Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
база даних1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
592.38 Кб
Скачать

16. Категорії користувачів адб та їх характеристика.

З банком даних взаємодiють двi категорiї персоналу. Перша категорiя –– це користувачi систем, для потреб яких створюються АБД(кiнцеві користувачі). Ця категорiя персоналу може бути рiзною за рiвнем фахової пiдготовки та вмiнням працювати із засобами сучасної обчислювальної технiки. Системи, якi розроблюються для користувача, повиннi враховувати цi фактори i не потребувати якоїсь складної спецiальної пiдготовки в галузі обчислювальної технiки чи мовних засобiв СУБД.

Друга група персоналу, що взаємодiє з АБД, це адмiнiстрацiя АБД. Залежно вiд об’сягу бази даних, специфiки та особливостей СУБД служба адмiнiстрацiї АБД може вiдрiзнятись як за чисельністю складу, так i за рiвнем фахової пiдготоки. Чисельнiсть групи адмiнiстрацiї й тi функцiї, що їх вона виконує, залежать вiд масштабу банку даних, специфiки iнформацiї, яка в ньому зберiгається, типу СУБД і особливостей програмних засобiв. До складу групи адмiнiстрування можуть входити системнi аналiтики, проектувальники структур даних i зовнiшнього щодо банку iнформацiйного забезпечення, проектувальники технологiчних процесiв обробки даних, системнi та прикладнi програмiсти, оператори, спецiалiсти з технiчного обслуговування.

17. Адміністратор бд його призначення та функції.

Адмiнiстратор –– це спецiалiст, який має цілковите уявлення про iнформацiйнi потреби користувачiв, співпрацює з ними в тісному контактi й вiдповiдає за завантаження, ведення та пiдтримування БД в актуальному станi, а також за захист і ефективнiсть функцiонування системи.

Основнi функцiї адмiнiстратора: сумiсна робота з проектувальниками задач для визначення умов використання БД, розробка опису БД i початкове її завантажування, пiдтримування цiлісностi БД, органiзацiя захисту зберігання даних, вiдновлення БД в разі виникнення помилок програмного забезпечення чи збої пристроїв, якi призводять до руйнування БД, нагро­мадження статистики по роботi з БД, реорганiзацiя та реструктуризацiя БД відповідно до змiни потреб.

Задачi, якi розв’язує адмiнiстратор, дiлять вiдповiдно до етапів розробки АБД на чотири групи: планування, проектування, експлуатацiя i використання. При плануваннi адмiнiстратор бере участь у виборi програмного забезпечення та обладнання. Під час проектування адмiнiстратор надає спецiалiстам необхiднi данi для розробки логiчної та фiзичної моделей даних. На етапi експлуатацiї до обов’язків адмiнiстратора входять розробка i контроль дiй, якi гарантують збереження цiлісностi бази даних, включаючи процедури її копiювання та вiдтворення, а також визначення засобiв захисту iнформацiї за допомогою механiзму управлiння доступом до ресурсiв БД. При супроводженні баз даних адмiнiстраторові часто доводиться спiвпрацювати із спiвробiтниками, котрі вiдповiдають за експлуатацiю технiчних засобiв АБД. Така спiвпраця пов’язана з необхiднiстю виявлення причин збоїв обладнання, якi призводять до руйнування баз даних, і розробки заходiв запобiгання цього в ході подальшої експлуатацiї системи.

Адмiнiстратор увесь час спiлкується з користувачами бази даних: вiн визначає стандарти на змiст і використання даних,супроводжує спецiальне програмне забезпечення роботи з базою даних, проводить консультації та ведення БД. Адмiнiстратор взаємодiє також із системними програмiстами, вирiшуючи питання технологiї й доведення її до вiдповiдних експлуата­цiйних характеристик, спiлкується i спiвпрацює із системними програмi­стами в разі змiни версiй системи чи операцiйного середовища.