Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
на екзамен.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

46.Що таке передвиборча кампанія? Які її завдання?

Передвиборна кампанія. Період спеціально організованої діяльності до часу офіційного початку виборів, спрямованої на “висвітлення”, формування чи підтримання необхідного іміджу й позитивного образу майбутнього кандидата (політичної партії, руху, окремого політика), забезпечення його упізнаваності серед потенційного електорату та утвердження (збереження попереднього статусу) на політичному полі відповідного рівня. Передвиборні кампанії ніяк не пов’язані з датою виборів і вони можуть вестися практично безперервно, перетворюючись на виборчі. До передвиборних проектів відносять: проекти, пов’язані зі збиранням підписів виборців, під різними вимогами до влади, зверненнями, відозвами та ін.; адресні проекти щодо роботи з різними групами населення: пенсіонерами, молоддю, військовослужбовцями; проекти щодо роботи із засобами масової інформації (ЗМІ); організація регіональних і міжрегіональних науково-практичних конференцій з актуальних проблем: економіка, охорона здоров’я, наука, культура, злочинність, екологія та ін.; проекти, пов’язані з розвитком підприємництва в регіоні; інші проекти, пов’язані зі збиранням коштів під виборчу кампанію (фондрайзінг); благодійні акції та програми.

Попередня “розкрутка”. Скрита форма виборчої кампанії, яка розпочинається задовго до офіційного її початку й має на меті зібрати гроші та організаційні ресурси та підвищити політичний рейтинг. У ході попередньої “розкрутки” кандидат добивається відповідної впізнаваності, що дасть йому можливість приймати участь в майбутніх виборах в якості реального кандидата. Для досвідченого політика попередня “розкрутка” в класичному розумінні не потрібна. Він продовжує свою виборчу кампанію всю активну політичну діяльність. Попередня “розкрутка” не потребує викладу цілісної програми, вона краще здійснюється навколо тих проблем, які хвилюють мешканців. При попередній “розкрутці” не варто заявляти про своє бажання приймати участь у боротьбі за депутатський мандат. Зазвичай попередня “розкрутка” закінчується за три-чотири місяці до виборів, коли починається активна підготовка до участі у виборчій кампанії.

47.Що таке передвиборча пропаганда та агітація? Їх цілі, форми, засоби та обмеження?

48.Що таке плюральний вотум? Які види виборчих привілеїв ви знаєте?

плюральний вотум). Практика надання окремим категоріям населення більшої кількості голосів порівняно з іншими виборцями. Підставами для надання таких привілеїв можуть бути майнове становище, величина сплати податків, освітній рівень, громадянство, сімейне становище, тощо. Дана практика застосовувалася у виборчому законодавстві деяких держав в минулому і є яскравим прикладом порушення принципу рівності виборчих прав.

49.Що таке попередні вибори (праймеріз*? Як вони відбуваються?

Попередні вибори (праймеріз). У США застосовується особлива процедура визначення офіційного кандидатів від політичної партії на президентских виборах, яка отримала назву попередні вибори (праймеріз). Сформувалась вона на початку ХХ ст. щоб зламати вплив керівництва партій на відбір кандидатів. Вони офіційно організуються публічною владою за державний кошт і звичайно проводяться в таких же пунктах голосування, але все відбувається всередині кожної з партій. Загалом під загальною назвою праймеріз розуміють досить різноманітні техніки голосування. На початку року президентських виборів партійні організації у кожному штаті приступають до обрання делегатів на свої з’їзди. Вибори делегатів проводяться двома шляхами: у 26 штатах діє праймеріз, під час якого виборці затверджують єдиного кандидата в президенти, висунутого партійними організаціями штату від даної політичної партії. Другий – за допомогою “кокусів” – передвиборчих мітингів прихильників партії, на які вони збираються для обрання делегатів на національний з’їзд партії. В залежності від штату розрізняють закриті та відкриті праймеріз. У закритих право участі мають лише члени та симпатизанти партії, у відкритих – усі бажаючі виборці. У багатьох штатах законодавчі органи доручають партійним органам самостійно регламентувати проведення праймеріз, способи голосування (таємні вибори, індивідуальні вибори та виборчі списки), вимоги, які висувають до їх учасників, наприклад, обов’язок заявити про свою партійну лояльність, тобто голосувати тільки за кандидатів даної партії, підтвердити, що на попередніх виборах учасники праймеріз голосував за ту саму партію; заборона протягом певного часу (до 12 місяців) до проведення праймеріз належати до іншої партії чи брати участь у праймеріз. Системи і процедури вибору делегатів на конвенції не є однаковими у різних штатах. Практикується лише в США.