Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
база даних1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
592.38 Кб
Скачать

4. Класифікація абд.

Банк даних –– це система спеціальним чином організованих даних (баз даних), програмних, технічних, мовних, організаційно - методичних засобів, якi необхідні для забезпечення централізованого нагромадження та колективного багатоцільового використання даних. Розрізняють АБД:

1. за типом логічної моделi БД - iєрархiчна, сiткова, реляцiйна, мi­шана та мультимодельна;

2. За призначенням - iнформацiйно-пошуковi, спецiалiзованi за окремими галузями науки та техніки, банки даних АСУ для органiзацiйно-економiчної iнформацiї, банки даних для систем автоматизацiї наукових дослiджень i виробничих випробувань, банки даних для систем автоматизованого проектування.

3. За архiтектурою пiдтримуваного обчислювального середовища АБД бувають централiзованими (iнтегрованими) i розподiленими.

4. За видом iнформації, що зберігається, банки подiляються на банки даних, банки документiв i банки знань.

5. За мовою спiлкування користувача з БД розрiзняють системи з базовою мовою (вiдкритi системи) i з власною мовою (закритi системи).

5. Системи управління базою даних (субд) та її функції.

СУБД – це складова частина АБД, яка є комплексом програмних i мовних засобiв загального i спецiального призначення, необхiдних для створення БД, пiдтримування її в актуальному станi, манiпулювання даними i органiзацiї доступу до них рiзних користувачiв в умовах прийнятої технологiї обробки даних. СУБД є основою програмних засобiв АБД. Видiляють ядро СУБД, яке забезпечує органiзацiю введення, обробки та зберігання даних, а також компоненти, що забезпечують налагодження системи, засоби тестування, утилiти, якi забезпечують виконання допомiжних функцiй Дуже важливою задачею СУБД є забезпечення незалежностi даних. Усi функцiї СУБД можна об’єднати в такi групи:

1. Управлiння даними. Задачами управлiння даних є пiдготов­ка даних i їх контроль, занесення даних до бази, структуризацiя даних, забезпечення цiлісностi, секретності даних.

2. Доступ до даних. Пошук i селекцiя даних, перетворення даних у форму, зручну для подальшого використання.

3. Органiзацiя i ведення зв’язку з користувачем. Ведення дiалогу, видача дiагностичних повiдомлень про помилки в роботi з БД i т. д. Для обробки запитiв до БД записують програми, якi складають ППЗ. Для написання цих програм викор-ся мовнi засоби СУБД.

6. Характеристика першого та другого покоління субд.

Сьогодні налічується 3 покоління СУБД. 1- ієрархічні та сіткові СУБД, що були побудовані згідно принципів КОДАСІЛ. Ці СУБД орієнтовані на так звані main-frame. Це були закриті системи, що не мали стандартів зовнішнього інтерфейсу, не мали засобів автоматизації програмування (case-засобів), були дорогими, складними у проектуванні, але виявилися довговічними.

2 – реляційні СУБД, що орієнтовані на технологію файл-сервер. До них відносяться такі СУБД: FoxPro, Clipper, dBase, інш. Вони орієнтовані на ПЕОМ.

7. Характеристика третього покоління субд та його переваги.

Сьогодні налічується 3 покоління СУБД. 3 покоління – це розподілені професійні реляційні СУБД, які орієнтовані на технологію клієнт – сервер. Характерною ознакою є можливість підтримки глобальних корпоративних мереж, забезпечення механізму підтримки трансакцій та реплікацій. До них відносяться: Oracle, SYBase, Informix.