Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет №18.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
77.31 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет № 18

  1. Основні інституційні форми міжнародного співробітництва держав в сфері використання морського транспорту: загальна характеристика.

Міжнародне морське правоінститут міжнародного права, що регулює відносини між державами та іншими суб'єктами міжнародного права стосовно статусу, порядку використання та охорони морських просторів, у тому числі континентального шельфу, морського дна і природних ресурсів моря. Предметом регулювання міжнародного морського права є порядок взаємовигідного використання державами світового океану в мирних цілях. Міжнародне морське право ґрунтується на визнанні основних принципів міжнародного права: рівності всіх держав, великих і малих, незастосування сили і загрози силою, вирішення спорів мирними засобами та ін. З цього випливають основні норми міжнародного права: свобода користування відкритим морем всіма державами світу як тими, котрі мають, так і тими, котрі не мають доступу до моря; право рівного користування природними ресурсами морських просторів і морського дна, принцип загальної спадщини людства.

Морське право (або право моря) регламентується великою кількістю міжнародних договорів. Серед них найбільш вагоме місце займають акти Женевської конференції з морського права 1958 р., котра прийняла чотири конвенції: про територіальне море і прилеглу зону, про відкрите море, про континентальний шельф, про риболовство й охорону живих ресурсів відкритого моря. У чинному міжнародному праві поняття територіального моря наведене в Конвенції про територіальне море та прилеглу зону 1958 р. і в Конвенції з морського права 1982 p. Ще одним важливим питанням, урегульованим міжнародним правом у правовому режимі територіального моря, є право мирного проходу. Мирним проходом називається плавання через територіальне море суден іноземних держав із метою: а) перетнути це море, не заходячи у внутрішні води, не стаючи на рейді або біля портової споруди за межами внутрішніх вод; б) пройти у внутрішні води, вийти з них, стати на такому рейді або у такої портової споруди. Конвенції про відкрите море 1958 р. термін «відкрите море» охоплює «всі частини моря, які не входять ні в територіальне море, ні у внутрішні води будь-якої держави». У Конвенції ООН із морського права 1982 р. відкритим морем названі всі частини моря, «які не входять ні у виключну економічну зону, ні в територіальне море або внутрішні води будь-якої держави, ні в архіпелажні води держави-архіпелагу».

  1. Дайте загальну характеристику Митного кодексу України як правової основи здійснення митної справи в Україні.

Новий Митний кодекс України підписано Президентом України та офіційно опубліковано 24.04.2012 - тому він набере чинності з 1 червня 2012. В новому МКУ буде змінено види митних режимів, а саме: введено режим вільної митної зони та розподілено режими тимчасового ввезення та вивезення. Новизною також стає зміна порядку заповнення декларації митної вартості.

Наразі ж діє старий митний кодекс прийнятий 1 січня 2004 року. Кодекс складається з 21 розділу, 67 глав – до котрих включено 432 статті.

Проаналізуємо деякі положення Кодексу, що мають найбільш практичний інтерес. На законодавчому рівні Кодекс визначає митну політику, як систему принципів та напрямів діяльності держави у сфері забезпечення своїх економічних інтересів та безпеки за допомогою митно-тарифних та нетарифних заходів регулювання зовнішньої торгівлі. Кодекс визначає митну справу як спрямовані на реалізацію митної політики України порядок переміщення через митний кордон України товарів і транспортних засобів, митне регулювання, пов’язане з встановленням та справлянням податків і зборів, процедури митного контролю та оформлення, боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил. безпосереднє здійснення митної справи покладається на митні органи України. Митний контроль в нашій державі здійснює Державна митна служба (ДМС) України. За порушення митних правил можуть відповідати громадяни України, особи без громадянства, посадові особи, а також підпри­ємства, організації, заклади. Фізичні особи, які досягли 16-річного віку на момент здійснен­ня правопорушення, несуть відповідальність за порушення Мит­ного кодексу України (МКУ).