Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМЫ ПЕ КИЕВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

3. Проблеми формування ринків в Україні

Внаслідок капіталізації економічної системи в Україні відбувається процес активного формування основних видів ринків, а отже, структури ринку.

Формування ринку робочої сили тільки почався і його характерними особливостями є, по-перше, значне перевищення пропозицією робочої сили її попиту; по-друге, значні масштаби міграції робочої сили; по-третє, існує значна невідповідність між якістю робочої сили, тобто рівнем її освіти і кваліфікації, та рівнем заробітної плати.

Особливостями ринку засобів виробництва в Україні є функціонування, здебільшого, уживаних засобів праці (внаслідок браку навіть простого відтворення нової техніки, устаткування тощо, тобто їх виробництв у звужених масштабах), високий рівень цін на сільськогосподарську техніку (що унеможливлює її придбання більшістю товаровиробників, передусім, фермерськими господарствами), затоварювання продукцією машинобудування внаслідок її високої енергомісткості та матеріаломісткості.

Внаслідок надмірно заниженої ціни на робочу силу, високих цін на товари і послуги, особливо комунальні послуги, в Україні формується звужений споживчий ринок, передусім, на товари тривалого користування.

Негативно впливає на споживчий ринок висока плата за навчання у ВНЗ та постійне розширення платних навчальних закладів.

Низька платоспроможність переважної більшості населення Украї­ни, низький рівень заощаджень звужує і фінансовий ринок, тобто грошовий ринок. Першочерговими кроками на шляху розширення цього ринку мають стати повернення громадянам вилучених трудових заощаджень, індексація заробітної плати, пенсій, стипендії, підвищення мінімальної заробітної плати та допомоги з безробіття.

В останні роки поступово звужується і ринок інтелектуальної власності в Україні.

Для зміцнення валютного ринку в Україні слід істотно послабити процес доларизації української економіки, зміцнити національну валюту, ефективно здійснювати валютне регулювання тощо.

Ринку нерухомості в Україні властиві такі негативні тенденції, як скуповування за безцінь новою українською буржуазією землі у зубожілого населення, створення умов для продажу кращого житла найбіднішими жителями міст внаслідок непомірної квартплати та їх переселення у квартири гіршої якості.

Відповідно до чинного законодавства розрізняють легальний (офіційний) та нелегальний (тіньовий) ринок. Нелегальний ринок є складовою тіньової економіки і включає в себе незаконну торгівлю зброєю, неза­конно виготовленими товарами (спиртними напоями тощо), торгівлю наркотиками, незаконне ввезення імпортних товарів на вітчизняний ринок та їх продаж тощо. Другою важливою складовою нелегального ринку є неточне відображення доходів (передусім, прибутків) від господарської діяльності, здебільшого, у бік їх заниження, з одного боку, та їх приховування, з другого, з метою ухилення від сплати податків або досягнення інших спекулятивних цілей.

Тема 10 інфраструктура ринку

ПЛАН

1. Поняття та основні риси інфраструктури ринку

2. Основні підсистеми та елементи інфраструктури сучасного ринку.

3. Капітал сфери обігу.