Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
база даних1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
592.38 Кб
Скачать

20. Сутність проектування на зовнішньому рівні.

Проектування БД –– це визначення її складу й структури, проектування зовнiшнього (позамашинного) вiдносно бази даних iнформацiйного забезпечення i технологiчного процесу створення та ведення БД, а також розробка органiзацiйно-методичних та iнструктивних матерiалiв. Етапи проектування вiдповiдають рiвням подання даних у БД, тобто виконуються певні роботи з проектування на зовнiшньому, iнфологiчному, даталогiчному (логiчному) i внутрiшньому рiвнях.

Метою проектування на зовнiшньому рiвнi є розробка позамашинного iнформацiйного забезпечення, яке вміщує систему вхiдної (первинної) документацiї, що характеризує певну ПО, систему класифiкацiї та кодування технiко-економiчної iнформацiї, а також перелiк вiдповiдних вихiдних повiдомлень, якi потрiбно формувати за допомогою АБД.

Процес проектування БД на зовнiшньому рiвнi складається з таких робiт.

1. Визначення функцiональних задач ПО, що пiдлягають автоматизованому розв’язанню. Результатом такого вивчення має бути перелiк функцiональних задач, якi повиннi розв’язуватись автоматизованим способом з використанням АБД.

2. Вивчення та аналiз оперативних первинних документiв.

3. Вивчення нормативно-довiдкових документiв.

4. Вивчення процесiв перетворення вхiдних повiдомлень у вихiднi.

При проведеннi проектних робiт на зовнiшньому рiвнi треба враховувати те, що для виконання певних функцiй в БД необхiдно зберiгати додатковi данi, якi не вiдображені в документах (данi календаря, статистичнi данi тощо).

Результатом проектування на зовнiшньому рiвнi буде перелiк атрибутiв (реквiзитiв) оперативної та умовно-постiйної iнформацiї, який потрiбно збе­рiгати в БД, із зазначенням джерел їх отримання та форми подання. Однак через складність ПО можуть виникнути надлишковостi, дублювання, неузгодженостi та iнших недоліків, які усуваються на етапі iнфологiчного проектування.

21. Вимоги до iнфологiчної моделі.

Метою iнфологiчного проектування є створення структурованої iнфор­мацiйної моделi ПО, для якої буде розроблятися БД. При проектуваннi на iнфологiчному рiвнi створюється iнформацiйно-логiчна модель, яка повинна вiдповiдати таким вимогам:

- коректнiсть схеми БД, тобто адекватне вiдображення модельованої ПО;

- простота i зручнiсть використання на наступних етапах проектування, тобто IЛМ має легко вiдображатися на моделi БД, якi пiдтримуються вiдо­мими СУБД (сiтковi, iєрархiчнi, реляцiйнi);

- IЛМ повинна бути описана мовою, зрозумiлою проектувальникам БД, програмiстам, адмiнiстратору i майбутнiм користувачам АБД.

22. Підходи до інфологічного проектування бд

Суть iнфологiчного моделювання полягає у видiленнi iнфор-мацiйних об’єктiв (сутностей) ПО, якi пiдлягають зберіганню в БД, а також у визна­ченнi характеристик об’єктiв i взаємозв’язкiв мiж ними.

Iснує два пiдходи до iнфологiчного проектування: аналiз об’єктiв i синтез атрибутiв. Пiдхiд, що базується на аналiзi об’єктiв, називається низхi­дним, а на синтезi атрибутiв –– висхiдним.

Перший пiдхiд рекомендується використовувати при проектуваннi документальних БД, а другий –– при розробцi фактографiчних систем. У документальних системах об’єктом зберігання, пошуку та обробки є цiлий документ, у фактографiчних системах — окремi данi, якi характеризують певнi подiї, явища, тобто вiдбивають факти, якi спостерігаються в реальнiй дiйсностi чи виробничо-господарськiй дiяльностi.

Економiко-органiзацiйнi системи можна характеризувати як факто­графiчнi системи, тому розглянемо висхiдний пiдхiд, який полягає в аналiзi атрибутiв i синтезi на їх основi iнформацiйних об’єктiв.