Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sutormina.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
5.86 Mб
Скачать

Процентні ставки за облігаціями з урахуванням рейтингу

Процентні ставки

Премія за ризик, %

ААА – 8,7

8,7 – 5,0 = 3,7

АА – 9,0

9,0 – 5,0 = 4,0

А – 9,5

9,5 – 5,0 = 4,5

ВВВ – 10,1

10,1 – 5,0 = 5,1

ВВ – 11,0

11,0 – 5,0 = 6,0

В – 11,1

11,1 – 5,0 = 6,1

ССС – 15,0

15,0 – 5,0 = 10,0

Премія за ризик зростає у міру зниження якості облігації. Чим вищий рейтинг облігації, тим нижчий ризик і нижча премія за ризик. І навпаки, чим нижчий рейтинг, тим вищий ризик і вища премія за ризик. Інвестори, які ведуть на ринку агресивну політику, сподіваючись на отримання високих доходів, одержують облігації з великим ризиком. Інвестори, що проводять оборонну політику, віддають перевагу одержанню меншого, але надійнішого доходу. Що стосується корпорацій-емітентів, то для них високий рейтинг є показником вільного обертання випущених облігацій на вторинному ринку і сприятливих можливостей для розміщення нових емісій.

Ризик ліквідності

Третій ризик, що враховується під час визначення ціни капіталу, є ризик пов’язаний із ліквідністю цінного папера. Тому ввозиться премія (надбавка) за ліквідність (Liquidity Risk Premium — LRP).

Ліквідними називаються такі цінні папери, які утримувач може швидко конвертувати в гроші без втрат або з мінімальними втратами. До них відносять державні облігації, акції й облігації головних ТНК, великих фінансових посередників. Конвертованість залежить від ціни, а також від часу, який буде потрібен для реалізації цінного папера. Чим вища ліквідність цінного папера, тим нижча її дохідність, але менший ризик. І, навпаки, чим нижча ліквідність, тим вища її дохідність і вищий ризик. Для корпорацій, які емітують ліквідні цінні папери, створюється можливість знизити ціну придбаваного капіталу за рахунок нижчої надбавки за ліквідність.

Ризик терміновості

Четвертий ризик, що враховується в ціні капіталу, пов’язаний із термінами за цінними паперами, тому вводиться премія за термін облігації (Maturity Risk Premium — МRР). Чим більший термін облігації, тим вища премія за ризик (надбавка). Процентні ставки за довгостроковими цінними паперами вищі середніх і короткострокових. Премія за терміновість страхує інвестора від ризику втрати дохідності у разі вкладення в облігації тривалих термінів.

Отже, під час формування ціни враховуються можливі ризики втрати.

Між ризиком терміновості і ризиком дефолту є зв’язок. Про це свідчать такі дані.

Ставка дефолту залежить не тільки від класу облігацій, а й від терміну їх обігу (табл. 6.3). Історичні дані показують, що зобов’язання за всіма корпоративними облігаціями найвищого рейтингу Ааа в перший рік обігу були виконані. Проте після десяти років обігу за тими самими облігаціями з’явився дефолт 0,37 %. Що стосується облігацій нижчого рейтингу, то відсоток дефолту значно збільшився. Так, за класом Ва він зріс із 1,8 до 11,9 %, за класом В — із 8,08 до 24,17 %.

Таблиця 6.3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]