Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети готові(шпори)11.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
631.3 Кб
Скачать

4. Тести закритого типу.

1. Який закон діалектики ілюструє закон Гегеля:

« Кожна система філософії необхідно існувала і продовжує й тепер існувати: жодна з них, відповідно, не зникла, а всі вони зберігались в філософії як момент одного цілого…»: в) закон взаємного переходу кількісних та якісних змін.

2. Назвіть «першого пантеїста» епохи Відродження: а) Кузанський.

3. Процес пізнання є безкінечним удосконаленням людських знань на думку: в)Бруно

4. Формування києворуської філософської ментальності відбувається у творчому діалозі києворуської міфоепічної свідомості: а) з візантійським християнським світоглядом, насиченим елементами грецького філософського платонізму та неоплатонізму.

5. Індукція – це а) хід роздумів від часткового до загального.

6. Кому з філософів належить думка: « нема нічого в розумі, щоб до цього не пройшло через почуття»: а) Спінозі

7. Кому з філософів належить думка: «… істина – це дзеркальне відображення предметів і процесів природи, а помилки – копія, спотворена рядом причин»: а)Бекону

8. Хто з філософів вважав вихідним пунктом філософських роздумів принцип «Cogito ergo sum»: в)Декарт

9. Головними характеристиками середньовічної філософії є: б) геоцентризм і креаціонізм

10. Хто наділяє людину розумом і свободою волі з точки зору філософів середніх віків: в) Бог

БІЛЕТ №11

  1. Основні функції філософії.

Світоглядна функція філософії полягає в тому, що вона, збагачуючи людей знаннями і про світ і про людину, про його місце у світі і можливостях його пізнання і перетворення, впливає на формування життєвих принципів, на усвідомлення соціальними суб'єктами цілей і сенсу життя.Практично-діяльна функція філософії полягає в тому, що вона перетворюється в знаряддя активного, перетворювального впливу на навколишній світ і на самого людину. Вона грає важливу роль у визначенніцілі - життєдіяльності, досягнення яких найважливіша умова існування,функціонування і розвитку людини. Гносеологічна функція філософії полягає в тому, що вона, орієнтуючи пізнавальне відношення людини на розкриття природи і сутності світу, природи і сутності самої людини, загальної структури світу, зв'язків і законів його розвитку, з одного боку, збагачує людей знанням про світ, про людину, а з іншого боку - впливає на кожну з форм суспільної свідомості, детермінуючи необхідність для кожної з них у відношенні "людина-світ», а також визначає загальну логіку пізнавального відношення людини до дійсності. Методологічна функція дозволяє визначити напрямок наукових досліджень, орієнтуватися у різноманітності процесів і явищ, аналізуючи їх з певних теоретичних позицій. Філософські знання допомагають формувати методологічну культуру мислення вченого. Культурологічна функція передбачає експлікацію, раціоналізацію та систематизацію. Експлікація призначена для виявлення найза-гальніших ідей, уявлень, форм досвіду. Важливе місце серед них займають: категорії, узагальнені способи буття - вчення про буття -онтологія; теоретичне усвідомлення ставлення до світу та людини -практичні (праксеологія), пізнавальні (гносеологія), ціннісні (аксіологія). Ідеологічна функція філософії полягає в тому, що вона, вирішуючі питання про сутність людини і про сенс її буття, дає ключ для усвідомлення свого відношення до безпосередніх умов громадського життя, до чинників, що визначають специфіку реального життя.