Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
база даних1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
592.38 Кб
Скачать

86. Характеристика технологiчної операцiй дублювання I вiдновлення бд.

Операції відновлення виконують у випадках часткового пошкодження чи повного знищення файлів БД. Технологія ведення файлів БД повинна бути зпроектована таким чином щоб можна було відновити їх в випадку зруйнування. Деякі СУБД мають змогу відновлювати інформацію в деяких випадках її пошкодження. Так, Microsoft Access має спеціальну команду відновлення бази даних, коли її пошкодження сталося в результаті незапланованої зупинки Access (наприклад, «зависання» системи).

З метою забезпечення відновлення БД, на випадок її зруйнування, необхідно з певною періодичністю виконувати резервне копіювання абсолютно всіх файлів БД. Адміністратором складається графік проведення таких копіювань. Деякі СУБД мають автоматичні засоби ведення журналу, в якому фіксуються всі дії, які виконувались з БД і при цьому ідентифікується користувач, який виконував ці дії, фіксується дата і час цих змін, іноді записується копія до і після внесення змін.

В звичайній системі (бухгалтерія) необхідно мати лише програму, яка б Фіксувала всі внесені зміни у відповідному файлі коректур. Цей файл повинен бути певним чином захіщений. Відновлення БД при наявності страхових копій і файла чи журнала коректур полягає у виконанні наступних дій:

Виявити причину, яка призвела до зруйнування файла БД і по можливості ввести якійсь допоміжний механізм, який би надалі запобігав би таким зруйнуванням.

Необхідно обробити разом файл коректур і файл, який вміщує резервну копію і внести відповідні зміни в цю копію, тобто повинна бути відповідна програма внесення змін в файл коректур. Якщо такої програми немає, то зміни вносяться вручну з відповідного журнала “Реєстрації внесення змін в файл БД”. Потім файл коректур знищується і робиться нове копіювання. У випадку часткового зруйнування файлів БД, коли з ним проводились якись розрахунки, то ці розрахунки необхідно повторити на відновленій БД.

87. Характеристика основних можливих випадків руйнування бд та операції по її відновленню.

Розглянемо можливі ситуації пошкодження БД.

Індивідуальний відкіт транзакції. Ця ситуація може виникнути, коли відкіт ініціюється оператором чи системою, при виникненні виняткової ситуації в прикладній програмі (наприклад, ділення на нуль) та при інших помилках програмного забезпечення. Для відновлення бази даних необхідно усунути наслідки дій операторів модифікації бази даних, які виконувалися в цій транзакції.

М’який збій. Така ситуація може виникнути після аварійного вимкнення електроенергії в мережі, при збої процесора з невстановлених причин і т.п. У цьому разі втрачається та частина бази даних, яка в момент збою розміщувалася в буферах оперативної пам’яті.

Жорсткий збій. Ця ситуація пов’язана з поломкою зовнішнього пристрою, на якому розміщена база даних. Ця ситуація за досить високої надійності пристроїв зовнішньої пам’яті може виникати дуже рідко, але все одно такий варіант пошкодження БД потрібно передбачати і мати засоби відновлення БД.

З метою забезпечення відновлення бази даних на випадок її руйнування необхідно періодично виконувати страхове копіювання файлів бази даних.

Відновлення бази даних передбачає виконання таких дій.

1. Виявляють помилку, яка призвела до руйнування бази даних, аналізують її з точки зору введення якогось допоміжного механізму, якщо це, звичайно, можливо, аби надалі запобігти виникненню таких помилок.

2. Виконують злиття страхової копії з файлом коректур, який відо­бражує внесені зміни в базу даних з часу останнього страхового копіювання.

3. Якщо було частково зруйновано файли бази даних і на них виконували якісь розрахунки, то їх необхідно повторити на відновленій базі даних.