Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
темперамент ергономика.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
73.73 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………….……2

1. Дослідження сили нервової системи…………………………….....3

2. Типи темпераменту та їх психологічні характеристики……..……5

3. Облік темпераменту в діяльності…………………………….….….7

ВИСНОВОК……………………………………………………….…....9 ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА…………………………………….10

ВСТУП

Темперамент - це ті природжені особливості людини, які обумовлюють динамічні характеристики інтенсивності і швидкості реагування, ступеня емоційної збудливості і врівноваженості, особливості пристосування до навколишнього середовища.

1. Дослідження сили нервової системи

Мета дослідження: визначити тип нервової системи за допомогою темпінг-тесту.

Матеріал і устаткування: бланки, що представляють собою стандартні аркуші паперу (203х288 мм, 210х297мм), розділені на шість розташованих по три у два ряди квадратів, олівці, секундомір, протокол дослідження.

Процедура дослідження

Дослідження складається з двох етапів. Його проводять в парі випробуваний і експериментатор. Випробуваного запитують про самопочуття і просять зручно розташуватися за добре освітленим столом, узяти бланк і олівець.

Перший етап

На першому етапі випробуваному пропонують проставляти олівцем крапки в бланку правою рукою. За сигналом експериментатора він повинен переходити до розстановки точок з одного квадрата в інший.

Інструкція випробуваному: "За моїм сигналом починайте проставляти олівцем крапки в кожному квадраті даного бланка. Намагайтеся проставити якомога більше точок і переходите з одного квадрата на іншій тільки за моєю командою і тільки за напрямком годинникової стрілки. Тепер візьміть у праву руку олівець і за сигналом "Почали!" проставляйте точки ".

Перевіривши правильність розуміння інструкції, експериментатор дає сигнал "Почали!" і через кожні 5 секунд командує: "Перейти в інший квадрат!" Після закінчення 5 секунд роботи в шостому квадраті він говорить "Стоп!"

Другий етап

Другий етап починається слідом за першим після прочитання інструкції з пропозицією взяти олівець у ліву руку і проставляти крапки на новому бланку лівою рукою.

Інструкція та порядок проведення дослідження на другому етапі такі ж, як і на першому.

Обробка результатів

Мета обробки результатів - визначити характер працездатності досліджуваного під час виконання завдання темпінг-тесту. Для цього спочатку необхідно підрахувати кількість крапок, розставлених випробуваним за кожні 5 секунд в квадратах першого і другого бланка, і занести результати в протокол.

Аналіз результатів

Сила нервової системи діагностується на підставі аналізу графіка працездатності за формою кривої згідно нижчезазначеним критеріям. Типи динаміки максимального темпу руху проілюстровані графіками (рис.2).

Рис. 2. Графіки: а - опуклого типу; б - рівного типу; в - низхідного типу; г - проміжного та увігнутого типів.

Горизонтальна лінія - лінія, що відзначає рівень початкового темпу роботи в перші 5 секунд

Графік працездатності за типом опуклий: темп працездатності випробуваного наростає в перші 10-15 секунд роботи, а в подальшому до 25-30 секундам він може знизитися нижче вихідного рівня. Тип нервової системи випробуваного - сильний.

Графік працездатності за типом рівний, максимальний темп утримується випробовуваним приблизно на одному рівні протягом всього часу роботи. Тип нервової системи у випробуваного середньої сили.

Графік працездатності за типом спадний: максимальний темп знижується вже з другого 5 секундного відрізка часу і залишається на зниженому рівні протягом усієї іншої роботи. Це свідчить про слабкість типу нервової системи випробуваного.

Графік працездатності за типом проміжний; темп роботи знижується в цьому випадку після перших 10-14 секунд. Тип нервової системи в цьому випадку середньо-слабкий.

Графік працездатності за типом увігнутий: первісне зниження максимального темпу змінюється потім короткочасним зростанням темпу до вихідного рівня. Внаслідок здатності до короткочасної мобілізації такі випробувані також належать до групи осіб з середньо-слабким типом нервової системи.

При аналізі результатів спочатку зіставляють графіки працездатності лівої і правої руки. У більшості випадків вони за характером однакові. У правшів - працездатність правої руки вище працездатності лівш, а у лівшів - навпаки. У разі значних розбіжностей графіків досвіди бажано повторити через деякі проміжки часу.

Важливо порівняти силу нервової системи з особливостями темпераменту випробовуваного. На цій підставі можна дати діагноз працездатності та продумати рекомендації щодо її підвищення.