Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
база даних1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
592.38 Кб
Скачать

66. Запити в access та їх класифікація

Запити забезпечують швидкий і ефективний доступ до даних, що зберігаються в таблицях. За допомогою запитів можна виконати необхідне сортування, обчислити будь-який вираз чи спільно обробити одразу кілька зв’язаних таблиць.У запитах Access зберігаються лише інструкції про те, як повинні бути організовані дані в результаті виконання запиту.

Під час виконання запиту результатні дані відображуються у вигляді тимчасових таблиць. На базі запиту можна створити форму чи звіт.Типи запитів :дві групи: запити-вибірки, запити-дії.

Запити-вибірки — це найбільш поширений тип запитів. Виконується пошук даних за певними умовами, які відображують поточні інформаційні потреби користувача. Запити-дії –– це запити, за допомогою яких можна добавляти, змінювати чи вилучати дані. В Access існує чотири типи запитів-дій: запити-поповнення — дозволяють добавити вибрані дані в існуючу таблицю; запити-вилучення — вилучають певні дані з однієї чи кількох таблиць; запити-створення таблиць — створюють нові таблиці, заповнюючи їх даними з ін таблиць; запити-оновлення — змінюють дані, які зберігаються в записах існуючої таблиці. Запити в Access можна реалізувати за допомогою запитів за зразком QBE-запити та SQL-запитів.

67.Оптимізація запитів (оз)та засоби підвищення продуктивності бд в Access.

ОЗ-ряд прийомів,за рахунок яких прискорюється виконання запитів. Для прискорення З. слід викон-ти такі дії:1.викон-ти стиснення БД(меню Сервіс--Служб.пр-ми--Стиснення) .При стисненні БД вик-ся перетвор-ня БД на фіз.рівні таким чином, що записи, упоряд-ні по ключу таблиці,знах-ся на сусідніх сторінках.Після викон-ня прцедури стиснення необх.заново відкомпелюв.кожен файл.2.Необх.індексувати всі поля, які викор-ся як умови вибірки в З. ,а також поля, по яких викон-ся зв’язок між табл.3.Намагатися уникати викор-ня умови вибірки для полів, що оптиміз-ся розрах-вим шляхом.4.При створ-ні З. уникати включення до З.зайвих полів.Якщо це необхідно,то треба знімати прапорець “Видача на екран”для полів,що викорис-ся в умовах вибірки.5.Оператори Between,And краще викорис-ти для індексованих полів.6.Намагатися,щоб у підпоряд-них З. не викорис-ся поля, що обчисл-ся,т.як це вповільняє викон-ня З.верхнього рівня.

Підвищ.прод-ті БД можна викон-ти за допомогою аналізатора швидкості дій(меню Сервіс—Аналіз--Швидкодія).При виклику цієї команди і виділенні всіх об’єктівБД видається вікно зі списком пропозицій щодо підвищ. Швидкості дій .Поділ-ся на 3 групи: порада(1),пропозиція(2),думка.(1)і(2)-вик-ся автомат-но після натиск. кнопки Оптиміз-я.(3)-рекомендовану корис-чу спочатку проаналізув.Якщо він з цим погодж-ся, то вони викон-ся вручну.

68. Операції адміністрування бд в Access.

Адміністрування БД – управління фізичною реалізацією додатків БД: фізичне проектування БД і її реалізація, організація підтримки цілісності і захисту даних, спостереження за поточним рівнем продуктивності системи, а також реорганізації БД по мірі необхідності.

Діяльність АБД є в більшій мірі технічною, ніж діяльність АД, і предбачає знання особливостей конкретних СУБД і операційних систем. Хоч основні обовязки АБД зконцентровані на розробці і супроводженні систем з максимально повним використанням можливостей цільової СУБД, АБД також в деякійй мірі оказує допомогу АД. Кількість персо­налу, що виконує АБД, може змінюватися і в зна­чній мірі залежить від розміру самої організації.

. Задачі АБД:

• Оцінка і вибір цільової СУБД.

• Фізичне проектуванне БД.

• Реалізація фізичного проекту БД в середовищі цільової СУБД.

• Визначення вимог захисту і підтримки цілісності даних.

• Взаємодія з розробниками додатків БД.

• Розробка стратегії тестування.

• Навчання користувачів.

• Відповідальність за здачу в експлуатацію готового додатку БД.

• Контроль поточної продуктивності системи і відповідна настройка

• Регулярне резервне копіювання.

• Розробка потрібних механізмів і процедур поновлення.

• Забезпечення повноти використовуваної документації, включаючи матеріали, розроблені всередині організації.

• Подтримка актуальності програмного і апаратного забезпечення, включаючи замовлення і установку пакетів оновлення в випадку необхідності.

69.Архіваріус Access та його призначення.

Архіваріус забезпечує перегляд, друк та вивід у заданому форматі чи зберігання структурних характеристик об‘єктів БД.

Робота з архіваріусом здійснюється у такій послідовності:

1.В меню Сервіс вибрати команду Аналіз та підкоманду Архіваріус.

2.Перейти на вкладку, що відповідає типу об‘єкта БД, який необхідно переглянути або вивести на друк. Для відображення всього переліку об‘єктів БД необхідно перейти на вкладку Всі об‘єкти.

3.Виділити об‘єкти, опис яких необхідно переглянути або вивести на друк.

4.Натиснути кнопку Параметри, щоб вказати елементи об‘єкту, які необхідно роздрукувати, та натисніть кнопку ОК.

5. Натиснути кнопку ОК.

6. Тепер можна виконати одну з операцій:

щоб роздрукувати опис, натисніть кнопку Друк на панелі інструментів. Рекомендується перевірити довжину опису перед друком, так як деякі з них, особливо для форми або звіту, можуть складатися з багатьох сторінок.

Для того, щлб вивести опис у файл HTML, лист Microsoft Excel, файл формату RTF, текстовий файл MS-DOS або файл формату знімок звіту, виберіть команду Експорт в меню Файл, а потім закінчіть операціюу діалоговому вікні Експорт об‘єкту:Звіт “Ім‘я звіту”.

Архіваріус таблиць містить такі пункти опису:

- Властивості - Стовпці (ім‘я, тип, розмір) - Схема даних (вид зв‘язку)- Індекси таблиці (ім‘я, число полів)- Дозвіл для користувачів (знищення, читання дозволів, встановлення дозволів, зміна власника, читання опису, запис опису, читання даних, вставка даних, оновлення даних, знищення даних)

- Дозвіл для груп (знищення, читання дозволів, встановлення дозволів, зміна власника, читання опису, запис опису, читання даних, вставка даних, оновлення даних, знищення даних)

70. Захист БД в Access на рівні користувача.

Зах.на рівні кор-ча—найб.гнучкий і розповсюдж.Цей спосіб схожий на способи, що викор-ся у більшості мережевих систем.2 основні причини викор-ня зах.на рівні кор-ча: 1.захист додатків від пошкоджень через ненавмисну зміну кор-чами таблиць, запитів, форм, звітів і макросів, від яких залежить робота додатку,2.захист конфіденційних відомостей в БД.При запуску Аccess від кор-ча вимаг-ся ідентифік-ти себе і вввести пароль. В межах файлу робочої групи(файл, де знах-ся відом-ті про кор-чей,що входять до роб.групи) кор-чі ідентиф-ся як члени групи. По змовчанню Аccess створює 2 групи: адміністратори(група “Admin”)та кор-чі (група “Users”).Можливе також визнач-ня інших груп. Майстер звхисту дозволить швидко та легко захистити БД Аccess. За допом.мастера защиты можна встановити захист на рівні кор-ча із загальною схемою захисту і зашифрувати БД Microsoft Access.Для цього необх.в меню Сервіс—Защита—Мастер защиты,а потім виконати інструкції в діалог. вікнах.При цьому майстер захисту створює резервну копію поточної БД з тим же розширенням ім’я файлу.bak, а потім захищає виділені об’єкти поточної БД.Якщо в поточ.БД прог-ми Visual Basic для додатків захищені паролем, то необх.спочатку зняти пароль,а потім запустити майстра.Всі паролі, створені при роботі майстра, роздрук-ся у звіті, що форм-ся майстром захисту по закінч.його роботи.Слід зберіг.його у безпеч.місці.

Після запуску майстра захисту можуть бути призначені та знищені дозвіл на доступ для користувача і облікові записи груп в робочій групі для БД та її існуючих таблиць, запитів, форм, звітів та макросів.Також можуть бути встановлений дозвіл на доступ, що присвоюється новостворюваним об‘єктам БД по змовчуванню.

Якщо для системи захисту достатньо групи адміністраторів та групи користувачів, то немає необхідності створювати групи.Можна скористатися стандартними групами “Admins” і “Users”. Тоді необхідно присвоїти відповідний дозвіл на доступ стандартній групі “Users” та додати додаткових адміністраторів в стандартну групу “Admin”. Кожен новий користувач додається автоматично в групу “Users”. Типові дозволи на доступ для групи “Users” можуть включати “Чтение данных” і “Обновление данных” для таблиць та запитів і “Открытие/Запуск” для форм та звітів.

В разі необхідності більш розгалудженої структури для різних груп користувачів, є можливість створення нових груп, присвоєння групам різних наборів дозволів на доступ та додавання нових користувачів у відповідні групи.Для спрощення управління дозволами на доступ тільки групам (а не окремим користувачам), а потім додавати користувачів у відповідні групи.