Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
база даних1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
592.38 Кб
Скачать

81. Особливості технології функціонування розподілених бд.

Розподілена база даних (DDB –– distributed database) –– це сукупність взаємопов’язаних баз даних, розподілених у комп’ютерній мережі. Розглянемо особливості технології роботи з розподіленою базою даних в умовах використання локальної обчислювальної мережі.

Локальна обчислювальна мережа (LAN – Lokal Area Network) –– це кілька зв’язаних між собою комп’ютерів, абонентів мережі, які спільно використовують дані з файлів бази даних. Функціонування локальної обчислювальної мережі підтримується спеціальним програмним забезпеченням, яке завантажується на кожному комп’ютері і є його спеціальною оболонкою.

При роботі в мережі необхідна коректна робота з системою трасування транзакцій TTS — це компонент операційної системи для роботи в мережі NetWare. TTS виконує функції відстежування транзакцій, які полягають у тому, що в журналі транзакцій відмічається початок і кінець кожної транзакції, а також у деяких випадках виконується відкіт незавершених транзакцій.

При роботі з розподіленими даними, аби запобігти виникненню конфліктів при доступі до ресурсів необхідно користуватись такими правилами:

блокувати одразу всі ресурси, необхідні для виконання транзакцій; якщо якийсь ресурс не можна захопити, то необхідно відмовитись від виконання транзакції.

Існує багато альтернатив обробки даних у мережі. Є дві технології, які використовуються при обробці в мережі: клієнт — сервер і файл — сервер.

Особливості технології клієнт — сервер полягають у тому, що прикладне програмне забезпечення зберігається не лише на робочій станції, певні його компоненти можуть зберігатися на сервері.

82. Сутність механізму підтримки транзакцій в розподілених бд.

Для забезпечення логічної узгодженості даних у процесі внесення змін, а також для підвищення стійкості системи до різного роду збоїв система повинна підтримувати механізм обслуговування транзакцій.

Транзакція — це певна сукупність операцій над файлами БД, яка поєднує певний набір команд, що змінюють зміст файлів бази даних, але при цьому ці зміни вносять не одразу, а відкладають до закриття транзакції. Ознаки: Для кожної транзакції при її закритті всі зміни заносять до БД або відміняють і здійснюють відкіт транзакції, тобто повинна виконуватись вимога до атомарності транзакцій –– виконання всіх дій або ж невиконання жодної з них. Довговічність - коли транзакція зафіксована, то її результат не повинен втратитися навіть в разі зруйнування системи. Серіалізація, яка полягає в тому, щоб різні транзакції не мали випадкового впливу одна на одну. Транзакції також повинні мати властивості ізольованості, тобто результат транзакції не повинен залежати (тобто бути ізольованим) від інших транзакцій, виконуваних паралельно.

Наявність механізму підтримки транзакцій –– це показник рівня розвиненості СУБД. Підтримка транзакцій –– це основа забезпечення цілісності БД.

У сучасних розподілених СУБД підтримку транзакцій можна виконувати за допомогою двох методів: двофазною фіксацією транзакцій та дублюванням даних. Ці два методи відрізняються тим, що в першому випадку багато транзакцій працюють одночасно з однією розподіленою базою даних. У другому випадку кожна транзакція має змогу копіювати необхідні для її виконання дані з розподіленої бази даних і працювати з нею як зі своєю особистою базою даних, модифікувати ці дані, а потім після виконання транзакції повертати їх у розподілену базу даних.

Порівняльна таблиця двох методів підтримки транзакцій в розподіленій БД

Методи

Двофазна фіксація

транзакцій

Дублювання

Характеристики

Результати

Однорангові сервери

Зміни вносять у реальному мас­штабі часу

Синхронні зміни

Блокування нових транзакцій на час внесення змін

Інформаційна система має обмежені можливості управління внесенням змін

Сервери

ведучий/підлеглий

Зміни вносять у режимі часу, який близький до реального

Асинхронні зміни

Безперервна робота сервера

Інформаційна система має мож­ливості управління синхронізацією і трафіком мережі