Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
база даних1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
592.38 Кб
Скачать
  1. Загальна характеристика мови sql та її застосування в субд Access.

В Access мова SQL носить назву Jet SQL, яка сумісна із стандартом SQL 89 версії 1.0., тобто є певною підмножиною. Мова SQL була прийнята в 1986 р амер компанією за стандарт; асоціація прийняла її як міжнародний стандарт. Остання версія – SQL 92.

SQL – множинно-орієнтована мова, тому вона не має засобів управління потоками, засобів організації інтерфейсу. Хоч мова SQL є стандартною, але цей стандарт не є жорстким, тобто фірмам-розробникам реляційних СУБД дозволяється використовувати свої діалекти мови і розширювати її при необхідності.

Для вирішення проблеми розуміння мови SQL між різними СУБД створена мова SQL Access Group, до якої увійшло майже 30 фірм. В результаті створений стандартний інтерфейс мови для всіх основних варіантів мови і ці фірми взяли зобов’язання вмонтовувати інтерфейс в свої програмні продукти.

Фірма MicroSoft розробила драйвер ODBC, який дозволяє спілкуватися різним СУБД.

63. Характеристика основних типів запитів для яких викоритсовується sql в Access

Запити в Access можна реалізувати за допомогою запитів за зразком QBE-запити та SQL-запитів.SQL-запит неможливо створити за допомогою таблиці QBE. Цей запит формується на мові SQL у таких випадках: запит-об’єднання — вибирає інформацію з кількох таблиць в одну, відображуючи результат, який неможливо буде змінити; запит до сервера — надсилає на сервер інформацію, дає змогу працювати з таблицями, що відсутні в базі даних користувача; запит-управління — може створювати чи вилучати таблицю, добавляти в таблицю нове поле, створювати чи вилучати індекс таблиці.

Запити, які створюються в інтерактивному режимі, можуть використовувати SQL-запити як підзапити, але вирази для створення цих підзапитів мають уводитися в таблиці QBE. Для того щоб полегшити створення запитів у Access, використовують таблиці QBE (Query By Example — запит за зразком). За допомогою запитів QBE можна робити необхідні вибірки даних без написання відповідних програм. Access перетворює таблицю QBE у вирази SQL (Struktured Query Language –– структурна мова запитів).

64. Форми в access , їх призначення та характеристика як інтерфейсного засобу

Форма в Access — це засіб відображeння та редагування даних, розміщених у таблиці. Коли джерелом даних для завантажування в базу даних є первинний документ, то форма має відображати формуляр-шаблон цього документа. Це полегшує занесення даних у таблиці, імітує звичну для користувача роботу по заповненню первинного документа, а отже, зменшує кількість можливих помилок, які могли б виникнути при завантажуванні таблиць даними. Форми є засобом організації інтерфейсу між користувачем і системою. Форми можна створювати на базі таблиць і запитів. Розглянемо відображeння у вигляді форми таблиць.

65. Характеристика елементів управління формою в access

Створення форм на базі однієї таблиці : Для створення форми необхідно у вікні відкритої бази даних вибрати піктограму Форма і натиснути кнопку Создать форму. Після цього відкриється вікно Создание формы, в полі якого Выбор таблицы/запроса необхідно вибрати таблицю чи запит, які потрібно буде подати у вигляді форми, і опцію Мастер.

У першому вікні необхідно вибрати майстра з розробки форми.

Access має кілька майстрів зі створення форм, які надають такі можливі варіанти побудови форм: у один стовпчик, табличну форму, діаграму, складну форму, просту форму

Іще є можливість створення простої форми. Це найбільш швидкий спосіб підготовки форм, який можна запустити на виконання за допомогою піктограми панелі управління Простая форма.

Після вибору полів форми і натискання на екрані кнопки Готово Access видасть на екран створену форму В останньому вікні Access запропонує вказати ім’я форми, пропонуючи за замовчуванням залишити ім’я тієї таблиці чи запиту, на базі якого створюється ця форма. Створеній формі було присвоєне ім’я …. Для створення додаткових елементів потрібно викликати форму в режимі конструктора і натиснути на піктограму Панель элементов.