Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес О. В. Кузьменко, Т. О. Гуржій.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.37 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

О. В. Кузьменко, Т. О. Гуржій

.•і

ПРАВО УКРАЇНИ

Підручник

За редакцією доктора юридичних наук О. В. Кузьменко

Київ • Атіка • 2007

ті.

УДК 342.9.03(477)(075.8) НІЖ 67.9(4УКР)401я73 К89

Рекомендовано Науковою радою МВС України (Протокол № 2 від 21 червня 2007р.)

Рекомендовано до друку Вченою радою

Київського національного університету внутрішніх справ

(Протокол № 14 від 31 жовтня 2006 р.)

Рецензенти:

Колпаков В. К,— доктор юридичних наук, професор; Коломоєц Т. О.- доктор юридичних наук, професор; Осіпапенко О. /.- доктор юридичних наук, професор.

Автори:

Кузьменко О. В.- розділи У-Х, XII, XIII, X

Гуржій Т. О.- розділи МУ, XI, XIV, XVI.

Кузьменко О. В., Гуржій Т. О.

К89 Адміністративно-процесуальне право України: Підруч­ ник / За ред. О. В. Кузьменко.- К.: Атіка, 2007.- 416 с. I5ВN 978-966-326-226-0 ;

У підручнику на основі досягнень адміністративно-процесуальної науки, сучасного адміністративно-процесуального законодавства і практики його за­стосування визначено основні питання курсу адміністративно-процесуального права.

Для студентів, аспірантів та викладачів юридичних спеціальностей вищих закладів освіти, а також наукових і практичних працівників.

УДК 342.9.03(477)(075.8) ББК67.9(4УКР)401я73

© Кучьмснко О. В., Гуржііі Т. О., 2007 © Видавництво «Атіка», 2007

IЗВN 978-966-326-226-0

»■«

ВСТУП

Вітчизняна адміністративно-процесуальна доктрина поступово звільняється від радянських стереотипів, за якими адміністративний процес виступає складовою механізму тотального нав'язування дер­жавної волі суспільству та окремим громадянам. Сучасне адміністра­тивно-процесуальне право виходить із безумовного пріоритету прав і свобод людини у її відносинах з органами публічної влади. Відтак, авторами підручника була здійснена спроба максимально узгодити традиційні уявлення про сутність, призначення, предмет та принципи функціонування адміністративно-процесуальної системи із ключови­ми положеннями «людиноцентристської» ідеології адміністративних відносин.

Адміністративно-процесуальне право є порівняно «молодою» юридичною галуззю, котра наразі перебуває у стадії свого остаточного становлення. Як наслідок, ряд важливих аспектів відповідної пробле­матики ще не отримав належного висвітлення на сторінках вітчиз­няної наукової та навчальної літератури. Сподіваємось, що запропо­новані підходи до вирішення таких малодосліджених питань, як адмі­ністративно-процесуальні функції, метод галузевого регулювання, джерела адміністративно-процесуального права, адміністративна про­цедура, будуть цікавими не лише для студентів, аспірантів (ад'юнктів), а й для досвідчених фахівців цієї сфери.

На жаль, невід'ємною ознакою сучасної теорії адміністративно-процесуального права є надзвичайна нестабільність та суперечли­вість її понятійно-категоріального апарату. Без перебільшення мож­на стверджувати, що жодна інша галузева наука не стикається з такою кількістю протиріч у детермінації найголовніших та найприн­циповіших характеристик свого об'єкта. На сторінках юридичної літератури нерідко трапляються абсолютно контрадикторні підходи до розуміння адміністративного процесу, адміністративного прова­дження, адміністративної процедури та ін. І це вже не просто звичай­на дискусія, яка розгортається у рамках єдиної наукової парадигми,-у таких випадках ми маємо справу із невизначеністю фундаменталь­них засад адміністративно-процесуального права, його природи, обсягу та суті.

Саме тому одним з основних завдань нашого підручника є не лише показати відмінності авторських поглядів на різноманітні явища

адміністративно-процесуальної сфери, а й певною мірою охарактери­зувати ті різновекторні процеси розвитку правової теорії, які за кілька десятиліть спричинили формування майже протилежних концепцій адміністративного процесу.

Враховуючи значний обсяг узагальненої теоретичної інформації та її очевидну складність для сприйняття (особливо дослідниками-початківцями, які лише роблять свої перші кроки на шляху до опану­вання адміністративно-процесуальної науки), виклад навчального матеріалу здійснюється у якомога більш доступній та зручній для са­мостійного опрацювання формі.

Щиро сподіваємось, що цей підручник викличе інтерес як у май­бутніх учених, так і в досвідчених правників, а також буде корисним при викладанні адміністративно-правових дисциплін у вищих на­вчальних закладах.

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА