Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник ПДП.doc
Скачиваний:
196
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
44.31 Mб
Скачать

Технічне обслуговування та ремонт повітрянодесантної техніки

Технічне обслуговування ПДТ включає технічні огляди та регламентні роботи, які проводяться згідно технічних описів та інструкцій до експлуатації кожного виду техніки.

Технічне обслуговування повітрянодесантної техніки проводиться з метою:

- підтримування високої надійності техніки;

- своєчасного проведення профілактичних ремонтів;

- вибраковування пошкодженої та непридатної ПДТ та виключення її із експлуатації;

- перевірки наявності та оформлення паспортів i формулярів.

Технічні огляди повітрянодесантної техніки проводяться:

- періодичні - два рази на рік у кінці зимового та літнього навчальних періодів;

- систематичні - перед кожним укладанням та підготовкою ПДТ до десантування.

Періодичне технічне обслуговування включає в себе:

- перевірку технічного (якісного) стану повітрянодесантної техніки та її комплектності;

- перевірку наявності та правильності оформлення паспортів;

- відбракування ПДТ непридатної до подальшої експлуатації за своїм технічним станом, визначення її категорії та виду ремонту;

- перевірку організації зберігання, технічного обслуговування та ремонту ПДТ, а також виконання вимог керівних документів та бюлетенів по утриманню її у постійній бойовій готовності;

- визначення можливості експлуатації ПДТ після закінчення строків гарантії (технічного ресурсу).

Перелік дефектів пдт, які усуваються силами військової частини шляхом заміни їх частин на нові та проведенням ремонту у спеціальних майстернях

Людські десантні парашути

До частин, які замінюються людських десантних парашутів відносяться: витяжний та стабілізуючий парашути, ранці, гумові соти на ранцях, підвісні системи, чохол купола, витяжний трос, ланка ручного розкриття, кишеня витяжного кільця, подушка, сумка переносна.

Військова частина проводить ремонт парашутів, які відносяться до третьої категорії. До третьої категорії належать парашути при наявності наступних дефектів:

- на куполі та стропах – пориви тканини купола на одному полотнищі, які не зачіплюють нижньої або верхньої кромки; окремі надриви тесьми підсилюючого каркаса купола; відрив строп від нижньої кромки купола без ураження радіального шва; плями різного походження, які не руйнують тканину; незначна петлявість на стропах.

- на витяжному та стабілізуючому парашутах – пошкодження тканини, деформація спиць на шаровому парашуті.

- на чохлі купола – пориви та проколи чохла; пошкодження ниток стрічок різних швів; заміна зйомних гумових сот, плями різного походження, які не руйнують тканину.

- на ранці – пориви, проколи, потертості авіазенту та стрічок по периметру рами жорсткості ранця; відрив запобіжного клапану витяжного парашута та фартуха для м’яких витяжних парашутів (на спортивних парашутах); відрив окремих ниток пришивних конусів і шайб люверсі; порив гумових сот; пошкодження кнопок - турнікетів; поломка пластини жорсткості.

- на підвісній системі – порив ниток, які зшивають стрічки підвісної системи та кишені ланки ручного розкриття; поломка пружин карабінів; відрив шланга у місцях його прошивки до підвісної системи та до ранця; потертості фарби на витяжному кільці; плями різного походження, які не руйнують тканину.

Вантажні парашути та багатокупольні парашутні системи

До частин, які замінюються у вантажних парашутів та багатокупольних парашутних систем відносяться: витяжний, стабілізуючий та гальмовий парашути, камери, гумові соти на камерах, чохли строп і з’єднювльних ланок, витяжна ланка, швартовочні ремені, шнурові петлі, скоби та коушні шайби, запобіжні мати, сотоблоки, демпферні ланки та переносні сумки.

Допускається: заміна блоків з укладеними куполами, які вийшли з ладу відповідними блоками із інших систем; заміна в основних куполах окремих секторів (МКС-5-128Р), не придатних до подальшого використання, придатними секторами від систем, які списані у 5 категорію.

До третьої категорії належать парашутні системи на яких проводиться ремонт при наявності наступних дефектів:

- на основних куполах – пориви тканини в межах двох полотнищ на кожному секторі та три полотнища на основі купола; порив тесьми нижньої кромки на основі купола і нижньої та верхньої кромок на секторах; порив строп до 20 на купол і не більш 10 в одному коушу (МКС-5-128Р) на інших – не більш 5 на купол; в системі ОКС-540ПР оплавлення строп о гарячий двигун у кількості до 25 на купол і не більш 10 в одному коушу. Допускається: застосовувати основного купола 760кв.м. з мілкими опіками та поривами 200х200мм не більш 6 по всієї площі купола і 100х100мм - не більш 10, при цьому не повинно бути відриву стрічок каркасу; застосовувати додатковий витяжний парашут з мілкими опіками 100х100мм - не більш 10 по всій площі купола, при цьому не повинно бути відриву стрічок каркасу.

- на парашутних камерах – пориви, проколи тканини камери; відрив клапанів, фартухів; порив гумових сот; невеликі пориви сот у їх основи; пошкодження підсилюючих стрічок; плями різного походження, які не руйнують тканину; послаблення та сковзання опльотки коуша.

- на з’єднувальних ланках – пориви тканини чохла, плями різного походження, які не руйнують тканину; послаблення та сковзання опльотки коуша.

Додаток 4