Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банк операції Т 2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
38.79 Кб
Скачать

Тема 1: Види банків, порядок їх створення в Україні Лекція 2: Створення та державна реєстрація банківських установ План лекції:

1. Порядок реєстрації комерційних банків

2. Особливості відкриття філій та представництв іноземних банків на території України

3. Форми і порядок реорганізації банківських установ

Самостійна робота:

1. Функції та компетенція загальних зборів учасників банку, наглядової ради, правління (ради директорів), ревізійної комісії, служби внутрішнього аудиту та постійно діючих комітетів.

2. Взаємодія структурних підрозділів банку при виробництві і продажу банківських послуг.

3. Концепції управління діяльністю банку. Організація планування і контролю роботи банку.

4. Оптимізація внутрішньобанківського управління.

Перелік використаної літератури:

1. Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів затверджено Постановою НБУ від 08.09.2011 № 306

2. Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 7.12.2000, № 2121-ІІІ

3. Копилюк О. І., Музичка О. М. Банківські операції. 2-ге вид. випр. і доповн. Навч. посіб. – К.: Центр учбової літератури, 2012. – 536 с. (с. 19-22)

4. Банківські операції: Підручник/ За ред. О. В. Дзюблюка. – Тернопіль: Вид-во ТНЕУ «Економічна думка», 2009. – 696 с. (с. 34-47.)

5. Банківські операції: Підручник / За ред. проф. А.М.Мороза. - К.: КНЕУ, 2002 (с. 14-24)

1. Порядок реєстрації комерційних банків

Державна реєстрація банків здійснюється НБУ відповідно до Закону «Про банки і банківську діяльність» та нормативно-правових актів НБУ.

Реєстрація банків – це юридична процедура, що здійснюється шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру банків, після чого банк набуває статусу юридичної особи. Національний банк України видає банку свідоцтво про його державну реєстрацію за встановленою ним формою.

Мінімальний розмір статутного капіталу на момент державної реєстрації юридичної особи, яка має намір здійснювати банківську діяльність, не може бути меншим 120 мільйонів гривень.

Для здійснення державної реєстрації уповноважені засновниками банку особи подають Національному банку України такі документи:

1) заяву про реєстрацію банку, засвідчену підписом уповноваженої особи або голови спостережної (наглядової) ради;

2) установчий договір, в якому зазначаються організаційно-правова форма, напрямки діяльності та спеціалізація банку, склад його засновників (учасників), їхнє найменування та місцезнаходження, компетенція органів управління банку, розмір, порядок і строки формування статутного капіталу банку, порядок розподілу прибутків, реорганізації та ліквідації банку;

3) статут банку, що містить інформацію про назву банку, його місцезнаходження, напрямки діяльності та спеціалізацію (у разі її наявності), види банківських операцій, які має намір здійснювати банк, порядок і строки формування статутного капіталу банку, кількість часток, паїв у ньому кожного з учасників, розмір резервів та загальних фондів банку, порядок розподілу прибутків і покриття збитків, структуру управління банку та органи контролю;

4) рішення про створення банку (протокол установчих зборів), підписаний головою та секретарем зборів або Постанову Кабінету Міністрів України про створення державного банку;

5) бізнес-план, що визначає види діяльності, які банк планує здійснювати на найближчий рік, та стратегію діяльності банку на найближчі три роки;

6) інформацію про фінансовий стан учасників, які матимуть істотну участь у банку (тобто більше, ніж 10% статутного капіталу). В разі, коли засновником банку є юридична особа, надається інформація про членів ради директорів і осіб, які мають істотну участь у цій юридичній особі;

7) бухгалтерську і фінансову звітність за останні чотири звітних періоди (квартали) – для учасників – юридичних осіб, які матимуть істотну участь у банку, довідку Державної податкової адміністрації України про доходи за останній звітний період (рік) – для учасників – фізичних осіб, які матимуть істотну участь у банку;

8) відомості про кількісний склад спостережної ради, правління (ради директорів), ревізійної комісії;

9) копію платіжного документа про внесення плати за реєстрацію банку, що встановлюється Національним банком України;

10) нотаріально завірені копії установчих документів учасників, які є юридичними особами та матимуть істотну участь у банку;

11) копії звіту про проведення відкритої підписки на акції – для банку, який створюється у формі відкритого акціонерного товариства;

12) відомості про професійну придатність і ділову репутацію голови та членів правління (ради директорів) і головного бухгалтера банку, стаж роботи у банківській системі за відповідним фахом не менше, ніж три роки, у тому числі для голови правління та головного бухгалтера на керівних посадах – не менше, ніж рік, бездоганну ділову репутацію, відсутність зауважень відповідного територіального управління Національного банку і фактів порушень банківського законодавства.

Учасники зобов’язані в період до реєстрації банку сформувати і сплатити кошти у формі підписного капіталу.

Повний пакет документів, включаючи статут у 4-х примірниках, а також висновок територіального управління НБУ, подається до НБУ у Департамент банківського нагляду, які в подальшому передаються в комісію з питань нагляду та регулювання діяльності банків НБУ.

НБУ приймає рішення про державну реєстрацію банку не пізніше як за 3 місяці з часу подання повного пакета документів. Рішення про державну реєстрацію банку з іноземним капіталом приймає правління НБУ, а інших банків – Комісія НБУ.

Протягом 3-х робочих днів після прийняття рішення про реєстрацію банку йому видається свідоцтво про державну реєстрацію банку.

Реєстрація банку відбувається шляхом внесення банку до державного реєстру банків.

Відмова у реєстрації можлива у разі:

- порушення порядку створення банку;

- невідповідності установчих документів чинному законодавству;

- подання неповного пакета документів;

- незадовільного фінансового стану принаймні одного із засновників банку;

- професійної непридатності керівництва банку;

- відсутності необхідних приміщень чи інформаційної техніки і систем.

Після реєстрації банку в територіальному управлінні НБУ відкривається кореспондентський рахунок, на який не пізніше наступного дня після відкриття, перераховуються кошти з накопичувального рахунку, які становлять статутний капітал банку. У разі відмови у реєстрації банку кошти з накопичувального рахунку повертаються учасникам банку впродовж 3-х робочих днів.

Комерційні банки можуть також створювати свої філії, представництва та інші відокремлені підрозділи як на території України, так і за її межами. Філії та представництва банку є його відособленими підрозділами, розташованими поза межами банку, які функціонують на підставі положень про філію чи представництво. На відміну від представництв, котрі фінансуються банком і діють від його імені без права виконувати банківські операції, філії виконують усі або деякі операції на підставі дозволу, наданого банком. Банк може виділити філію на окремий баланс, а може відображати її операції на власному балансі. Представництвам відкриваються поточні рахунки в територіальних управліннях НБУ за місцем їх створення.