Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети готові(шпори)11.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
631.3 Кб
Скачать

2. Філософія Піфагора.

Піфагор (580-500 до н.е.) та його послідовники в6а- чали основу світу в числах, в кількісних пропорціях. У всьому – в русі планет, архітектурі, звучанні струни - вони прагнули відкрити кількісні відношення, числову гармонію. Числа піфагорійці мислили не абстрактно, а як чуттєво-споглядальні відношення. Відрив загального (числа) від одиничного (речей) 6ув наївним, а саме загальне вони уявляли чуттєво.

Піфагор та його послідовники порушили проблему квантифікації (кількісного вираження) сущого, зведення всього сущого до величин, які можна вимірювати. 3рештою, універсальність математики як науки про кількісні відношення i пояснюється тим, що все існуюче в просторі та часі має кількісні виміри. Ідея квантифікації переходить від піфагорійців до платоніків i неоплатоніків, в яких кількісна гармонія також посідає осо6ливе місце. В епоху Відродження це справило вирішальний вплив на формування європейської науки Нового часу.

Поглядам піфагорійців властива i містика. Стосовно всього, навіть любові, друж6и, справедливості, вони шукали числові відношення. Піфагорійці приховували своє вчення від людей. Їхня школа була організована на зразок релігійного ордену, де тільки найбільш на6лижених до Піфагора посвячували в заповітні таємниці. До речі, деякі сучасні прихильники містики вважають, що Піфагор 6ун причетний до втраченого людством джерела знання, яке походить 3 Атлантиди чи 3 космосу. _

Намагання Піфагора шукати за речами числа вражає своєю незвичністю. Ключ до цього феномена лежить у сфері тогочасних соціально-економічних відносин. 3авдяки торгівлі, яка динамічно розвивалася, вимірювання, зважування, рахування стали звичними явищами. Еквівалентом товару були гроші, то6то числа, кількісні відношення. Філософи взялися кількісно градуювати (поділяти на одиниці) явища навколишнього світу тільки після того, як у сфері соціального життя речі (товари) 6ули зведені до грошей (чисел).

3. Тест відкритого типу

3.1Причиною виникнення філософії є... Людина почаластавити перед собою запитання: Чи є вона творцем власної долі? Чи здатна вона стати володарем

3.2Відмінність між західною і східною парадигмами філософії полягає в

3.3Історичне значення філософії Сократа полягає в.... Мораль основував на розумі, самосвідомості (“Пізнай самого себе”). Це дало підставу Ніцше трактувати С. як руйнівника моралі. С. один з перших глибоко розкрив сферу духовного як самостійну реальність, що дозволило всій наступній філософській думці зробити “духовне” предметом свого дослідження. В питаннях етики С. розвивав принцип раціоналізму стверджуючи, що доброчинність залежить від знань, і людина яка знає, що таке добро, не буде робити дурні вчинки. Добро є знання, тому культура інтелекту може зробити людей добрими. Політичні погляди С. базувались на переконанні, що влада в державі повинна належати кращим, тобто досвідченим, чесним, справедливим порядним і обов'язково тим, хто володіє мистецтвом державного управління.

3.4Макіавеллізм - це.... напрям філософської думки, який обгрунтовував необхідність сильної монархічної влади, абсолютизму. Ідеальний устрій – республіка, як виразник народного суверенітету.

3.5Основними рисами емпіризму є...чуттєвий досвід.

4. Тест закритого типу.

4.1.Яке з визначень філософії є найбільш повним?

філософія — універсальний спосіб самоусвідомлення людиною-самої себе, свого місця у світі та свого изначення у ньому. Вона с теоретичною формою світогляду, загальною світоглядною методологією;

4.2.Визначте, яка із наведених думок відображає ідеалістичну -лінію у філософії.

існувати — значить бути сприйманим (Берклі).

4.3.Це неправильно, що Піфагор:б) вірив, що душа безсмертна; був пріосильником гедонізму

4.4.Прикладом Софіііюґо спообу філософії на зорі її формування можуть бути вчення:

4.5.Підберіть концепції з графи «Б», розроблені філософами, чиї імена наведені в графі «А»

А

Б

Демокріт -а)

Платон – в)

Сократ – б)

Аристотель – г)

Лукрецій Кар є)

а)атомістична теорія світу; .

б)ідея антропоцентричної філософії;

в)теорія світової держави;

г)вчення про закони мислення;

г)телеологія.