Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sutormina.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
5.86 Mб
Скачать

3.2. Баланс корпорації Структура балансу

Баланс називають знімком фінансового стану корпорації на певну дату.

Активи корпорації — ліва частина балансу (або верхня за вертикальної форми балансу) показує, якими ресурсами володіє корпорація. Вони поділяються на фінансові і реальні: фінансові являють собою вкладення капіталу корпорації в гроші, їх еквіваленти і цінні папери; реальні — вкладення в матеріальні (tangible) і нематеріальні (intangible) ресурси.

Права частина балансу (нижня за вертикальної форми балансу) складається з зобов’язань корпорації, що поділяються на поточні і довгострокові. Поточними називаються зобов’язання, які погашаються в межах одного фінансового року, довгостроковими — зобов’язання, що погашаються в більш тривалі терміни.

Різниця між активами і зобов’язаннями як з облікового, так і з економічного поглядів являє собою чисту вартість (Net Worth). У балансах американських корпорацій вона називається правами акціонерів на власність (Shareholder’s Equity). Цей американський термін деякі автори перекладають як власний капітал власників корпорації або як акціонерний капітал чи як власний капітал. Усі ці терміни взаємозамінні і показують частку власності в корпорації, на відміну від її зобов’язань, тобто боргів. У вітчизняній літературі вживається термін “власний капітал”.

Під час розгляду функцій фінансів корпорацій (розділи 1.1, 1.2) було визначено, що капітал, мобілізований на фінансових ринках, вкладається, тобто інвестується, в економічні ресурси, необхідні для створення технологій, для виробництва продукції певного напряму й асортименту. Основна мета інвестування капіталу — одержання прибутку, тобто зростання капіталу, збільшення ринкової вартості її активів. Отже, розподільна функція практично реалізується в активах корпорації, функція формування капіталу корпорації — у формуванні зобов’язань і власного капіталу.

У розділі 1 розгляд взаємозв’язку функцій корпоративних фінансів, фінансової політики і прийняття інвестиційних і фінансових рішень ми закінчили виведенням рівняння: Активи = Зобов’язання + Власний капітал (див. рис. 1.1). Продовжимо цю схему, розкладемо активи, зобов’язання і капітал за окремими статтями (рис. 3.1).

Активи = Зобов’язання + Власний капітал.

Рис. 3.1. Структура балансу корпорації

Активи корпорації

Розглянемо баланс американської корпорації Мак Дональдс (табл. 3.1).

Корпорація Мак Дональдс є транснаціональною, у її групу входять материнська і численні дочірні корпорації. Група Мак Дональдс публікує консолідований баланс. Фінансовий рік корпорації починається з 1 січня і закінчується 31 грудня.

На підставі табл. 3.1 виділимо основні блоки в активах:

  • поточні активи — 8,1 %;

  • інші активи — 15,2 %;

  • довгострокові активи — 76,7 %.

Таким чином, довгострокові активи, включаючи інші активи, в які входять інвестиції, аванси дочірнім корпораціям і гудвіл за своєю сутністю є довгостроковими, їх частка становить біля 92 %, що є типовим для галузі ресторанних послуг. Для машинобудівної галузі показники за поточними активами можуть бути вищими, ніж за довгостроковими. Так, наприклад, у німецької компанії “Сіменс” у 2000 р. частка поточних активів становила 57,84 %, довгострокових — 42,16 %1.

До довгострокових активів відносять невідчутні (нематеріальні) активи, такі, наприклад, як гудвіл (Goodwill) — престиж фірми, її ділова репутація. Корпорація Мак Дональдс визначила “свій престиж” у 2001 р. на 1419,8 млн дол., що становило 42 % вартості інших активів.

Таблиця 3.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]