Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін.процес!.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
128.4 Кб
Скачать

  1. своєчасно повідомляти адміністративний орган про немож­ливість прибуття на запрошення адміністративного органу та її причини;

  2. добросовісно користуватися належними їй правами.

4.4. Суб’єкти, що сприяють здійсненню процедур

До третьої групи суб’єктів адміністративних процедур входять особи і органи, що сприяють здійсненню процедури: свідки, спе­ціалісти, експерти, перекладачі, поняті. Особи, які сприяють роз­гляду адміністративної справи, зобов’язані брати участь у проце­дурі відповідно до вимог адміністративного органу.

Представники третьої групи суб’єктів:

  1. зобов’язані надавати у розпорядження органу, що вирішує справу, дані, які мають до неї відношення;

  2. зобов’язані надавати кваліфіковану допомогу іншим суб’єк­там процедури;

  3. мають право ознайомитися з матеріалами справи, що необ­хідні їм для здійснення сприяння розгляду справи;

  4. мають право брати участь у слуханні адміністративної справи у випадках, передбачених законом і т. ін.

Студентам слід мати на увазі, що наведені варіанти класифі­кації суб’єкті» не є вичерпними. Так, пропонується здійснювати розподіл суб’єктів адміністративних процедур на три великі гру­пи: адміністративні органи, приватні особи та особи, які сприя­ють розгляду справи ‘. До адміністративних органів у цьому ви­падку відносять усі органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, а також тих суб’єктів, які за своєю природою не є владними органами, проте їм делеговане виконання окремих владних повноважень.

Приватною особою називають іншого обов’язкового ■ учасника адміністративної процедури, тобто фізичну або юридичну особу.

Остання категорія у цін класифікації — це особи, які сприя­ють розгляду справи.

'Основи адміністративного судочинства та адміністративного права: навч. по- гіпннк / За ааг. род. Р. О. Куйбіди, В. І. Шишкіпа. — К '. Старий світ, 2006. — U Ш 18«.

40

Тема 5

СТРУКТУРА АДМІНІСТРАТИВНИХ ПРОЦЕДУР

  1. Елементи адміністративної процедури

  2. Поняття та характерні риси стадії адміністративної процедури

  3. Стадія відкриття адміністративного провадження

  4. Стадія підготовки адміністративної справи до роз­гляду

  5. Стадія розгляду та вирішення адміністративної спра­

ви

  1. Стадія виконання індивідуального адміністративно­го акта

  1. Елііменти адміністративної процедури

Приступаючи до вивчення цієї теми, студентам слід мати на увазі, що, аналізуючи кожне явище дійсності, у тому числі й правове, можна подати його як більш чи менш складне поєднан­ня взаємодіючих між собою елементів, кожен з яких, визначаючи окрему сторону явища, у той же час певним чином пов’язаний з усіма іншими його частинами. Сукупність елементів, з яких скла­дається адміністративна процедура, являє її структуру.

Як відомо, будь-яка Правова процедура — це встановлений правовими нормами порядок діяльності, яка триває у часі та має на меті досягнення юридично значущого результату. Конкретна процедура, у тому числі й адміністративна, структурно складається з низки процедурних дій. Такі дії здійснюються не хаотично, а у чітко встановленій послідовності і знаходяться між собою у ло- гічно-функціональному зв’язку.

Отже, базовим елементом у структурі будь-якої адміністратив­ної процедури є процедурні дії — дії, необхідність здійснення яких у стропій послідовності передбачена нормами адміністративного права для досягнення цілей адміністративної процедури.

Поряд з процедурними діями, які є базовим, первинним еле­ментом, до структури адміністративних процедур належать також стадії адміністративних процедур та етапи стадій адміністративних процедур.

41

При необхідності здійснення передбаченої індивідуальним адмі­ністративним актом певної дії чи утримання від певної дій такий акт може бути примусово приведений у виконання за допомогою застосування заходів примусу, передбачених законом. Але у ба гатьох випадках примусові заходи здійснюються в порядку окре­мої адміністративної процедури — процедури виконавчого прова дження, згідно з Законом України "Про виконавче провадження".