Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
база даних1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
592.38 Кб
Скачать

1.Передумови створення концепції бд .

Розвиток засобів обчислювальної техніки, створення запам’ятовуючих пристроїв прямого доступу забезпечили передумови для розв’язання проблем незалежності, неузгодженості й надлишковостi даних, а також сприяли виникненню нової концепції організації інформаційного забезпечення –– концепції інтеграції даних, яка отримала назву «автоматизований банк даних» (АБД). Передумови створення концепції БД – це недоліки файлових систем: 1. Надлишковiсть даних - нерідко для розв’язування різних задач управління використовуються одні й тi самі данi, розміщені в різних файлах; 2. Неузгодженість даних (одне i те саме поле в різних файлах може мати різні значення) - одна і та сама інформація може розміщуватися в різних файлах, тому технологічно важко простежити за внесенням змін одночасно в усі файли. 3. Залежність структур даних i прикладних програм - логічна i фізична структури файла мають відповідати їх опису в прикладній програмі.

2. Переваги концепції бд.

Розвиток засобів обчислювальної техніки, створення запам’ятовуючих пристроїв прямого доступу забезпечили передумови для розв’язання проблем незалежності, неузгодженості й надлишковостi даних, а також сприяли виникненню нової концепції організації інформаційного забезпечення –– концепції інтеграції даних, яка отримала назву «автоматизований банк даних» (АБД). Головні переваги організації IЗ у вигляд АБД такі: 1. Багаторазовість використання даних: одні й тi самі данi можуть використовуватися для розв’язання різних задач. 2. Економія витрат на створення i ведення: для організації IЗ у вигляді АБД потрібні менші кошти, а внесення змін до бази даних (БД) супроводжується меншими витратами, оскільки зміни на фізичному рiвнi не завжди потребують внесення змін у прикладні програми. 3. Зменшення надлишковостi даних. Розв’язування нових задач забезпечується здебільшого за рахунок існуючих файлів в АБД, а не шляхом створення нових. 4. Швидкість обробки непередбачених запитів до системи. 5. Простота i зручність внесення змін до бази даних. 6. Логічна i фізична незалежності даних від прикладних програм.

3. Характеристика структури абд .

Банк даних –– це система спеціальним чином організованих даних (баз даних), програмних, технічних, мовних, організаційно - методичних засобів, якi необхідні для забезпечення централізованого нагромадження та колективного багатоцільового використання даних. Основними складовими компонентами АБД є база даних i система управління базою даних БД . База даних –– це поіменована, структурована сукупність взаємо­пов’язаних даних, якi характеризують окрему предметну область i перебувають під управлінням СУБД. Усі данi, якi зберігаються в БД, подiляються на фонд i архiв даних. Фонд даних –– це активнi данi, з якими постiйно працюють прикладнi програми та користувачi, якi зберiгаються на вiнчестерi й перебувають безпосередньо пiд управлiнням СУБД. Архiви –– це архiвнi копiї файлiв БД, якi зберiгаються на стримерi, гнучких магнiтних дисках, сiдеромi чи на вiнчестерi iншої ЕОМ. В архiвах зберiгаються неактивнi данi, що вже вiдпрацювали, але їх необхiдно зберiгати згiдно з нормативними та законодавчими актами досить тривало. Для централiзованого зберігання всiєї метаiнформацiї (опису даних) використовується словник даних.

СУБД - комплекс програмних i мовних засобiв загального i спецiального призначення, необхiдних для створення БД, пiдтримування її в актуальному станi, манiпулювання даними i органiзацiї доступу до них рiзних користувачiв в умовах прийнятої технологiї обробки даних. СУБД є основою програмних засобiв АБД. Вона містить ядро СУБД, яке забезпечує органiзацiю введення, обробки та зберігання даних, а також компоненти, що забезпечують налагодження системи, засоби тестування, утилiти, якi забезпечують виконання допомiжних функцій.