Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
база даних1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
592.38 Кб
Скачать

11. Внутрішній (фізичний) етап проектування бд та його характеристика.

Проектування баз даних –– це iтерацiйний, багатоетапний процес прийняття обгрунтованих рiшень у процесi аналiзу iнформацiйної моделi предметної областi, вимог до даних з боку прикладних програмістів і користувачiв, синтезу логiчних і фiзичних структур даних, аналiзу та обгрунтування вибору програмних і апаратних засобiв. Етапи проектування вiдповiдають рiвням подання даних у БД, тобто виконуються певні роботи з проектування на зовнiшньому, iнфологiчному, даталогiчному (логiчному) i внутрiшньому рiвнях.

Внутрiшнiй рiвень пов’язаний з фiзичним розмiщенням даних у пам’ятi ЕОМ. На цьому рiвнi формується фiзична модель БД, яка вмiщує структури зберiгання даних у пам’ятi ЕОМ, включаючи опис форматiв записiв, порядок їх логiчного або фiзичного впорядкування, розмiщення за типами пристроїв, а також характеристики i шляхи доступу до даних. Вiд параметрiв фiзичної моделi залежать такі характеристики функцiонування БД: об’сяг пам’ятi й час реакцiї системи. Фізичнi параметри БД можна змiнювати в процесi її експлуатацiї з метою пiдвищення ефективностi функцiонування системи. Змiна фiзичних параметрiв не зумовлює необхiдностi змiни iнфологiчної та дата­логiчної моделей.

12. Мовні засоби абд.

Мовнi засоби СУБД необхiднi для описування даних, органiзацiї спiлкування та виконання процедур пошуку й рiзних перетворень з даними. Мовні засоби АБД ділять на три групи:

1. Мови опису зовнішніх даних призначені для описання даних на рiзних рiвнях абстракції (зовнiшньому, логiчному i внутрiшньому):

- мови опису зовнішніх даних;

- мови опису бази даних (мова опису схем, мова опису підсхем, мова опису зберігання даних).

2. Мови спілкування з БД:

- мова маніпулювання даними - використовується для обробки даних, їх перетворень i написання програми;

- мова запитів – використовується для спрощення процедур пошуку даних у БД. Найпоширенішими є SQL і QBE.;

- мова ведення діалогу.

3. Інші мовні засоби

13. Визначення відкритих та закритих систем та їх характеристика.

За мовою спiлкування користувача з БД розрiзняють системи з базовою мовою (вiдкритi системи) i з власною мовою (закритi системи). У вiдкритих системах мовним засобом спiлкування з БД є якась одна з мов програмування, наприклад SI, Паскаль. У таких системах для спiлкування з БД потрiбен посередник, тобто програмiст, який володiє обраною мовою програмування. Використання базових мов як ММД звужує коло осiб, котрі можуть безпосередньо звертатися до БД, оскільки для цього потрiбно знати мову програмування. У таких випадках для спрощення спiлкування кiнцевих користувачiв з БД передбачається мова ведення дiалогу, яка значно простіша для опанування, ніж мова програмування. Закритi системи мають власну мову спiлкування; вона, як правило, набагато простiша за мову програмування. Тому в таких системах не потрiбен посередник-програмiст для спiлкування з БД. Самi користувачi, що мають вiдповiдну пiдготовку, зможуть працювати з БД.

14. Драйвер odbc та його призначення.

ODBC –– це iнтерфейс доступу до даних, якi зберiгаються, під управлiнням рiзних СУБД. ODBC має цiлий набір драйверiв, за допомогою яких одна СУБД може працювати з даними iнших систем. Архiтектура ODBC:

15. Поняття мета даних, словника даних та їх призначення.

Мета дані – це опис тих даних, що зберігаються в БД. У деяких сучасних системах до метаданих належать не лише описи самих даних, а й інформацiя про предметну область, користувачiв системи, статистику її роботи та iншi вiдомостi. Для централiзованого зберігання всiєї метаiнформацiї використовується словник даних (СД). СД забезпечує розв’язання проблеми достовiрностi, надли­шковостi й контролю за рацiональним зберіганням і використанням даних.

Функції СД: встановлення зв’язкiв мiж користувачами БД; виконання простого та ефективного управлiння елементами даних при введеннi в систему як нових елементiв, так i при модифiкацiї опису iснуючих; зменшення надмірності даних; запобiгання неузгодженостi даних; централiзоване управлiння даними з метою спрощення процесу проектування БД та її розширення.

Словник даних використовується кiнцевими користувачами під час роботи із системою, прикладними програмiстами –– при написаннi програм, системними програмiстами –– в процесi розширення системи.

Одне з основних призначень СД є документування даних. Робота з СД спрощує процес пiдготовки документацiї програмiстами, забезпечує користувачiв iнформацiєю про наявнi в системi данi, дозволяє контролювати вiдповiднiсть у назвах і форматах даних та їх кодах.