Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_Ekon_Teor_2012_2012-01-14.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Розділ 3. Мікроекономіка

  1. Чому потрібне втручання держави на мікрорівні? Обгрунтуйте відповідь прикладами.

  2. В яких випадках виникає „чорний ринок”? Як ви думаєте, чи існує він в економіці сучасної України?

  3. Подумайте, чи купуєте ви які-небудь товари і чи користуєтесь ви послугами, що є продукцією монополій? Назвіть їх, поясніть, чому вони є монопольним продуктом? Чи потрібне втручання держави у формування цін на них? Як держава може вплинути на обсяги їх виробництва?

  4. В багатьох країнах держава встановлює норми викидів шкідливих речовин в атмосферу підприємствами, автомобілями. Які підстави існують для таких дій? Що ви знаєте про торгівлю правами на викиди? Чи діють такі норми в Україні?

  5. Які положення теорії попиту та пропозиції, теорії еластичності пояснюють, чому люди прагнуть ухилитися від сплати податків? Обгрунтуйте відповідь графічно. Поясніть, як впливає еластичність попиту на розподіл податкового тягаря.

  6. Держава хоче сприяти споживанню молока та м”яса населенням, яку політику уряд повинен обрати щодо:

а) виробників молока та м”яса;

б) продавців молока та м”яса;

в) споживачів цих продуктів;

г) сімей з маленькими дітьми?

  1. В Україні практикується надання субсидій на користування комунальними послугами. Поясніть, куди зміщуються криві попиту та пропозиції на комунальні послуги. До якої міри ця практика є позитивною? Чи є вона негативною і чому?

  2. В Хмельницький з концертом приїхав популярний артист. Дирекція філармонії виставила ціну на квитки в розмірі 100 грн., в результаті чого було продано недостатньо квитків для окупності концерту, який відмінили. Чому так сталося? Що не врахувало керівництво філармонії? Як би ви побудували цінову політику? Як отримати максимум виручки і продати всі квитки?

  3. В кінці 1973 р. країни-члени ОПЕК різко скоротили видобуток нафти, в результаті чого ціни на неї зросли в 4 рази. Загальна сума їх доходів від нафти за період 1973 – 1980 р.р. зросла на 340%. Однак, з 1981 р. ціни на нафту почали спадати. Щоб утримати високі ціни країни-члени ОПЕК скоротили виробництво на 45%, а Саудівська Аравія – на 80%, але і ці заходи не зупинили падіння цін. Спробуйте відповісти, які економічні процеси відбувалися за цей же період у країнах-споживачах нафти? Як повелися виробники нафти, що не є членами ОПЕК? Як зреагував на енергетичну кризу Радянський Союз та його керівництво?

  4. Використовуючи свої знання з теорії еластичності поясніть, як підвищення цін на газ вплине на:

    1. попит на альтернативні енергоресурси?

    2. виробництво вугілля?

    3. виробництво електроприладів?

    4. виробництво електроенергії атомними електростанціями?

    5. продажі електронагрівальних приладів?

    6. споживання газу.

  5. Крива виробничих можливостей пов’язує виробництво предметів споживання (прямих благ) і засобів виробництва (непрямих благ) з розподілом обмежених ресурсів між ними. Поясніть розташування кривої виробничих можливостей для країни, в якій:

    1. перевага віддана виробництву засобів виробництва?

    2. перевага віддана виробництву предметів споживання?

    3. в економічному розвитку країни спирається на аграрний сектор та предмети споживання.

    4. в економічному розвитку країна спирається на високотехнологічні засоби виробництва.

Як ви охарактеризуєте розташування кривої виробничих можливостей для України.

  1. В мікроекономічній системі взаємодіють:

    1. споживачі;

    2. виробники;

    3. ринки благ;

    4. ринки факторів виробництва.

Зв’язки між ними опосередковують ціни. Зарплата, процент, прибуток. Поясніть механізм дії цих зв’язків, напрям їх дії, формування ланцюжка залежностей і взаємовпливів.

  1. При встановленні ціни рівноваги діє два механізми:

    1. ціна змінює об’єми виробництва (за Вальрасом);

    2. обсяг пропозиції змінює ціну (за Маршаллом).

Поясніть механізми встановлення рівноваги у випадках а) та б), дайте графічну ілюстрацію. Який з цих механізмів є більш поширеним? Який механізм діє на ринках в Україні? Обґрунтуйте відповіді.

  1. Використовуючи знання теорії попиту та пропозиції дайте відповідь на питання:

    1. чому взимку ціни на овочі та фрукти є високими?

    2. чому в серпні відбувається „обвал” цін на плодоовочеву продукцію?

    3. чому у вересні ціни на овочі практично не змінюються, не зважаючи на сезон їх збирання?

    4. чи завжди ріст цін на овочі пов’язаний із сезоном?

    5. яким мікроекономічним парадоксом пояснюються ріст попиту на картоплю при зростанні цін на неї?

Останній пункт спробуйте обґрунтувати за допомогою статистичних даних про споживання населенням України продуктів харчування.

  1. Який механізм використовує держава, регулюючи ціни на хліб, електроенергію, комунальні послуги, послуги пасажирського транспорту? Поясніть графічно та на прикладах.

  2. З якою метою уряд України закуповує зерно та цукор у держрезерв? Як це пов’язано з регулюванням цін? Наведіть приклади з останніх років. З якою метою встановлюють квоти на виробництво? Відшукайте приклади.

  3. Відомо, що податковий тягар залежить від нахилу ліній попиту та пропозиції. Проілюструйте графічно такі ситуації:

а) податковий тягар покладено в основному на покупця;

б) податковий тягар несе продавець;

в) податковий тягар розподілено порівну між покупцем та продавцем;

г) обсяги продажів після введення податків знижуються незначною мірою;

д) обсяги продажів після введення податків значно скорочуються;

е) для кожного із випадків визначте „мертві втрати суспільства” від оподаткування та прослідкуйте зміну їх величини.

  1. Поясніть, як вплине підвищення ціни:

а) на попит та виручку від продажу для еластичних товарів;

б) на попит та виручку від продажу нееластичних товарів;

в) на попит та виручку від продажу товарів-замінників;

г) на попит та виручку від продажу взаємодоповнюючих товарів.

  1. Поясніть такі твердження та наведіть приклади:

а) чим суттєвішою є потреба в даному товарі, тим нижчою є еластичність попиту на даний товар;

б) еластичність попиту спадає при зростанні насиченості потреби в певному товарі;

в) еластичність попиту на товар зростає з появою товару-замінника.

  1. Ви маєте автомобіль, який потребує бензину, ремонту, техобслуговування, амортизації. Які з цих витрат можуть розглядатися як альтернативні вартості в контексті наступних ситуацій:

а) ви стоїте перед вибором –їхати вам на вихідні до друга, який живе в місті за 100км від вас;

б) ви не маєте автомобіля і вирішуєте, чи варто його придбати; у випадку купівлі ви зможете влаштуватись на роботу за 5 км від вашого дому.

  1. Відомо, що знаменитий піаніст, який має надзвичайну спритність рук так же швидко може працювати на друкарській машині. Чому він наймає секретаря для друкування своєї кореспонденції, коли сам може виконати цю роботу швидше, ніж секретар?

  2. На ринку відбулося зростання цін на свинину і споживачі почали купувати більше курятини. Як змінилося розташування кривих попиту на свинину та курятину? Як змінилося розташування кривих пропозиції цих товарів у миттєвому, короткому та довгому періодах? В якому напрямку рухаються ціни рівноваги на свинину та курятину? Який з коефіцієнтів еластичності відображає зв’язок свинини та курятини і як він змінюється? Чому таке явище на ринку має назву „зміна лідера”?

  3. Уявіть, що ви власник продовольчого магазину. Вам потрібно збільшити виручку. Яке рішення ви приймете, враховуючи, що в асортименті товару входять: горілка, цигарки, пиво, хліб, цукор, цукерки, торти, кава, чай, апельсини, борошно, олія, масло, маргарин, крупа гречана і крупа рисова, яблука, мед, жуйка, молоко, оливки, картопля, соняшникове насіння, свіжа риба, заморожені кури, заморожена риба, помідори, капуста. Дайте пояснення щодо кожного товару. Як на ваше рішення вплине еластичність кожного товару чи групи товарів?

  4. Уявіть, що ви фермер. В 2009 і в 2010 роках ціни на пшеницю падали, зате росли на ячмінь, картоплю, всю овочеву продукцію, одночасно зростали ціни на пальне. Використовуючи теорію попиту та пропозиції, а також теорію еластичності спробуйте відповісти на такі питання:

а) чи буде фермер сіяти пшеницю в 2011р.?

б) чи вигідно фермеру сіяти ячмінь?

в) яким буде його рішення щодо картоплі та овочевих культур, враховуючи, що потрібно використати найману працю?

г) чи однаково буде поведінка фермера на власній та орендованій землі?

  1. Уявіть, що ви є власником промтоварного магазину, який торгує готовим одягом для дорослих, для дітей, спецодягом, а також дорослим та дитячим взуттям. В Україні з 2005 року відбулося суттєве зростання зарплати у бюджетній сфері. Вас, як власника, держава зобов’язує підняти мінімальну зарплату продавцям. Яку цінову стратегію ви оберете, враховуючи, що податки будуть незмінними? Це ж саме, враховуючи що податки зростуть? Знизяться?

  2. Уряд прийняв рішення ввести податок з продажів на ряд товарів, зокрема: горілку, пиво, цигарки, цукор, олію, борошно, каву, чай, імпорту заморожену курятину. Як це рішення вплине на:

а) продажі цих товарів?

б) покупку цих товарів?

в) виручку від їх продажу?

г) на чиї плечі ляже податковий тягар по кожному і товарів?

  1. Уявіть що ви є власником продовольчого супермаркету, розташованого в центрі Києва, де, зазвичай отоварюються люди з високими доходами. Ваш асортимент включає не лише дорогі і рідкісні товари, але й звичайні продовольчі товари, що є в кожному продовольчому гастрономі. Якою буде ваша цінова політика? Які із винятків закону попиту ви обов’язково врахуєте? На яких засадах ви будуватимете стратегію продажу? Якщо вам запропонують перемістити магазин в спальний район з набагато меншою орендною платою, ви погодитися? Обґрунтуйте відповіді, наведіть графічну аргументацію.

  2. Відомо, що еластичність продукції залежить від мобільності факторів виробництва та від часового періоду. Поясніть так випадки:

а) в період жнив тарифи на вантажний транспорт можуть підвищитися в певних областях, як це вплине на забезпечення перевезень зібраного врожаю?

б) в період жнив росте попит на оренду комбайнів, як це вплине на пропозицію їх оренди та на ціну оренди?

в) в зв’язку з ростом цін на бензин росте попит на сиру нафту, як цей фактор вплине на:

- видобуток нафти;

- буріння нових свердловин;

- капіталовкладення в нафтову промисловість в короткому періоді та в довгому періоді;

- мобільність капіталовкладень у видобуток нафти?

г) якщо ціни на бензин почнуть стійко падати, що відбудеться на ринку нафти і чому?

  1. В багатьох країнах є податок на нерухомість. В Україні ведуться дискусії щодо його введення, дайте відповідь, як введення податку вплине на:

а) вартість власних квартир;

б) вартість орендної плати за квартиру;

в) величину квартирної плати;

г) попит на житло;

д) пропозицію житла;

е) пропозицію будівництва житла;

є) попит на будівництво житла;

ж) кількість квартир якими володіють громадяни?

33. В країні відбулося зростання доходів населення. Як це вплине на попит та продажі:

а) нормальних продовольчих товарів;

б) нормальних промислових товарів;

в) товарів розкоші;

г) товарів Гіффена;

д) надання звичайних послуг;

е) надання послуг у сфері розваг;

є) купівлю товарів довготривалого користування.

Якими будуть коефіцієнти еластичності попиту за доходом для кожної товарної групи? За допомогою яких кривих можна графічно показати ці зміни? Якою буде загальна та гранична корисність в кожній товарній групі?

34. Уявіть собі, що ви адміністратор літнього театру та кінотеатру в парку. Якою буде ваша цінова політика у вихідні та в будні, стосовно різних категорій глядачів? Як зробити так, щоб зал був повним кожного дня? Як можна максимізувати доход від продажів?

35. В магазині пральних порошків засоби „Тайд”, „Аріель” коштують в 2 рази дорожче, ніж порошки менш відомих, але якісних виробників. Поясніть, чому:

а) покупці беруть цей товар, незважаючи на високу ціну?

б) якою має бути ціна аналогічного товару менш відомих фірм?

в) чим керуються продавці цих товарів?

г) які винятки із закону попиту діють в цьому випадку?

36. Відомо, що чим вищою є здатність батьків до заробляння грошей, тим вищою є альтернативна вартість виховання та догляду за дітьми також відомо, що зростання сімейних доходів викликає тенденцію до зменшення кількості дітей у сім”ї. Чи означає це, що діти є „нижчим” товаром? Як в цьому випадку проявляється дія ефекту доходу та ефекту заміщення? Чому коефіцієнт народжуваності прямо залежить від доходів чоловіків і обернено від доходів жінок? Чому у батьків з високими доходами, як правило, одна дитина, на яку витрачають максимум коштів? Які винятки із закону тут діють?

37. Побудуйте довільну модель рівноваги попиту та пропозиції так, щоб лінія Д торкалась осей цін та обсягів, а лінія S – осі цін. Визначте ровноважну ціну і поясніть:

а) утворення надлишку споживача та його суть;

б) утворення надлишку продавця та його суть;

в) що визначає мінімальні ціни виробника (продавця)?;

г) що визначає максимальні ціни покупця?

д) за яких умов виникне дефіцит на ринку?

е) коли утвориться „Мертва зона” ринку?

38. Уряд вводить податки на певну групу товарів (наприклад, цукор та вироби з цукру). Поясніть за допомогою графічної моделі:

а) утворення податкового тягаря (мертвих витрат від оподаткування);

б) визначте доходи держави;

в) визначте втрати продавця;

г) визначте втрати споживача;

д) встановіть за якої умови введення податків є доцільним?

е) як введення податків позначиться на обсяг виробництва та продажів?

є) якою буде величина втрат споживчого надлишку?

ж) як впливає еластичність на величину доходів від оподаткування, на величину втрат споживчого надлишку та на величину податкового тягаря?

39. Ви споживаєте і чай, і каву, як впливає на ваше споживання:

а) зростання цін на каву;

б) зниження ціни на каву?

в) зростання ціни на чай?

г) зниження ціни на чай?

д) одночасне зниження ціни чаю та кави?

е) одночасне зростання ціни чаю та кави?

40. Використовуючи поняття „коефіцієнт еластичності за доходами” дайте відповідь на питання:

а) як спеціалізація країни ( на аграрній продукції, розвиток добувної промисловості, виробництво автомобілів, комп’ютерів, складної техніки) впливає на диференціацію країн на багаті та бідні?

б) як спеціалізація впливає на структуру експорту?

в) що стало базою японського „економічного дива” в 60-х – 70-х роках минулого століття?

г) що означає поняття „голландська хвороба”?

д) чому нафтова криза 1973 р. в світі підштовхнула Європу до структурної перебудови, а США – до комп’ютерної революції?

е) чому із середини 70-х років економіка СРСР втратила темпи розвитку, а в 1991 р. СРСР припинив існування?

є) в чому проявилась „голландська хвороба” в СРСР?

ж) як „голландська хвороба” проявляється в економіці сучасної України, які її наслідки?

41. В 70-х роках ХХ ст. Нідерланди почали видобуток нафти у Північному морі, розраховуючи, що це сприятиме процвітанню економіки і збільшення доходів країни. Через деякий час стало очевидним, що економіка Нідерландів втратила динаміку розвитку. Почалась економічна стагнація на тлі зростання капіталовкладень в нафтовидобуток з низькою еластичністю за доходом і відпливу капіталів з високоеластичних (високотехнічних) галузей. Це явище отримало назву „голландська хвороба”. Використовуючи цю інформацію поясніть:

а) виникнення структурної кризи в Україні?

б) занепад сільського господарства;

в) енергетичну кризу в Україні?

г) який шлях розвитку має обрати Україна в світлі енергетичної кризи?

д) якою має бути політика держави щодо АПК та сільського господарства?

42. Автомобільна фірма знизила ціну щодо автомобілі. Дайте відповідь:

а) як зміниться попит на них?

б) як зміниться виручка від продажу?

в) які зміни відбудеться на ринку бензину та мастил?

г) які зміни відбудуться на ринку технічного обслуговування?

д) які зміни відбудуться на ринку ремонту?

е) як це рішення вплине на ринок мотоциклів?

є) як це рішення вплине на імпорт старих автомобілів в країну?

43. В перекладі з грецької слово „монополія” дослівно означає один продавець. Виходячи з цього, спробуйте відповісти на такі питання:

а) чи існують реальні можливості діяльності монополії на ринку як одного продавця? Як довго може тривати така діяльність?

б) якими можуть бути аргументи та приклади при позитивній відповіді на 1-е питання?

в) якими, на ваш погляд, можуть бути аргументи при негативній відповіді на 1-е питання?

44. а) Невелика кількість фірм виробляє однорідну продукцію, здійснюючи частковий контроль над цінами.

б) Велика кількість компаній виробляє різноманітну продукцію при дуже слабкому контролі над цінами.

в) Однорідна продукція виробляється на двох фірмах при частковому контролі над цінами.

г) Певний продукт виробляється однією компанією з високим ступенем контролю над цінами.

д) В США 50 найпотужніших компаній забезпечують 94 % випуску різних продуктів нафтопереробки.

е) В автобудуванні США частка 8 найбільших фірм складає 81% продажів.

Проведіть аналіз представлених тверджень і спробуйте відповісти на такі питання:

1) який тип ринкової структури представлений у пунктах а) – г)?

2) яку ринкову структуру відображає твердження д)?

3) характерні риси якої ринкової структури представлені у твердженні е)?

4) розкрийте суть та ознаки кожної із наведених структур.

45. а) Компанія вперше вийшла на ринок з новою продукцією, не потурбувавшись про спеціальні заходи захисту від конкуренції;

б) Автор наукового відкриття, зареєструвавши його, потурбувався про свій творчий авторитет звернувшись до інституту авторських прав.

в) Форма функціонує в галузі, де максимальна ефективність досягається лише шляхом випуску обсягів продукції, яка цілком задовольняє ринковий попит.

Подумайте над запропонованим твердженням і спробуйте відповісти на таке питання:

1) До якого виду монополії відноситься кожне із пропонованих (а-в) тверджень:

природному, відкритому чи закритому?

2) Наведіть приклади монополій цих типів в Україні в інших країнах.

46. Однією з характеристик ринку є ступінь переважання крупної фірми чи груп крупних фірм на цьому ринку. Наводимо деякі дані щодо обсягів продажів (відсоток від загального галузевого обсягу) 4-х крупних промислових фірм США: деревообробна промисловість – 17% продажів; виробництво двигунів та кузовів автомашин – 93 % аналогічні показники, які характеризують уже 8 найбільших промислових компаній США і випуск газет – 31 % продажів, авіабудування – 81%.

Проаналізувавши наведені дані спробуйте відповісти на такі питання:

  1. як ви могли б сформувати поняття концентрації ринку?

  2. як ви визначаєте коефіцієнт концентрації?

  3. в чому ви вбачаєте недоліки коефіцієнта концентрації?

47. а) В США необхідно ліцензію від органів влади на відкриття приватної практики в медицині та юриспруденції.

б) В Росії власність на природні ресурси є державною, багато які з них є невідтворюваними.

в) При розвинутому законодавстві в галузі авторського права фірма, як правило захищає свою нову продукцію патентом а також виключним правом для себе на копіювання.

Проаналізуйте наведені приклади і дайте відповідь на такі питання:

  1. Що являють собою вхідні бар’єри до входження в галузь?

  2. В чому полягає проблема вхідних бар’єрів?

  3. Як можна класифікувати вхідні бар’єри?

48. Ви стали власником великого статку, що дістався вам у спадок, і вирішили відкрити власну справу і створити завод по виробництву автомобілів. Які бар’єри для вступу в цю галузь вам доведеться подолати:

а) ефект масштабу,

б) фінансові бар’єри,

в) ліцензії,

г) зв’язки з виконавчою та законодавчою владою,

д) необхідність дачі хабара,

е) рекламна кампанія,

є) нечесна конкуренція з боку вже функціонуючих автомобільних фірм.

Чи однаковими є значення цих пунктів для України і в практиці з розвинутою ринковою економікою (наприклад, Німеччині, США, Франції).

  1. Для чого монополіст вдається до зниження цін? Адже, якщо він дійсно є монополістом, то він зацікавлений в максимально високій ціні? Якою буде відповідь на це питання?

  2. Чи може скластися така ситуація, що „чистий” монополіст функціонує зі збитками? Як таке взагалі може статися, якщо монополіст має владу над ціною? Як довго може тривати подібна ситуація (тобто, збиткове виробництво)?

  3. Напевне, кожній людині доводилося стикатися з такою ситуацією на ринку „скільки коштують лимони”? – питаєте ви. – 10 грн. Коли ви відходите від прилавка, продавець каже – „Давайте за 9”. Ще через 2-3 кроки ви чуєте – „Ну, бери за 8”. Повернувшись до прилавка ви купуєте лимони по 8 грн. за кг. Що намагався визначити продавець (в термінах мікроекономічної теорії)? Чи залежить початкова названа продавцем ціна від зовнішнього вигляду покупця, зокрема, від його одягу? Якщо вам продали лимони по 8 грн., чи означає це, що торговець всім іншим покупцям теж продаватиме по 8 грн.

  4. Чи можна здійснити цінову дискримінацію:

а) при продажу яблук однакової якості в центральному супермаркеті?

б) при продажу підручників з економіки для студентів старших та молодших курсів?

в) при продажу жіночого одягу однакової якості в престижному універмазі в центрі Лондона і в маленькому магазинчик на його робітничій околиці.

  1. Продавці полюбляють розкладати свій товар на ринку на різні купки: яблука крупні, середні. дрібні з, відповідно різною ціною. Яке відношення має даний приклад до цінової дискримінації? Чи можна здійснювати цінову дискримінацію на ринку досконалої конкуренції?

  2. Наскільки надійно розділений ринок, коли:

а) лікарі призначають різну ціну за свої послуги багатим і бідним пацієнтам?

б) різною є ціна вхідних квитків на виставку для дітей і для дорослих?

в) різною є ціна пива на околиці міста і в магазині в центрі міста?

г) електроенергію продають за різними цінами населенню та промисловим підприємствам?

  1. Припустимо, що в галузі існує лише 4 фірми (наявний ринок олігополії). Якому з шляхів фірма-олігополія віддасть перевагу, намагаючись максимізувати прибуток:

а) підвищення цін на свою продукцію?

б) поліпшенню якості своїх товарів?

в) активній рекламній кампанії?

г) зниженню цін на свою продукцію?

д) розробці явної чи таємної угоди щодо спільної цінової політики з іншими фірмами цієї ж галузі?

е) зниженню витрат?

  1. Картель, як відомо, означає таємну угоду декількох фірм, що функціонують на одному ринку. Яким чином навіть невеликі за розміром фірми, що входять до картелю, можуть отримати переваги „чистої” монополії? Яке значення при цьому має рівень витрат цих фірм? Зобразіть графічно структуру картелю. Чи зацікавлені ви як член картелю, в чесній поведінці, тобто, твердо виконувати умови угоди. Чи є у вас стимули до порушення угоди? За якої ситуації ви могли б порушити угоду?

  2. В Німеччині на ринку газу гостро конкурують дві фірми - „Рургаз” та „Вінтресхалл”, які діють на олігополістичному ринку. Голова правління „Вінтерсхаллу” в одному з видань заявив: „Рургаз” оголосив нам цінову війну. Воювати ми будемо по коліна в крові, але це буде кров „Рургазу”. Як ви думаєте, що розуміють під поняттям „кров” у цій війні? Чим небезпечна цінова війна для конкуруючих фірм? Чи означає вона фізичне усунення конкурента?

  3. Нерідко в економічній теорії підкреслюється неефективність та втрати для суспільства, пов’язані з монополістичною конкуренцією:

- фірма не функціонує в найнижчій точці своїх довгострокових середніх витрат;

- розрив між ціною і граничними витратами, які в умовах „чисто” монополії означає певне „недовиробництво” продукції, потрібної суспільству;

- скорочення багаточисельних дрібних фірм (тобто, монополістичних конкурентів) привело б до зниження цін на послуги та товари, які надаються тепер крупними фірмами (дія ефекту масштабу).

Чи є у вас аргументи на захист монополістичної конкуренції з точки зору споживача.

  1. Часто можна почути твердження, що так званий „дрібний бізнес” – це і є суб’єкт монополістичної конкуренції з диверсифікацією продукту. Наскільки коректним є подібне твердження? Що спільного є між фірмами:

а) дрібна сільськогосподарська фірма сімейного типу, що вирощує пшеницю;

б) мале підприємство, що виробляє гудзики з рогів оленя;

в) невеличка норвезька кампанія, що покриває 30% світової потреби в гребних гвинтах для військових кораблів;

г) ризикове (венчурне) підприємство?

  1. Чи можемо ми розглянути в якості мононсоніста ткацьку фабрику в маленькому містечку, де дана фабрика – єдине підприємство подібного типу? Чим ви керуватиметися при відповідях? Які із нижчеперерахованих факторів, за інших рівних умов, посилюють, а які послаблюють ступінь влади монопсоніста?

а) розвиток транспортної мережі;

б) розвиток працезберігаючих технологій в даній галузі;

в) зростання кваліфікаційного рівня працівників даного підприємства?

  1. Наскільки доцільно, з вашої точки зору, проводити ліквідацію монополії на послуги кабельного телебачення, газо- та теплопостачання населення?

  2. Чи можна твердити, що процеси денаціоналізації чи приватизації тотожні поняттю демонополізації?

  3. Відносно яких нижченаведених випадків з вашої точки зору, було б доцільно застосувати антимонопольне законодавство:

а) на основі таємної угоди директорів кількох фабрик з виробництва побутових електроприладів встановлюють єдину ціну н свою продукцію, що дозволяє їм диктувати умови продажів у галузі;

б) відбувається злиття однієї із численних страхових компаній та заводу з виробництва синтетичних волокон;

в) відбувається злиття кількох заводів з виробництва синтетичних волокон?

г) завод з виробництва хімічних добрив, завдяки впровадженню нової технології і отриманому ефекту економії на масштабах виробництва має можливість диктувати умови продажів і галузі.

  1. Чому попит на землю зростає постійно протягом всього періоду існування людського суспільства?

  2. Чи можна розглядати НТП в якості основної причини безробіття, мотивуючи це твердженням тим, що розвиток техніки виштовхує живу працю із сфери виробництва?

  3. а) Ринок праці – це пропозиція кваліфікованих трудових послуг великою кількістю незалежних один від одного людей;

б) Ринок праці – це конкуренція між підприємцями з метою найму конкретних видів праці.

Які типи ринкових структур характеризують пункти а) – б) ?

  1. Чому в добре забезпечених сім’ях жінки досить часто працюють неповний робочий день або взагалі не працюють при тому, що кількість дітей в сім’ї і обсяг домашньої роботи не перевищують аналогічних характеристик для сімей з меншими статками. Поясність це явище з точки зору мікроекономічної теорії.

  2. Фірма є монопсонією на ринку праці, але не має монопольної влади на ринку готової продукції. Порівняно з конкурентними фірмами вона буде:

а) наймати більше працівників і встановлювати вищу зарплату;

б) наймати менше працівників і встановлювати нижчу зарплату;

в) наймати менше працівників і встановлювати вищу зарплату;

г) наймати більше працівників і встановлювати нижчу зарплату.

Аргументуйте свою відповідь.

  1. Президент компанії, відомий музикант можуть заробляти сотні тисяч доларів на рік, а звичайний службовець – набагато менше.

Проаналізуйте ці відмінності в зарплаті і дайте відповідь та таке питання: Які фактори лежать в основі диференціації ставок зарплати?

  1. Що являє собою попит на капітал на ринку факторів виробництва:

а) попит на гроші?

б) попит на фізичний капітал (наприклад, машинне обладнання)?

  1. Що робить певне благо капіталом?

а) зовнішній вигляд такого блага;

б) наше суб’єктивне відношення до цінності цього блага;

в) об’єктивна ринкова ціна цього блага;

г) спосіб використання цього блага.

  1. Яка роль фактора часу при визначенні категорії капіталу? Чому капітал можна охарактеризувати лише з врахуванням нерозривного зв’язку просторового й часового началу, властивих цій категорії? Чому часовому фактору не приділяють стільки уваги при характеристиці фактора праці чм при характеристиці звичайних споживчих товарів та послуг?

  2. Зниження процентної ставки викликав:

а) зростання продукції грошового капіталу;

б) зростання попиту на грошовий капітал;

в) скорочення попиту на грошовий капітал;

г) зростання обсягу продукції грошового капіталу;

д) скорочення пропозиції грошового капіталу;

е) зростання обсягів попиту на грошовий капітал.

Дайте правильну відповідь і проілюструйте її графічно.

  1. Припустимо, що під впливом різних зовнішніх факторів відбулося збільшення пропозиції грошового капіталу з обсягів Q1 до обсягів Q2. Причому, початковий обсяг Q1 є рівноважним, що відбудеться в цій ситуації з рівноважною ставкою, а також попитом і величиною попиту на грошовий капітал. Покажіть це графічно.

  2. Яким чином поява нових технологій, нових ринків споживчих товарів впливає на зміщення кривої попиту на капітал? Як це відобразиться на рівні ставки процента?

  3. Як впливають на ринок грошового капіталу інфляційні очікування? В якому напрямку при цьому будуть зміщуватися криві попиту і пропозиції на ринку капіталу?

  4. Попит на земельні участки є необхідним попитом. Якою є еластичність цього попиту в розвинутих промислових країнах? На ваш погляд, попит на сільськогосподарську продукцію, наприклад, у Франції, високо – чи низькоеластичний за доходом? Якою є еластичність попиту в країнах з більш низьким національним доходом на душу населення? Який вплив справляє попит на сільськогосподарські товари на земельну ренту?

  5. Ви маєте певну грошову суму. Перед Вами відкриваються альтернативні шляхи використання цих грошей: купити земельну ділянку; покласти на строковий вклад до банку; придбати капітальне обладнання для випуску продукції, яка користується великим попитом і приносить високий дохід. В якому випадку ви зупинитесь на купівлі земельної ділянки? Які економічні показники ви врахуєте при цьому? Як визначається ціна землі?

  6. Подумайте, чи дійсно безплатна освіта та медицина є тягарем для суспільства? Як ви вважаєте, наскільки виправданими є безплатні послуги в цій галузі і слаборозвинутих країнах, де існує значний бюджетний дефіцит?

  7. Чому держава часто надає фінансову допомогу новітнім галузям промисловості, а інколи і повністю їх фінансує?

  8. Уряд надає матеріальну допомогу багатодітним сім’ям, пенсіонерам, здійснюючи певні виплати на дітей та пенсіонерів. Покажіть на графіку, до яких змін попиту та виробництва споживчих товарів це призводить?

  9. Поясність, з точки зору поняття зовнішніх ефектів, яким чином система патентування захищає винахідника, а відповідно, стимулює його подальшу творчість.

  10. Якщо нововведення, яке знижує витрати виробництва, впроваджено на більш ніж 80% всіх фірм галузі, то чи отримають ці фірми економічні прибутки? Якщо отримають, то чи будуть вони прагнути до зниження цін?

  11. Припустимо, що все знаєте когось, хто отримує дуже високі прибутки на досконало конкурентному ринку, на якому інші лише покривають свої витрати. Як ви можете пояснити цей феномен?

  12. Припустимо, що всі фірми в монополістично конкурентній галузі об’єдналися в одну велику монополію. Чи вироблятиме це фірма ту ж кількість різних видів товарів? Чи вироблятиме вона лише один вид товару? Поясніть.

  13. Біля невеликого містечка побудували величезне підприємство. В результаті цього середня зарплата у містечку зросла. Чи означає це, що компанія не експлуатує працю жителів містечка?

  14. Використовуючи дані статистичного збірника, проаналізуйте динаміку мінімальної та середньої зарплати в Україні. Яким є їх співвідношення? Як ці величини пов’язані з показниками прожиткового мінімуму? Подумайте, чи існує в Україні дискримінація на ринку праці?

  15. Користуючись статистичним збірником, спробуйте проаналізувати, як в Україні формується людський капітал. Які зміни в системі освіти це засвідчують? Поясніть роль освіти у становленні фахівця. Що, на ваш погляд, не вистачає в системі підготовки кадрів, щоб Україна мала якісну робочу силу?

  16. Проаналізуйте за статистичними збірниками тенденції у витратах виробництва в цілому по економіці України, в промисловості окремих галузях промисловості, в інших галузях. Про які явища засвідчують цей аналіз? Як ви прокоментуєте структуру витрат виробництва? Який тип виробництва вона відображає? Який тип, на ваш погляд, має впроваджуватися в Україні?

  17. За статистичними збірниками проаналізуйте прибутковість та збитковість на підприємства України. Поясніть причини довгострокового існування збиткових підприємств. Чому вони не припиняють існування? Які мікроекономічні моделі описують таку ситуацію? Що являє собою фірма з нульовим прибутком? Чому в Україні не працює механізм банкрутства?

  18. За даними статзбірника спробуйте дослідити ситуацію з реалізацією промислових товарів по окремих товарних групах. Які тенденції тут прослідковуються? Проаналізуйте динаміку доходів населення і спробуйте порівняти її з динамікою реалізації промислових товарів. Поясніть, які мікроекономічні залежності тут виявляються.

  19. За даними статзбірника дослідіть ситуацію з реалізацією продовольчих товарів, які тут існують тенденції? Пов’яжіть її з динамікою доходів населення. Як ви думаєте, чи є тут прояви закону Енгеля? Якщо так, то з чого це видно? Проаналізуйте структуру витрат населення? На які висновки вона вас наводить?

  20. Поясність чому монополістична конкуренція являє собою монополію до того моменту, коли у споживачів з’являється бажання купити продукти, що є близькими замінниками, і стає конкурентною за межами цієї точки.

  21. Які припущення відносно реакції конкурентів на зміни цін певною фірмою лежать в основі ламаної кривої попиту? Чому існує розрив в лінії граничного доходу? Як ламана крива попиту допомагає пояснити негнучкість олігополістичних цін? Які недоліки ламаної кривої попиту?

  22. Яке значення формування цін на ресурс? Поясніть, у чому відмінність факторів, які визначають попит на ресурси від факторів, що визначають попит на продукт. Поясність зміст і значення твердження, що попит на ресурс є похідним попитом. Чому криві попиту на ресурс, як правило, є складними?

  23. Ризик та ефективність економічних рішень.

  24. Практичне застосування аналізу рівноваги.

  25. Нецінове нормування дефіциту.

  26. Акцизні податки та максимізація акцизного збору.

  27. Фактори впливу на еластичність пропозиції.

  28. Фірма як суб’єкт ринку та виробнича ринкова система.

  29. Виробнича функція як економічна модель технології.

  30. Поняття і види витрат.

  31. Витрати виробництва у короткотерміновому періоді.

  32. Витрати виробництва в довготерміновому періоді.

  33. Траєкторія розширення виробничої діяльності фірми.

  34. Концепція мінімально ефективного розміру підприємства.

  35. Види ринкових структур та їх ознаки.

  36. Досконало конкурентна фірма та умови її функціонування.

  37. Дослідження умов прибутковості та збитковості фірми.

  38. Конкурентна стратегія фірми у довготерміновому періоді.

  39. Ефективність ринку досконалої конкуренції.

  40. Модель чистої монополії та її характеристика.

  41. Різновиди монополій.

  42. Цінова дискримінація.

  43. Економічні наслідки та соціальна ціна монополії.

  44. Порівняльний аналіз досконалої конкуренції та монополії.

  45. Державне регулювання монопольної діяльності, антимонопольна політика.

  46. Сутність та основні риси ринку монополістичної конкуренції.

  47. Сутність та передумови розвитку нецінової конкуренції.

  48. Вплив рекламної діяльності на обсяги виробництва та витрати.

  49. Економічна доцільність реклами.

  50. Суспільна ціна монополістичної конкуренції, порівняльний аналіз з ринком досконалої конкуренції та монопольним ринком.

  51. Олігополія, її сутність та основні ознаки. Показники концентрації ринку.

  52. Олігополістичне ціноутворення.

  53. Основний зміст нецінової конкуренції.

  54. Олігополія та економічна ефективність.

  55. Науково-технічний прогрес за умов олігополії.

  56. Економічні наслідки олігополії.

  57. Державне регулювання олігополії.

  58. Взаємозв’язок ринку продукту та ринків факторів виробництва.

  59. Праця як фактор виробництва, її мобільність.

  60. Особливості ринкової пропозиції праці.

  61. Контроль профспілок над пропозицією.

  62. Капітал як ресурс тривалого використання.

  63. Попит та пропозиція капіталу.

  64. Формування процентної ставки як рівноважної ціни капіталу.

  65. Ринок землі.

  66. Парето - ефективний стан економіки.

  67. Критерії оцінки добробуту.

  68. Теорія загальної рівноваги та політика в галузі економіки добробуту.

  69. Зовнішні ефекти, їх економічний зміст.

  70. Громадські блага і громадський вибір.

  71. Забезпечення громадськими благами: можливість ринку і держави.

  72. Економічна роль держави у ринковій економіці.

  73. Теорія суспільного вибору: способи прийняття рішень та проблема ефективності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]