Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ПіРП 2012.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
2.63 Mб
Скачать
    1. Особливості потенціалу підприємства та його видові прояви

Використовуючи термін "потенціал" необхідно пам'ятати про характерні особливості, які притаманні цьому терміну в цілому.

  • Потенціал підприємства, як і будь-якої складної системи, наприклад, людини, виглядає дещо абстрактною категорією. Його межі нечіткі, чинники не зовсім визначені, вплив на поточні процеси опосередкований. Водночас ця категорія є досить конкретною, оскільки практично будь-яке управлінське рішення може справити на нього (і через нього на всю подальшу історію підприємства) позитивний чи негативний вплив.

  • Як елементи потенціалу слід розглядати такі види ресурсів, обсяги та структура яких може суттєво змінюватись лише в результаті прийняття та реалізації відповідних управлінських рішень.

  • Для обґрунтованого оцінювання рівня потенціалу необхідно ідентифікувати умови, в яких проходитиме діяльність підприємства. Наприклад, за нормальних умов ключовими, визначальними елементами потенціалу є ті ресурси, які забезпечують підприємству конкурентні переваги. Це сучасна технологія, прогресивне устаткування, інтелектуальні ресурси, патенти тощо. Якщо йдеться, наприклад, про роботу в умовах кризи платежів, то визначальними будуть такі ресурси, як фінансові чи інші ліквідні активи, доступ до кредитів на пільгових умовах, можливість отримання бюджетних субсидій.

  • Загальний рівень потенціалу не визначається як арифметична сума його складових. Важливо, щоб зміна усіх елементів потенціалу була узгодженою. Слабкість одного елемента може розповсюдитись на ціле, якщо елемент має ключове значення. Також не можна допускати надмірного рівня жодного елемента потенціалу. Тобто, рівень і темпи розвитку усіх елементів потенціалу мають бути збалансованими, що дасть змогу досягти додаткового синергійного ефекту.

  • Потенціал підприємства не є сталою величиною, як і інші елементи виробництва він безперервно змінюється, але в порівнянні з іншими характеристиками підприємства за нормальних умов він слабко реагує на позитивні впливи. Проте руйнівні впливи можуть дати досить швидкий негативний ефект.

  • Найважливішим чинником дестабілізації потенціалу є зовнішнє середовище, в якому постійно відбуваються явища, які суттєво впливають на функціонування підприємства, і воно не спроможне уникнути цього впливу. Тому рівень потенціалу підприємства залежить не тільки від наявності ресурсів, але й від можливості їхнього отримання (поповнення) із зовнішнього середовища.

Отже, максимальне зростання потенціалу підприємства обумовлюється такими чинниками, як наявність ресурсів, доступ до ресурсів, ефективність управління (завдяки чому досягається максимальна ефективність використання наявних ресурсів) та сприятливі умови зовнішнього середовища.

Потенціал об'єднує в собі як просторові, так і часові характеристики, і концентрує в собі одночасно три рівні зв'язків і відносин.

По-перше, він відображає минуле, тобто, сукупність накопичених в процесі становлення властивостей, здатностей та ресурсів, які забезпечують та зумовлюють можливість їхнього використання та розвитку.

По-друге, він характеризує рівень сучасного практичного застосування і використання цих властивостей, здатностей і ресурсів.

По-третє, він орієнтується на майбутнє, оскільки містить як реалізовані можливості, так і нереалізовані. Тобто, містить в собі як ресурси, так і резерви, які забезпечують майбутній розвиток.

Класифікаційними ознаками видових проявів потенціалу підприємства є: об’єкт дослідження; рівень використання можливостей підприємства; сфера реалізації потенціалу; рівень ієрархії; функціональні ознаки.

За об’єктами дослідження можуть застосовуватись ресурсний або результатний підходи до оцінювання потенціалу. За ресурсним підходом потенціал підприємства розглядається як сукупність ресурсів, оцінювання яких здійснюється за вартістю їхнього залучення. Результатний підхід передбачає розгляд потенціалу підприємства як здатності господарської системи перетворювати ресурси у готовий продукт для задоволення суспільних потреб і створення певного результату. Оцінювання потенціалу в цьому випадку полягає у визначенні максимальної кількості благ та рівня ефективності використання кількості, якості та структури ресурсів.

За рівнем використання можливостей виокремлюють: фактичний потенціал підприємства, який є реалізованим, досягнутим на поточний момент часу, та стратегічний потенціал, зорієнтований на досягнення перспективних, довгострокових цілей підприємства.

За сферою реалізації потенціал можна розглядати як внутрішній, представлений наявними ресурсами та управлінськими компетенціями, і зовнішній, який характеризується потенційним обсягом ринкового попиту. Через складність, динамічність, непередбачуваність зовнішнього середовища підприємство має обмежений вплив на власний зовнішній потенціал.

Дотримання принципу ієрархії дозволяє виокремити в потенціалі підприємства як системі глобального рівня потенціали підсистем нижчого рівня, які в сукупності за рахунок синергійного ефекту забезпечують досягнення ефективності діяльності.

За функціональними ознаками формування та використання потенціалу виокремлюють виробничий, маркетинговий, фінансовий, організаційний та інші види потенціалу підприємства.

В навчальному посібнику Федоніна О.С., Рєпіної І.М., Олексюка О.І. «Потенціал підприємства: формування та оцінка»[245] запропоновано більш деталізовану класифікацію видових проявів потенціалу (рис 1.1).

Рис. 1.1. Класифікація видів потенціалів [245]