Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
база даних1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
592.38 Кб
Скачать

98. Поняття кіоска (вітрини) даних та його застосування в системах обробки даних.

Кіоски чи вітрини даних – це певна підмножина корпоративних даних, які характеризують конкретний аспект діяльності корпорації, наприклад, якогось її підрозділу. Кіоск може отримувати дані з корпоративного СД (залежний кіоск) чи бути незалежним, і тоді джерелом поповнення його даними будуть оперативні БД.Розробка кіоску даних потребує значно менше часу і в середньому триває близько 2-3 місяців. Корпоративні СД та кіоски будуються заподібними принципами та використовують практично однакові технології. Останнім часом з’явилося поняття єдине джрело інтегрованих даних для всіх вітрин даних – глобальне сховище даних.

99. Особливості проектування сховищ даних.

СД – це особлива форма організації даних, котра призначена для зберігання в узгодженому вигляді оперативної та агрегованої інформації, шо отримується на основі даних OLTP-систем та зовнішніх джерел даних.

Основні характеристики: 1 – предметна орієнтація – дані в СД орієнтовані на так звані бізнес-поняття (продажі, закупки), тоді як БД дані орієнтовані на бізнес події (документ, виписка). 2 – інтегрованість – в СД переважають не оперативні, а агреговані дані, тобто перш ніж потрапити до СД оперативні дані перевіряються, очищаються від помилок та певним чином агрегуються. 3 – підтримка хронології – дані в СД накопичуються у вигляді так званих “історичних пластів” (агреговані дані за певний період часу). 4 – незмінність – якщо для БД характерне внесення постійних змін, то дані, що зберігаються сховище у вигляді істоичних пластів, не підлягають ніяким змінам. 5 – мінімальна надлишковість – не дивлячись на те, щоінформація в СД завантажується з OLTP-систем, в них зведена до мінімуму надлишковість даних,так що в сховищі відфільтровуються лише ті дані, що необхідні для вирішення OLAP-задач. Якщо для БД характерне внесення постійних змін, то дані, що зберігаються сховище у вигляді істоичних пластів, не підлягають ніяким змінам. БД повинна бути спроектована таким чином, щоб запити користувачів виконувались з підходящою продуктивністю. В СД велика кількість запитів буде відноситись до детальних даних, які можуть аналізуватися різними способами.

100. Відмінності проектування сховищ даних від баз даних.

СД – це особлива форма організації даних, котра призначена для зберігання в узгодженому вигляді оперативної та агрегованої інформації, шо отримується на основі даних OLTP-систем та зовнішніх джерел даних.

Дані в СД орієнтовані на так звані бізнес-поняття (продажі, закупки), тоді як БД дані орієнтовані на бізнес події (документ, виписка).В СД переважають не оперативні, а агреговані дані, тобто перш ніж потрапити до СД оперативні дані перевіряються, очищаються від помилок та певним чином агрегуються.Якщо для БД характерне внесення постійних змін, то дані, що зберігаються сховище у вигляді істоичних пластів, не підлягають ніяким змінам. БД повинна бути спроектована таким чином, щоб запити користувачів виконувались з підходящою продуктивністю. В СД велика кількість запитів буде відноситись до детальних даних, які можуть аналізуватися різними способами.

Питання з іспиту по курсу "Проектування баз і сховищ даних"