Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
база даних1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
592.38 Кб
Скачать

58.Типи зв"язків між таблицями та їх підтримка в Access.

Після того як створено структури файлів, перш ніж заповнювати їх конкретними даними, необхідно встановити зв’язки між таблицями, які потім при завантажуванні будуть виконувати перевірку щодо узгодженості даних і збереження посилкової цілісності.

Після того як визначено ключі таблиці, можна встановлювати зв’язок. Для цього необхідно закрити вікна обох таблиць і з рядка меню вибрати опцію Схема данных з команди меню Правка. Таблиці для побудови схеми вибирають також у меню Правка за допомогою опції Добавить объект. Коли таблиці вибрано, то для побудови зв’язку необхідно поле Код виробу з таблиці Виріб за допомогою натискання кнопок мишки перетягти в поле з таким самим ім’ям таблиці Реалізіція. В результаті чого Access визначає таблицю Виріб головною, а таблицю Реалізація –– підпорядкованою.

Потім необхідно визначити тип зв’язку (1:1 чи 1:Б) і задати опцію Обеспечение целостности данных у діалоговому вікні Связи й натиснути кнопку Создать.

Зв’язок між таблицями на екрані матиме вигляд лінії, проведеної між зв’язаними полями таблиць. Закрийте вікно і підтвердіть збереження зв’язку за допомогою відповіді «Так» із запропонованого системою меню. Вибравши піктограму Схема данных, можна відредагувати отриманий зв’язок. Зв’язок, відмічений мишкою, вилучають натисканням клавіші Del. У цьому самому режимі можна побудувати новий зв’язок за допомогою мишки, як це робилося в попередньому випадку. Якщо побудована схема правильна, то її можна роздрукувати за допомогою опції Печать описания з команди меню Файл. Лише після створення схеми доцільно завантажувати таблиці конкретними даними

59.Створення зовнішнього само і тета-об"єднання таблиць в в Access.

Зовнішнє об’єднання (ЗО) – об’єднання полів таблиць незалежно від існування зв’язаних записів. Є ліве ЗО (об’єднує всі записи первинної таблиці незалежно від того чи є відповідні зв’язані поля в правій таблиці) і праве ЗО (відображає всі записи таблиці з вторинним ключем незалежно від того чиє співпадаючі записи з первинним ключем).

Само об’єднання - зв’язування полів однієї таблиці на умові їх спів падання. (приклад, відображення всіх внутрішньобанківських платежів).

Тета-об’єднання – обєднання таблиць на умові нерівності якихось полів (приклад, відібрати клієнтів, у яких юридична адреса не співпадає з адресою доставки).

60.Правила побудови схеми даних в Access.

Після того як створено структури файлів, перш ніж заповнювати їх конкретними даними, необхідно встановити зв’язки між таблицями, які потім при завантажуванні будуть виконувати перевірку щодо узгодженості даних і збереження посилкової цілісності. Для створення зв’язку необхідно, щоб в таблицях (головній та зв’язаній) були визначені первинні ключі. Встановлення первинного ключа для зв’язаної (підпорядкованої) таблиці не є обов’язковою умовою для встановлення зв’язку, але його наявність значно збільшує швидкість роботи Access.

Для підпорядкованої таблиці необхідно визначити поле вторинного ключа, тип даних і розмір якого повинні збігатися з полем первинного ключа головної таблиці. Вторинні ключі відрізняються від первинних тим, що для них допукається однакове дублювання ключів.

Напр., нехай головна таблиця Виріб уміщує інформацію про продукцію, яка випускається на підприємстві, та її собівартість, а зв’язана з нею таблиця Реалізація відображує дані про продаж цієї продукції різним споживачам упродовж місяця. Первинний ключ Код виробу в головній таблиці є унікальним; цей самий ключ у підпорядкованій таблиці може дублюватись, оскільки одна і та сама продукція може бути реалізована різним споживачам.

Після того як визначено ключі, можна встановлювати зв’язок. Для цього необхідно закрити вікна обох таблиць і з рядка меню вибрати опцію Схема данных з команди меню Правка. Таблиці для побудови схеми вибирають також у меню Правка за допомогою опції Добавить объект. Коли таблиці вибрано, то для побудови зв’язку необхідно поле Код виробу з таблиці Виріб за допомогою натискання кнопок мишки перетягти в поле з таким самим ім’ям таблиці Реалізіція. В результаті чого Access визначає таблицю Виріб головною, а таблицю Реалізація –– підпорядкованою.

Потім необхідно визначити тип зв’язку (1:1 чи 1:Б) і задати опцію Обеспечение целостности данных у діалоговому вікні Связи й натиснути кнопку Создать. Закрийте вікно і підтвердіть збереження зв’язку за допомогою відповіді «Так» із меню системи. Лише після створення схеми доцільно завантажувати таблиці конкретними даними.

61.Характеристика опцій цілістності даних, каскадного оновлення та к.вилучення в Access. Після створення первин. і вторин. ключів, у Access можна описати відношення між таблицями. Опис відношень між таблицями БД наз.схемою. Коли схему створено, ці віднош.стають статичними, і тоді Access має змогу використати засоби автоматизов-ї перевірки посилкової цілісності БД.Опція “Обеспеч-е целост-ти данніх”задається після визначення типу зв’язку у діалог.вікні “Связи”.Перевірка на цілісність поляг.в тому, щоб значенню вторинних ключів відповідали зн-ня первин.ключів.СУБД також слідкує за забезпеченням узгодженості та ціліс-ті даних при їх редагуванні. Якщо в підпорядковану таблицю заносити новий запис, то він м.бути збереженим лише в тому разі, якщо відповідний зв’язаний з ним по ключу запис присутній в головній табл.При редаг.в голов.табл. можна вилучати записи лише тоді, коли певний запис не зв’язаний із записами підпорядкованих таблиць. Щоб подолати обмеження на вилуч.або зміну зв’язаних записів, зберігаючи при цьому ціл-ть даних, слід встанов.прапорці “Каскадное обновление связанных полей”(1) и “Каскадное удаление связанных полей”(2). Якщо встан-но прапорець(1), то при зміні ключ.поля голов.таблиці автомат-но змін-ся і відпов-ні знач-ня зв’язаних записів.Якщо встан-но прапорець(2), то при видаленні записа в голов.табл. видал-ся і всі зв’язаны записи в підпор-ній табл.