Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
база даних1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
592.38 Кб
Скачать

78.Характеристика централізованої стратегії розподілення даних в бд.

РБД можна класифікувати по функціям управління даними: з централізованими та з децентралізованими.

Централізована стратегія характеризується тим, що всі дані знаходяться в одному вузлі ЛОМ і є система управління доступу різних користувачів до даних з інших вузлів. Ця стратегія найбільше поширена на практиці. Вона досить зручна з точки зору проектування і має цілий ряд переваг.

Основні переваги:

  1. коли дані зберігаються в одному місці, то значно простіше реалізувати проблеми цілостності та захисту інформації

  2. при централізованій стратегії спрощується технологія адміністрування БД, так як можна використати єдині стандартні процедури та методи ведення і підтримки файлів БД в актуальному стані

  3. проектування БД при цій стратегії практично не відрізняється від проектування БД для якогось локального АРМа

  4. наявність програмних засобів підтримки роботи РБД, створеної по цій стратегії.

Недоліки:

  1. при великій кількості користувачів не виключена можливість виникнення черг, що може викликати різке зростання часу реакції системи, тому іноді в деяких системах виникає необхідність створення програм диспетчерізації

  2. витрачається певний час на процедури, пов’язані з передачою інформації з одного вузла в інший

  3. обсяг БД обмежений пам’яттю ЕОМ, яка вибрана для зберігання даних.

79 Характеристика децентралізованої стратегії розподілення БД з дублюванням.

БД проектуються як при централізованому підході, але фізично дублюється в кожному вузлі, тобто кожен вузел має копію БД. Ця стратегія найбільш ефективно вирішує проблеми доступу та виборки даних з мінімальними затратами часу. Система досить проста при проектуванні і може використовуватися в тих предметних областях, де обсяги даних невеликі, алеставляться досить великі вимоги до оперативної обробки даних.

Недоліки:

  1. складність адміністрування і підтримки БД в актуальному стані

  2. важко підтримувати цілостність та узгодженність даних, так як при цій стратегії не виключена можливість виникнення протиріч між даними.

Важливою проблемою для цієї стратегії є проблема реалізації внесення змін. При внесенні змін в певний вузел мережі ті зміни повинні дублюватися в інших вузлах мережі, але виконати синхронне дублювання не завжди є можливим, оскільке поле може бути блоковане іншими користувачами. Тому необхідно виконувати синхронне дублювання, тобто дублювання через певний інтервал часу, але технологічно визначити цей інтервал досить складно, тому в таких системах повинна використовуватись так звана двохфазна фіксація транзакції.

80 Характеристика децентралізованої стратегії розподілення БД без дублювання.

При цій стратегії необхідно визначити конкретні дані, які потрібно зберігати в кожному вузлі мережі. При цьому РБД проектується як неперетинаючиєся між собою підмножини даних, які розподілені між вузлами ЛОМ. Ця стратегія підходить для тих предметних областей, в яких практично немає дублювання даних в різних вузлах мережі і потрібна мінімальна кількість логічних посилань для виконання інформаційних взаємозв’язків одного вузла з іншим. При такій стратегії кожен вузел працює зі своїми файлами і дуже рідко використовує дані інших вузлів мережі.

Переваги:

  1. зменшуються витрати на передачу інформації

  2. зменшується вірогідність виникнення черг.

Недоліки:

  1. така РБД важко контролюється з точки зору дублювання даних, чим ускладнюється проблема реалізації узгодженності та цілостності даних

  2. значно складнішими є проблеми адміністрування та підтримки БД в актуальному стані

  3. відсутні програмні засоби для її реалізації.