Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
база даних1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
592.38 Кб
Скачать
  1. Поняття трігерів і зберігаємих процедур та їх використання в бд.

Тригер - це механізм бази даних, що дозволяє виконувати оператор SQL автоматично при виникненні певної події.

Подією, яка може спричинити виконання дії, може бути застосування оператора INSERT, UPDATE або DELETE до певної таблиці. Оператор UPDATE, що спричиняє виконання дії, може посилатися на таблицю або на певні її стовпці. Таблиця, з якою пов'язана подія тригера, називається таблицею тригера. Дія тригера виконується, коли виникає подія тригера. Дія може бути будь-якою комбінацією одного або декількох операторів INSERT, UPDATE або DELETE.

Тригери забезпечуються сервером баз даних, тому тип прикладного інструментального засобу, що використовується для доступу до бази даних, не впливає на виконання тригера. Використовуючи тригери бази даних, можна забезпечити узгоджене використання даних різними інструментальними засобами.

Зберігаєма процедура – це модуль написаний на процедурній мові SQL сервера Informix і зберігаємий в базі даних як метаданні, тобто данні про данні.

Зберігаєма процедура - це група операторів SQL і SPL, які зберігаються як об'єкти в базі даних. Зберігаєма процедура може містити будь-які оператори SQL, крім CREATE PROCEDURE і операторів управління базою даних (CREATE DATABASE, CLOSE DATABASE). Можна передавати значення в зберігаєму процедуру і повертати значення її результату.

В найпростішому випадку опис зберігаємої процедури вміщує в собі:

  1. Оператор створення зберігаємої процедури;

  2. Ім’я процедури;

  3. Перелік операторів зберігаємої процедури відокремлених символом “;”;

  4. Оператор завершення тіла процедури.

77. Визначення та характеристика розподіленої бд.

У розвитку сучасних інформаційних систем намітилася тенденція переходу від локальних баз даних до створення розподілених баз.

Розподілена база даних (DDB –– distributed database) –– це сукупність взаємопов’язаних баз даних, розподілених у комп’ютерній мережі. Система управління розподіленою базою даних визначається як програмна система, яка управляє базою даних у такий спосіб, щоб її розподіленість була прозорою для користувачів . Прозорість — це досить поширене поняття незалежності даних у розподілених системах, яке передбачає, що користувач у цій системі працює з розподіленою базою даних як з логічно цілісною сукупністю даних, тобто на його роботу не повинно впливати те, як дані розподілені між вузлами мережі. В розподіленій системі користувачеві надається логічно цілісне подання фізично розподіленої бази даних.

На ринку програмних засобів з’явились розподілені СУБД, які дають змогу підтримувати та обробляти базу даних у багатокориcтувацьких системах. Основною задачею розподіленої СУБД є забезпечення управління доступом до даних багатьох споживачів і цілісності й узгодженості даних в умовах використання мережі ЕОМ. Тобто основна функція таких СУБД –– це координування спільної роботи багатьох користувачів з розподіленою інформацією. Розв’язання проблеми автономності роботи користувачів розподіленої системи створює багато специфічних проблем в організації баз даних, оскільки різні користувачі можуть працювати паралельно з одними й тими самими даними, виконуючи з ними різні перетворення.