Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін.процес!.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
128.4 Кб
Скачать

наслідки, що матимуть місце внаслідок такого "розмивання" тер­мінології у законодавстві та юридичній практиці.

З урахуванням вищезазначеного, а також того, що юридичний процес історично пов’язаний з правосуддям і саме так сприйма­ється у більшості країн світу, адміністративний процес доцільно розглядати саме як форму здійснення правосуддя в адміністрати­вних справах. Тобто під адміністративним процесом розуміється порядок діяльності адміністративних судів по вирішенню публіч- но-правових спорів, які віднесено до їх юрисдикції. Слід зауважити, що цілком імовірним є виокремлення норм, які регулюють адмі­ністративний процес (адміністративне судочинство), в окрему галузь права судово-процесуальної спрямованості.

Таким чином, враховуючи застосований в рамках цієї дисцип­ліни підхід до розуміння адміністративних процедур, адміністратив­ний процес, як порядок діяльності адміністративних судів, опосе­редковує здійснення судової влади — правосуддя в адміністрати­вних справах, тоді як адміністративні процедури є порядком здійснення публічного управління. Студентам слід звернути ува­гу, що певні адміністративні справи спірного характеру перед тим, як розглядатися адміністративними судами, можуть розглядатися й органами публічного управління (адміністративне оскарження). Тобто деякі публічно-правові спори можуть бути як предметом адміністративних процедур, так і предметом адміністративного судочинства.

22

Тема 2

ПРЕДМЕТ, СИСТЕМА ТА ДЖЕРЕЛА АДМІНІСТРАТИВНО-ПРОЦЕДУРНОГО ПРАВА ^

  1. Поняття, предмет та система адміністративно-про­цедурного права

  2. Адміністративно-процедурні норми

  3. Адміністративно-процедурні відносини

  4. Джерела адміністративно-процедурного права та його систематизація

2.1. Поняття, предмет та система адміні­стративно-процедурного права

Необхідно відразу зазначити, що питання про адміністративно- процедурне право є дискусійним. Проблеми, що супроводжують становлення теорії адміністративних процедур, відбиваються й на формулюванні поняття та окресленні предмета адміністративно- процедурного права.

Вище вже зазначалося, що адміністративні процедури — це нормативно-встановлений порядок правотворчої та правозастосов- чої діяльності органів публічного управління. Отже, такий поря­док має бути чітко визначений нормативно, тобто повинні існу­вати встановлені правовими нормами правила здійснення діяльно­сті із прийняття адміністративно-правових актів та розв’язання адміністративних справ органами публічного управління, при су­ворому додержанні яких досягається законність та оптимальність результатів управлінської діяльності.

Сукупність усіх правових норм, що регламентують здійснення адміністративних процедур, становить адміністративно-процедурне право, яке є складовою адміністративного права України. Специ­фіка останнього, як однієї з найоб’ємніших галузей права, поля­гає, на наш погляд, в тому, що в ньому тісно переплітаються ті правила поведінки, що закріплюють статику публічного управлін- ня та його динаміку. Таким чином, закріплення статики публічно­го управління знаходить свій прояв у встановленні системи орга­нів, які виконують публічно-управлінські функції, а також їх по­вноважень; у врегулюванні правового становища інших суб’єктів адміністративного права; в закріпленні принципів та дефініцій

23

Тема З

ВИДИ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПРОЦЕДУР

  1. Підходи до класифікації адміністративних процедур

  2. Адміністративні правотворчі та адміністративні пра-

возастосовчі процедури

  1. Внутрішні та зовнішні адміністративні процедури

  2. Заявні та втручальні адміністративні процедури

  1. Підходи до класифікації адміністра­тивних процедур

Приступаючи до вивчення цієї теми, студентам слід уявляти, що, як вже наголошувалося вище, публічно-управлінські функції так чи інакше реалізуються в усіх сферах суспільного життя. Більшість з управлінських ситуацій, які потребують реакції орга­нів публічного управління, є типовими і задля їх вирішення вста­новлюється нормативна модель — конкретна адміністративна процедура. Це обумовлює наявність великої кількості адміністра­тивних процедур, що встановлені нормативно-правовими актами різної юридичної сили. При цьому надзвичайно актуальною як в теоретичному, так і в практичному аспектах є класифікація адмі­ністративних процедур.

Класифікація адміністративних процедур можлива за різними критеріями. Але у першу чергу, зважаючи на чисельність адміні­стративних процедур, доцільно виділяти ті їхні різновиди (групи), щодо яких наявні (чи які потребують) окремої законодавчої ре­гламентації. При цьому на основі загальних правил, законодавчо встановлених для певної групи процедур, можлива й подальша спеціальна правова регламентація вже конкретної адміністратив­ної процедури з цієї групи (з урахуванням, наприклад, специфіки тих питань, для вирішення яких призначена конкретна процеду­ра).

З огляду на зазначене, студентам перш за все слід звернути увагу на розподіл адміністративних процедур за такими критері­ями:

залежно від змісту адміністративні процедури поділяються на адміністративні правотворчі та адміністративні правозастосовчі процедури;

32