Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
на екзамен.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

30.Що розуміється під поняттям “прямі вибори”? у чому їх перевага перед непрямими (опосередкованими* виборами?

Принцип прямих виборів. Один з головних принципів демократичного виборчого процесу, який покликаний запобігти перекручуванню волевиявлення виборця, коли воно визначає результати виборів, третіми особами, які можуть неправильно зробити вибір між висунутими кандидатами від якої-небудь однієї партії або навіть від всіх партій. Цей принцип виборчого права є загальнопоширеним. Навіть там, де теоретично він не діє (наприклад на виборах американського президента, де по окремих штатах голосують виборці, які мають свободу обрання президента), принцип прямих виборів реалізується на практиці. Однак він не зачіпає використання так званих фіксованих списків. При такій системі виборці можуть голосувати тільки за список у цілому й обрати тим самим кандидатів у тій послідовності, у якій вони зазначені політичною партією. “Вибори депутатів є прямими,- сказано в ст. 4. Закону України “Про вибори народних депутатів України.” Громадяни України обирають депутатів безпосередньо шляхом голосування за кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії (блоку).”

31.Що таке абсентеїзм і які чинники його зумовлюють?

Абсентеїзм (від лат.  — відсутність) — ухилення від участі у виборах. Одна з форм свідомого бойкотування виборцями виборів, відмова від участі в них; пасивний протест населення проти існуючої форми правління, політичного режиму, прояв байдужості до виконання людиною своїх прав та обов'язків.

В широкому значенні абсентеїзм можна розуміти як факт байдужого ставлення населення до політичного життя,обивательське уявлення окремих людей про те, що від них в політиці нічого не залежить. Абсентеїзм присутній в будь якому суспільстві, розвиненому чи не розвиненому, в демократичному і тоталітарному. Його причини багатообразні: відсутність віри громадян в ефективність політичних інститутів, відсутність політичної культури, боротьба за ситуативне задовільнення інтересів та ін.

Законодавством ряду держав передбачені певні санкції за неучасть у виборах:

  • у Австрії — адміністративний штраф 1000 шилінгів або ув'язнення протягом 4-х тижнів;

  • в Аргентині особа, яка не брала участі у виборах, втрачає право перебувати на державній службі протягом трьох років;

  • у Греції та Туреччині таку особу засуджують до позбавлення волі;

  • у Бельгії, залежно від кількості проігнорованих виборів, передбачені різні за розмірами штрафи;

  • в Італії участь громадян у виборах визнається їх обов'язком, за невиконання якого протягом п'яти років прізвища порушників вносяться до спеціальних списків, які виставляються на загальний огляд.

Деякі держави виходять із ситуації, зумовленої абсентеїзмом, визнаючи вибори навіть якщо в них взяло участь менше половини зареєстрованих виборців.

Також термін абсентеїзм часом вживається в разі ухиляння від участі в інших зборах та голосуваннях окрім політичних, наприклад уникнення засідань певних установ, акціонерних товариств тощо. Причини в цілому аналогічні політичному абсентеїзмові.