Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
база даних1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
592.38 Кб
Скачать

55.Переваги нормалізації відношень.

Створена Коддом теорія нормалізації вiдношень виявилася, фактично, єдиною формалiзованою теорiєю, за допомогою якої можна спроектувати оптимальну логiчну модель даних. Цю теорiю можна використовувати не лише при проектуваннi баз даних у середовищi реляцiйних СУБД, а й для СУБД, якi пiдтримують iншi моделi даних. Отож, будь-яку логiчну модель спочатку проектують як нормалiзовану релiцяцiйну модель, а потiм вiдображують на ту модель, яку пiдтримує вибрана СУБД. До основних переваг відносяться такі: -багаторазовість використання; -економія витрат на створення і ведення БД; -зменшення надлишковості даних за рахунок усунення надлишкового дублювання;

-швидкість обробки непередбачуванитх запитів; -логічна і фізична незалежність даних від прикладних програм; вилучається надлишкове дублювання iнформацiї; спрощується процес внесення змiн

56.Особливості організації бази даних та характеристика об’єктів в Access.

СУБД Access підтримує реляційну модель БД.У Access усі відомості, що стосуються певної предметної області, подаються у вигляді сукупності пов’язаних між собою таблиць і на фізичному рівні зберігаються в одному файлі з розширенням .MDB.Отже, база даних у середовищі Access — це сукупність пов’язаних між собою таблиць, які належать до однієї теми чи предметної області, та інструментальних засобів для роботи з ними.

У базі даних основними об’єктами є таблиці, запити, форми, звіти, макроси та модулі.

Таблиця –– це поіменоване реляційне відношення, яке зберігає дані про певну сутність предметної області.

Запит –– це об’єкт, за допомогою якого можна отримати необхідні дані з однієї чи кількох таблиць. За допомогою запитів можна зробити вибірку, вилучення чи поповнення даних, а також створити нові таблиці на базі вже існуючих.

Форма –– це об’єкт, який використовується в основному для завантажування даних, відображення їх на екрані та управління роботою додатків. Форми також можна використовувати для запуска макросів чи процедур.

Звіт — це об’єкт, який вміщує результати обробки одгієї чи кількох таблиць і може бути виданий на друк чи підключений до документів інших додатків.

Макрос –– це об’єкт, що являє собою структурований опис однієї чи кількох дій, які необхідно виконати за певних умов. У вигляді макросів описуються певні дії, які досить часто повторюються.

Модуль –– це програми на Microsoft Access Basic, які можуть бути прив’язані до окремих форм чи звітів і виконувати деякі дії при виникненні в них певних змін. У Access виділяється таке поняття, як подія, що визначає будь-яку зміну стану об’єктів.

57.Типи даних, поняття первинного та вторинного ключів в Access.

В Access можуть підтримуватись поля різних типів. Тип даних описує дані, які зберігаються в стовпці (в полі). Кожне поле може мати певний розмір, що визначає його максимальну довжину чи діапазон чисел. При встановленні розміру поля для числових полів необхідно вибрати одне з п’яти значень. Усі текстові поля за замовчуванням дорівнюють 50 символам. В Access є два поняття — «формат» та «маска вводу даних».

Формат впливає на відображення даних після їх завантаження. Наприклад, якщо встановити формат поля, яке вміщує дату, таким, що дорівнює «довгий формат дати», то 16.06.96 відобразиться як «неділя, 16 червня 1996».

Маска вводу даних обмежує тип інформації, який можна ввести в поле. Як тільки починається введення в таке поле, з’являється шаблон, котрий вказує на вид і тип інформації. Крім того, шаблон допомагає краще інтерпретувати зміст поля.

При створенні таблиць у Access можна задавати не лише первинні, а й вторинні ключі.

Ключ – це набір з одного чи декількох стовпців в таблиці, який може використовувавтися для унікальної ідентифікації рядка. Первинний ключ унікальним чином ідентифікує конкретний рядок у таблиці. Вторинні ключі відрізняються від первинних тим, що дозволяється дублювання їх значень. У Access можна описувати відношення між таблицями. Опис відношень між таблицями бази даних називається схемою. Коли схему створено, ці відношення стають так би мовити статичними, і тоді Access має змогу використати засоби автоматизованої перевірки посилкової цілісності БД. Перевірка на цілісность полягає в тому, що СУБД перевіряє, щоб значенню вторинних відповідали значення первинних ключів.