Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
база даних1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
592.38 Кб
Скачать

23. Інструментальні засоби iнфологiчного проектування.

Основні інструментальні засоби інфологічної моделі:

атрибут – поіменована мінімальна логічно неподільна одиниця інформації. Інколи це поняття ототожнюють з поняттям реквізит (поняття зовнішнього рівня), поле (поняття внутрішнього рівня).

інформаційний обєкт (ІО) – це деяка сутність ПО, яка характеризує певний процес, подію чи явище. Характеристиками ІО виступають атрибути. Інколи поняття ІО ототожнюють з файлом БД , реляційною таблицею.

інформаційний запит – це словесний опис інформаційної потреби користувача чи прикладної програми, який вміщує перелік ІО, що приймають участь його реалізації.

запитувальний звязок – будується на основі запиту. Представляє собою структурований опис інформаційного запиту, в якому відображені обєкти, необхідні для його реалізації з врахуванням навігації між ними. Навігація – це послідовність пошуку та переходу від одного обєкту до іншого при реалізації запиту.

структурний звязок – це графічне відображення ієрархічного звязку між парами ІО, один з яких виступає головним (власником звязку), а другий – підпорядкованим (підлеглим) обєктом.

24. Схема взаємозв’язку робіт при інфологічному проектуванні.

Схему взаємозв’язку робiт при iнфологiчному проектуваннi:

1. Аналiз атрибутiв на предмет вилучення синонiмiї i омонiмiї. Атрибутам-омонiмам потрiбно присвоїти рiзнi унiкальнi iмена. Атрибутам-синонімам присвоюється одне iм’я. Вибираючи назву для синонiмiчної групи атрибутiв, серед атрибутiв-синонiмiв необхiдно вибрати iм’я, яке є семантичною домiнантою для представленої групи, i залишити його в перелiку атрибутiв, а всi iншi синонiмiчнi його назви вилучити зі списку. Складаючи список атрибутiв, можливо, необхiдно буде виконати узагальнення - деяку сукупнiсть атрибутiв замiнюють одним атрибутом, який узагальнює сутнiсть представленої групи.

2. Агрегацiя атрибутiв i компонування їх у iнфор­мацiйнi об’єкти. Процес агрегацiї атрибутiв i визначення об’єктiв є iтеративним, тобто послiдовним. Для великих i складних систем з рiзними функцiями i великою кiлькiстю документацiї перелiк атрибутiв аналiзують окремо по кожнiй функцiональнiй задачi чи їх комплексу. В основi агрегацiї лежить аналiз типiв спiввiдношень мiж атрибутами.

3. Перевiрка вiдповiдностi отриманих об’єктiв умовам нормалiзацiї. Але спочатку для кожного iнформацiйного об’єкта потрібно визначити первинні ключі. Первинний ключ –– це атрибут або їх сукупність, що дають змогу однозначно ідентифікувати запис під час його пошуку. Первинним ключем може бути атрибут, який не дублюється i обов’язково присутнiй в кожному запису. Якщо серед атрибутiв нема такого, який би мiг бути первинним ключем, необхiдно домовитися із замовником щодо визначення первинного ключа.

4. Зовнiшнє кодування - необхiдно вивчити атрибути з неунiкальними значеннями. Якщо цi атрибути представленi досить довгими текстами, то необхiдно вирiшити питання про доцільність замiни їх на короткi кодовi позначення. У цьому разі в iнфологiчну модель вноситься новий iнформацiйний об’єкт, який доречно назвати «ДОВIДНИК». Вiн буде складатись з коду атрибута та його текстового значення. При цьому в усiх ранiше видiлених об’єктах текстовi значення замiнюються на код.

5. Видiлення запитiв до БД i словесний їх опис. Для того щоб описати запити, необхiдно дослiдити процеси обробки iнформацiї по кожнiй функцiональнiй задачi модельованої предметної областi. Цей аналiз та формалiзацiя процесу обробки iнформацiї потрібні для визначення структурних зв’язкiв мiж iнформацiйними об’єктами. Запити видiляють опитуванням користувачiв i з’ясуванням iнформа­цiйних потреб прикладних програм. Запити описують спочатку словесно, по можливостi чiтко видiляючи всi об’єкти, якi використовуються при виконаннi запиту, а також описуючи запит так, щоб можно було виявити послiдовнiсть переходу вiд одного об’єкта до iншого при виконаннi запиту.

6. Кожний запит необхiдно подати в структурованому виглядi вiдпо­вiдним запитувальним зв’язком. Узагальнена форма запитувального зв’язку така:

,

де Х1, Х2, ..., Хn –– початковi об’єкти, якi потрiбно розмістити в порядку iнформацiйного пошуку чи в порядку зменшення групувальної ознаки об’єктiв;

У –– кiнцевий об’єкт, який уособлює мету реалiзацiї запиту (вiн має бути завжди один).

7. Перевірка запитувальних зв’язків на вiдповiднiсть умовам канонiчностi. Канонiчний запитувальний зв’язок –– це такий багатовимiрний зв’язок, у якому: тип спiввiдношення мiж будь-якими двома початковими об’єктами може бути лише Б:Б; тип спiввiдношення мiж будь-яким початковим i кiнцевим об’єктaми не може бути Б:1.

8. Побудова структурних зв’язкiв мiж iнформацiйними об’єкта­ми i графiчну побудову iнфологiчної моделi.

9. Перевiрка отриманого варіанта побудови iнфологiчної моделi предметної областi на повноту й коректнiсть для встановлення можливостi реалiзацiї на отриманiй моделi всiх iнформа­цiйних запитiв з боку прикладних програм і користувачiв. Перевiрка на коректнiсть полягає в спрощеннi та уточненнi моделi на її адекватність предметнiй областi. Під час виконання такої перевiрки виявляють і вилучають надлишкові структурнi зв’язки, а також виконують ряд перетворень структури iнфологiчної моделi. Основне правило: з iнфологiчної моделi допускається вилучати структурні зв’язки, якщо решта зв’язків забезпечують повне та коректне виконання всіх інформаційних запитів. Виконуючи ці перетворення, можна навіть вилучати об’єкти-зв’язки, а також узагальнювати деякі об’єкти.