Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ПіРП 2012.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
2.63 Mб
Скачать

5.2. Види вартості підприємства

Процесу оцінювання потенціалу підприємства передує вибір виду та величини вартості, які найбільшою мірою будуть відповідати цінності об’єкта угоди купівлі-продажу. Оскільки уявлення про цінність об’єкта залежить від конкретних інтересів покупця, оцінювачу доводиться визначати різні види вартості, які можна класифікувати за низкою ознак.

За рівнем ринковості розрізняють ринкову та неринкову вартість. За Національним стандартом №1 «Загальні принципи оцінки майна і майнових прав», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 10.09.2003 р. № 1440: «Ринкова вартість – вартість, за яку можливе відчуження об’єкта оцінки на ринку подібного майна на дату оцінки за угодою, укладеною між покупцем та продавцем, після проведення відповідного маркетингу за умови, що кожна зі сторін діяла зі знанням справи, розсудливо і без примусу».

Ринкова вартість визначається як найбільш вірогідна ціна за умов виконання таких вимог:

• мотивації покупця і продавця мають типовий характер;

• обидві сторони добре проінформовані і діють відповідно до власних інтересів;

• оплата купівлі-продажу здійснюється в грошовій формі;

• ціна угоди є нормальною, тобто, на неї не впливають специфічні умови фінансування або продажу.

До неринкових видів вартості належать: вартість заміщення; вартість відтворення; залишкова вартість заміщення (відтворення); вартість у використанні; споживча вартість; інвестиційна вартість; спеціальна вартість; ліквідаційна вартість та інші види вартості.

За цілями оцінювання розрізняють споживчу, інвестиційну, спеціальну, страхову, заставну, оподатковувану, утилізаційну вартість.

Залежно від характеру аналога розрізняють вартість відтворення та вартість заміщення.

Залежно від перспектив розвитку підприємства розрізняють вартість діючого підприємства та ліквідаційну вартість.

Вартість діючого підприємства визначається як вартість цілісного комплексу, тобто системи цінностей, корисність якої полягає в здатності до ведення господарської діяльності з певною ефективністю. Цей вид вартості враховує:

• ефект синергиїзму;

• вартість нематеріальних активів, яка не відображена в бухгалтерському балансі;

• перспективи подальшого розвитку підприємства, потенційні майбутні доходи і прибутки.

Оцінювання ліквідаційної вартості підприємства проводиться у випадку орієнтації на закриття підприємства та поелементну реалізацію його активів. В економічній літературі прийнято виділяти три види ліквідаційної вартості підприємства:

  1. упорядковану;

  2. вимушену;

  3. вартість припинення існування активів.

Ліквідаційна вартість підприємства формується під впливом багатьох факторів, серед яких, крім базових, які визначають ринкову вартість підприємства, виділяють специфічні фактори – терміновість реалізації активів, психологічну привабливість, їхній зовнішній вигляд, місце і час продажу, ступінь рекламної підготовки, відсутність гарантійних зобов'язань або часткову комплектацію та інше. Найважливішим специфічним фактором є час реалізації активів.