Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМЫ ПЕ КИЕВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Тема 14 підприємництво в аграрній сфері

ПЛАН

  1. Сільське господарство та особливості його розвитку. Еволюція власності на землю.

  2. Земельна рента. Ціна землі.

  3. Становлення акціонерних форм підприємництва в АПК.

  1. Сільське господарство та особливості його розвитку. Еволюція власності на землю.

Для забезпечення життя більшості населення планети сільське господарство залишається найважливішою галуззю народного господарства. Так, на початку ХХІ століття у слаборозвинутих країнах світу голодує близько 1 млрд. чол. Забезпечення продуктами харчування гостро стоїть в різних куточках нашої планети, в тому числі в Україні. Сільське господарство є також важливою сировинною базою для харчової та легкої промисловості.

На початку ХХ ст. у розвинутих країнах світу в сільському господарстві було зайнято близько 40% населення. У середині 90 –х років ХХ століття у передових країнах світу трудилося приблизно 5% працездатного населення, а в Україні цей показник становить 17% населення.

Скорочення чисельності зайнятих у сільському господарстві у розвинутих країнах зумовлено значним зростанням продуктивності праці у цій галузі.

Жодна галузь народного господарства не залежить такою мірою від природних умов , як сільське господарство. Це зумовлено використанням землі як специфічного засобу виробництва.

У цій сфері має місце значний розрив між робочим періодом і кінцевим результатом. Велика залежність сільського господарства від природних умов вимагає створення страхових фондів від посухи, опадів тощо.

Аграрні відносини тісно пов’язані з власністю на землю.

В Україні проблема власності на землю пов’язана з урахуванням інтересів усіх суб’єктів господарювання на землі: держави, колективних господарств і фермерів. Іншими словами, допускаються різноманітні форми власності на землю: приватна (для фермерів), колективна (для колективних господарств), державна (для державних підприємств).

Земля є об’єктом купівлі – продажу, однак загрози виникнення надто великих приватних землевласників в Україні немає.

Земля порівняно з іншими засобами виробництва обмежена в своїх розмірах особливо це стосується земельних ділянок, кращих за родючістю і місцезнаходження. А це призводить до монополії приватної власності на землю, появи абсолютної ренти, подорожчання продовольства, сировинних ресурсів.

Десять років тому прийнята Декларація про державний суверенітет України, яка започаткувала кардинальні зміни в новітній історії українського народу.

Земельна реформа в Україні, як її було визначено у Постанові Верховної Ради Української РСР “Про земельну реформу” від 18.12.1990 року є складовою частиною економічної реформи і без її здійснення неможливий перехід до ринкових економічних відносин. Мільйони громадян отримали від держави земельні ділянки безплатно.

Приватизація земель селянами відбулася через безплатну передачу земель державної власності недержавним сільськогосподарським підприємствам. У власність недержавних сільськогосподарських підприємств на виконання Указу Президента України “Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва від 10 листопада 1994 року № 666/94 безплатно передано в основному протягом 1995-1997 років 30 мільйонів гектарів земель. Логічним продовження земельної реформи в аграрній сфері стало паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям”.

До початку земельної реформи станом на 1 січня 1991 року в Україні налічувалося тільки 82 фермерських господарства. У своєму користуванні вони мали 1993 га землі.

Особливості сучасного стану аграрних трансформувань в Україні значною мірою зумовлені результатами виконання грудневого (1999р.) Указу Президента України “Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки”. Відбулися великі зміни соціально-економічного і організаційного характеру. Важливий крок зроблено у формуванні нової організаційної структури аграрного сектору, в якій тепер майже всі суб’єкти господарювання ґрунтуються на засадах приватної власності на землю та на інші засоби виробництва – і господарські товариства, і сільськогосподарські виробничі кооперативи, і приватно-орендні підприємства.

Процес реорганізації КСП відповідно до грудневого (1999р.) Указу Президента України мав певні особливості. По-перше, він здійснювався у досить стислі строки. По-друге, при цьому застосовувалися деякі продекларовані Указом положення, не передбачені чинними законами, прийнятими Верховною Радою України.

Відповідно до грудневого (1999р.) Указу Президента України, землекористування створених у процесі реорганізації КСП господарських товариств і сільськогосподарських виробничих кооперативів повністю сформовано шляхом оренди окремих земельних часток, виділених у натур, або ж без такого виділення.. У кожному приватно-орендному підприємстві власною є лише земельна ділянка його засновника та членів його родини, якщо вони стали членами даного підприємства. Власна земельна ділянка такого підприємства займає в його загальному землекористуванні незначну частку, а решта використовуваної ним землі є орендованою.

Частка земель, орендованих усіма формами господарювання, сягає близько 70%, що є характерним для найрозвинутіших держав світу.

У процесі підготовки проектів Закону України про заставу в деяких з них, поряд із заставою землі, передбачалося також положення про кредитну заставу права оренди землі.

Проект “Паювання сільськогосподарських земель в Україні”, що виконувався в період 1995-2000 рр. Корпорацією “Ронко” за фінансування Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), відстоював позицію доцільності виділення земельних часток у натурі в момент реорганізації КСП і реалізував цю позицію на практиці, надавши допомогу в здійсненні реорганізації більш як 700 КПС майже в усіх областях України. Протилежну позицію –недоцільності успішного виділення земельних часток у натурі – відстоював і реалізував проект “Приватизація землі та реорганізація колективних сільськогосподарських підприємств в Україні”, що теж виконувався у період 1995-2000 рр. У ряді областей України.