Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник ПДП.doc
Скачиваний:
196
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
44.31 Mб
Скачать

Взаємодія складових частин вантажного контейнера:

При підготовці до стрибка упакований вантажний контейнер приєднують до підвісної системи основного парашута після того, як на парашутисті-десантнику будуть підігнані і остаточно закріплені спорядження, озброєння, основний і запасний парашути (мал.6.15). Кріплення проводиться поблизу літака, а якщо має бути тривалий переліт, контейнер може бути закріплений безпосередньо в літаку за 15-20 хв. до команди «Приготуватися».

По команді «Приготуватися» парашутист-десантник піднімається зі свого місця і відповідно до загального правила готується до стрибка (мал.6.15).

Після розкриття основного парашута дії парашутиста-десантника в повітрі такі ж, як і при здійсненні звичайних стрибків, тобто можна поправляти підвісну систему, використовувати ковзання і розвертати купол по вітрі, і т.д. При цьому контейнер не заважає виконанню всіх необхідних дій.

З а 150-200м до землі, переконавши, що безпека особового складу десанту не порушується, вантажний контейнер від'єднують. Для цього необхідно висмикнути кільце лівою рукою і відпустити його. Звільнений контейнер під власною вагою падає до повного виходу ланки з кишень і зависає, з'єднаний з підвісною системою ланкою, на відстані 15,65м. Контейнер першим досягає поверхні землі, унаслідок чого швидкість зниження парашутиста – десантника знижується і зменшується сила його удару об землю в момент приземлення.

При здійсненні стрибків вночі і на воду приземлення контейнера служить сигналом, що указує відстань до землі (води), а при сильному вітрі контейнер, що приземлився, буде перешкоджати протаскуванню.

мал.6.15 Положення ГК-30-Ум на десантнику та порядок дії у повітрі при приводненні: 1 - клапан з подушкою і укладеним у нього МЛАС-1-0б або ПСН-1,

2 – вантажний контейнер, 3 – накладка, нашита на обмундирування десантника, 4 – пристрій шнуровий.

Підготовка вантажного контейнера гк-30-у до десантування Підготовка контейнера до десантування на сушу

Перед укладкою провести огляд контейнера. При десантуванні радіостанції Р-350М покласти її в упаковку, уложити запасні акумулятори 1 в малу упаковку 3 обгорнув їх ватою 2, та зав’язати стрічками-зав’язками. Малу упаковки вложити в упаковку поруч з радіостанцією 5, закрити кришку та зав’язати стрічки 4.

Покласти портплед внутрішньою стороною догори, розправивши клапани. При укладанні в портплед вантажів розсипом (без застосування упакування) внутрішню кишеню портпледа розправити й укласти в нього вантаж який десантується, після чого стягти шнуром вхідний отвір.

При укладанні вантажів типу Р-350М внутрішню кишеню портпледа 1 розправити і на нього покласти упакований вантаж так, щоб кришка упаковка 2 була звернена до клапана з надписом „ Верхній клапан ” 3 та зав’язки були розташовані зверху (мал.6.16).

мал.6.16 Укладання упаковки

мал.6.17 Затягування клапанів портпледа

1-портплед; 2-упаковка; 3-напис „ Верхній клапан ”

1 - ремені; 2 - бокові клапана; 3 - пряжка; 4 - зав’язки; 5 - верхній клапан; 6 - кільце

Накласти бокові клапани 2 на упакований вантаж, який десантується і стягнути їх ременями 1, пропускаючи ремені в шлейки і пряжки 3 та зав’язати стрічки-зав’язки 4 (мал.6.17.А). Накласти нижній і верхній 5 клапани на бокові і стягнути їх ременями, починаючи затягування з середнього ременя і просмикуючи ремені через пряжки. Кінці крайніх ременів заправити в шлейки, які нашиті на нижньому клапані, а кінець ременя з петлею заправити під ремінь (мал.6.17.Б).

мал.6.18

мал.6.19

Приєднання з’єднувальної ланки

1 - карабін; 2 - ремінь; 3 - кишеня запобіжна

Пристебнути карабін 1 з’єднувальної ланки до петлі середнього ременя 2 (мал.6.18) та заправити у кишеню 3 (мал.6.19). З’єднувальну ланку 1 уложити зигзагоподібно поверх кишені так, щоб вона не виходила за розміри кишені 2 (мал.6.20).

Кінці складеної з’єднувальної ланки почергово заправити у кишеню, при цьому з’єднувальна ланка повинна бути у натягнутому стані. Відкриту частину з’єднувальної ланки, яка знаходиться між кишенями, закрити клапаном з люверсом 3 (мал.6.21)

Бокові клапани заправити під кишеню, а люверс на гумову соту та зачекувати двома стрічками карабінів з’єднувальної ланки у муфти. Муфта повинна знаходитися ближче до кишені над гумовою сотою. Вставити витяжне кільце 9 у кишеню 10. Надіти петлю троса витяжного кільця на конус 1 затвора (мал.6.22). Просмикнути крізь кільця 5 на контейнері стрічки підтягу 6 так, щоб ліва стрічка підтягу була зверху гнучкого шлангу. На конуси двоконусного замка надіти пряжки, які закріплені на кінцях стрічок підтягу ланки. Закрити затвор і законтрувати його серцевиною шнура ШХБ-125 в одне складення (мал.6.23). Заправити слабину троса витяжного кільця у кишеню. Закрити двоконусний замок подушкою та зав’язати стрічки-зав’язки.

мал.6.20

мал.6.21

Укладання з’єднувальної ланки

1 - ланка з’єднувальна; 2 - кишеня; 3 - клапан з люверсом

мал.6.22

мал.6.23

Монтаж силових стрічок та петлі троса витяжного кільця

1 - запобіжний клапан; 2 - люверс; 3 - гумовий стільник; 4 - з’єднувальна ланка; 5 - кільце; 6 - силові стрічки; 7 - стрічки-зав’язки; 8 - клапан; 9 - витяжне кільце; 10 - кишеня кільця; 11 – серцевина шнура ШХБ-125 в одне складання

Ремені для перенесення 1 приєднати вузлом-удавкою до петлі портпледа (мал.6.24). Кінці ременів з потовщенням 2 пропустити у пряжки, які нашиті на нижньому клапані, й заправити у гумові шлейки. Уложити стрічки карабінів з’єднувальної ланки 1 на портплед. Застібнути карабіні 3 за кільця 2 портпледу: лівий карабін – за праве кільце, правий карабін – за ліве кільце (мал.6.25).

мал.6.24

мал.6.25

Монтаж переносних ременів

Кріпленні карабінів

1 - переносні ремені; 2 - кільце; 3 - стрічки з карабінами; 4 - пряжки; 5 - кишеня; 6 - карабін

Підготовка контейнера до десантування на воду

Перед укладанням вантажного контейнера ГК-30-Ум для десантування на воду необхідно провести ретельний огляд додаткових деталей для морського варіанту.

Підготувати рюкзак десантника РД-54 (або спорядження десантника СД-1), уложити заповнений рюкзак десантника у чохол №2 із пакувальної плівки та зав’язати вхідний отвір шнуром ШХБ-125 (мал.6.26) завернув його, уложити протигаз та інше спорядження, яке не увійшло у рюкзак у другий чохол №2, уложити у чохол №3 два складених чохла №2 або спорядження зв’язківця та зав’язати вхідний отвір шнуром ШХБ-125 або капроновою стрічкою (мал.6.27) завернув його , уложити заповнені чохли у портплед.

мал.6.26

Укладання спорядження у чохли

мал.6.27

1 – шнур ШХБ-125

До підготовленого та складеного для стрибків на воду контейнера приєднати клапан з подушкою для укладання під нього човна. За допомогою шнура приєднати клапан з подушкою до клапану з блочками, який настрочений на портплед, пропускаючи шнур крізь блочки (мал.6.28). Розв’язати стрічки-зав’язки та відкрив подушку переконатися у правильності зачековки двоконусного замка. Перед укладанням човна під клапан необхідно стравити з нього повітря. Для цього потрібно вивернути пробку і туго скатати човен, після чого пробку завернути (мал.6.29).

мал.6.28

мал.6.29

Приєднання клапана з подушкою

Підготовка човна МЛАС-1-об

1 - вантажний контейнер; 2 - клапан з подушкою; 3 - клапан з блочками

Подушку накласти на портплед, закриваючи переносні ремені, клапан подушки відкинути (мал.6.30). Накладаючи борти човна один на другий, човен скласти так, щоб ширина човна не перевищувала ширину подушки. Човен уложити на подушку так, щоб балон знаходився у правої бокової кишені головкою до укладеної з’єднувальної ланки, при цьому черпак, якір та ручний міх не повинні знаходитися на балоні.

мал.6.30

мал.6.31

Монтаж човна МЛАС-1-об

1- подушка; 2 - вантажний контейнер; 3 - шнуровий устрій; 4 - клапан; 5 - штуцер; 6 - важіль пусковий; 7 - ручки;

Вільний кінець шнурового устрою пропустити крізь вушко запобіжника та закріпити на ньому прямим вузлом, розташовуючи вузол на відстані 500мм від кінця шнура (мал.6.31), пропускаючи кінець шнура у отвір двох плечового важеля, закріпити на ньому шнур прямим вузлом. Відстань між вузлами не повинна бути менш 110мм. Кінець шнура, який залишився прив’язати до петлі кріплення човна. Відстань між вузлами повинна бути не менш 180мм. Потім на човен накласти клапан, підвернути його бокові сторони, обгортаючи човен та приступити до затяжки клапану (мал.6.32).

мал.6.32 Затяжка та зачековка клапану

1 - петля; 2,4 - люверс; 3 - шнур-затяжка; 5 - шпилька; 6 - кнопка

При затягуванні клапанів під човен підігнути його передню частину, убираючи всі складки, заправити кишені клапану всередину (мал.6.33).

мал.6.33

Монтаж шнурового пристрою

мал.6.34

1 - шнуровий пристрій; 2 - клапан; 3 - подушка, 4 - карабін; 5 - силові стрічки

Кінець шнурового пристрою з карабіном вивести з під клапану праворуч та зачепити карабін за край портпледа (мал.6.34). Після підгонки підвісної системи основного парашута і монтажу вантажного контейнера до неї надіти запобіжний пояс, пропустив його у вікна головної лямки основного парашута.

При проведенні стрибків на воду для запобігання від намокання зброї десантника застосовується чохол №1 з пакувальної плівки, який надіти на автомат, кулемет або гранатомет та зав’язати шнуром ШХБ-125 отвір, завернув його (мал.6.35). Укладену в чохол №1 зброю покласти в брезентовий чохол для зброї, зав’язати стрічкою і затягнути ременем зброї (мал.6.36).

мал.6.35 Підготовка зброї

мал.6.36 Монтаж ременя зброї

Регулювання довжину ременя зброї проводити в процесі підготовки зброї по росту парашутиста-десантника. При одяганні парашута и зброї , ремінь зброї повинен бути нижче грудної перемичці основного парашуту. При здійсненні стрибків з рятувальним човном МЛАС-1-об (плотом ПСН-1) накладка шнурового устрою пришивається до комбінезону парашутиста-десантника.