринкової системи господарювання.

  2. Види і типи договорів, порядок їх укладення.

  3. Оферта як особлива форма укладення договору.

  4. Формування умов договору підприємцем.

Література

Бусьігин А.В., Ситников П.И. Как вьійти на мировой рннок. — М„ 1991.

МолдовановМ.І., Сидорова Г.М. Сучасний діловий документ. — К.: Техніка, 1992.

Сборник типовнх договоров. — М.: ИНФРА, 1994.

ХалфинаР.О. Современньш рьінок: Правила игрьі. — М., 1993.

Хойер В. Как делать бизнес в Европе. — М., 1992.

1. Загальне поняття підприємницького договору

та його значення для ринкової системи господарювання

У всіх галузях економічного, соціального, культурного і політич­ного життя суспільства люди часто зустрічаються з поняттям догово­ру-

Договір (контракт, угода) — форма закріплення партнерських зв'язків, а саме предмета договору, взаємних прав і обов'язків, наслідків порушення домовленостей.

Договір має забезпечувати оптимальне співвідношення волі лю­дини, її інтересів з інтересами та потребами контрагентів (партнерів) суспільства. Наприклад, партнерські зв'язки підприємця розвива­ються за двома основними напрямками:

перший — відносини з постачальниками всього необхідного для організації процесу виробництва;

другий — відносини зі споживачами (клієнтами) всього того, що продукується підприємцем для ринку.

Партнери — постачальники

Партнери — споживачі

Рис. 7.1. Типова схема основних партнерських зв'язків підприємця

Весь спектр таких взаємовідносин (зв'язків) здійснюється на основі дотримання власних прав і намагання виконувати ті зобов'я­зання, котрі підприємець гарантує своїм партнерам при встановленні з ними будь-яких конкретних форм співробітництва. Такі права і обов'язки закріплюються у договорі, що має бути підписаний під­приємцем та його партнерами.

Договір опосередковує взаємини стосовно праці, виробництва і реалізації продукції (послуг) та основною формою практичного здій­снення ринкових відносин між контрагентами діючої системи госпо-

Схема можливих партнерських зв'язків може бути зображена таким чином (рис. 7.1).

дарювання. Ще у давнину знані в світі особистості говорили: «... про що домовляться, те й панує» (грек Демосфен) або «... основа права — вірність слову і договору» (римлянин Ціцерон).

З розвитком суспільства та зміни його формацій відразу виникає об'єктивна необхідність договору як адекватної форми зв'язків між членами суспільства, між людиною і державою в сфері господарської діяльності.

Договори вельми широко використовуються у різних сферах пра­ва (трудовому, господарському законодавстві тощо), де відіграють важливу роль у регулюванні людських стосунків. Саме у ринковій економіці договори € визначальною і майже єдиною правовою фор­мою (основою) партнерських взаємозв'язків.

Істотне розширення ринкових відносин, велика різноманітність договорів між партнерами вимагають разом з тим збереження фун­даментальних принципів взаємин, які роблять договір універсальною формою існування ринку.

В основу будь-якого договору покладаються зобов'язання, згідно з якими одна особа (кредитор) має право вимагати від іншої особи (боржника) здійснення певних дій або утримання від їх виконання. Дійсність договору підтверджується виконанням передбачених для нього вимог: угода сторін; дієздатність партнерів; предмет договору; юридична основа договору. Угода сторін — це мета, яку мають досяг­ти партнери, та відшкодування, що чекають кожного партнера в обмін на взяті на себе певні обов'язки.

Договір вважається укладеним і юридично чинним з моменту його підписання партнерами.