Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізика твердого тіла Бібік В.В, Гричановська Т.....doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
7.36 Mб
Скачать

2.3 Елементи квантової теорії пружних хвиль у кристалі

Детальне вивчення коливань мікроскопічних об’єктів (атомів, іонів) у кристалічній решітці потребує застосування уявлень і методів квантової теорії. Але результати класичної теорії Борна-Кармана переважно виявились справедливими. Застосування квантових уявлень привело лише до двох нових результатів: можливості трактування пружних хвиль як квазічастинок і урахування нульових коливань.

Відповідно до принципу корпускулярно-хвильового дуалізму - одного із фундаментальних принципів квантової теорії і взагалі сучасної фізики – будь-які коливання чи хвилі одночасно є частинками, а будь-які частинки – хвилями. Частинки (точніше квазічастинки), що відповідають пружним коливанням кристалічної решітки, назвали фононами. Їх імпульс (точніше квазіімпульс)

,

де - квазіхвильовий вектор, а енергія .

Приставка «квазі» пов’язана з тим, що і хвильовий вектор, і імпульс задані лише в першій зоні Бриллюена, і сам не є імпульсом ні з позицій ньютонівської, ні з позицій квантової механіки.

Фонони є носіями енергії звукових хвиль (фононом також називається квант теплової енергії ). У таблиці 2.2 наведено основні відмінності між частинками і квазічастинками.

Магнітний момент і спін фонона дорівнюють нулю. Частинки (чи квазічастинки) з нульовим спіном підпорядковуються статистиці Бозе-Ейнштейна і є бозонами [13]. Відповідно до цієї статистики середнє число частинок (чи квазічастинок), що знаходяться у рівновазі при температурі Т в стані , становить

,

Таблиця 2.2 - Характеритики частинок і квазічастинок

Ознака

Виконання ознаки для

частинки

квазічастинки

Виконується закон збереження енергії

Так

Так

Виконується закон збереження імпульсу

Так

Не завжди

Існують у кристалі

Так

Так

Існують у вакуумі

Так

Ні

Утворюють атоми, молекули і речовину

Так

Ні

де - номер гілки (однієї із 3p гілок) пружних хвиль; - хімічний потенціал, який можна знайти із умови, що повне число частинок дорівнює заданій величині. Якщо це число, як у випадку фононів, не є фіксованим, то [14], і тоді середнє число фононів у даному стані в рівновазі

. (2.6)

На рис. 2.5 наведена залежність повного числа фононів від частоти, розрахована за останніми формулами для однієї акустичної гілки. Максимум виникає тому, що число станів збільшується з частотою, а середнє число (див. (2.6)) частинок в кожному стані зменшується.

Рисунок 2.5 - Розподіл фононів однієї акустичної гілки за частотами

Поряд з рівноважними фононами, які ми розглядали, в твердому тілі можуть існувати нерівноважні фонони, збуджені зовнішнім механічним впливом чи електромагнітними полями (рис. 2.5). І хоча повне число нерівноважних фононів, як правило, мале, амплітуди відповідних їм хвиль можуть бути великими.

Нормальні моди (хвилі або коливання з певною частотою) кристалічної решітки можна вважати гармонічними осциляторами. Відповідно до квантової механіки [13] енергія гармонічного осцилятора

,

де n – число фононів з хвильовим вектором на певній гілці.

При Т=0К фононів немає (n=0) і - енергії нульових коливань.

Незважаючи на деяку штучність поняття квазічастинок, введення їх у розгляд (метод квазічастинок) значно спрощує вирішення багатьох питань і задач фізики твердого тіла. Наприклад, введення фононів дозволяє у багатьох випадках розглядати тверде тіло як ящик, в якому вміщується газ фононів [9]. Газ фононів має незвичайні властивості: фононів тим більше, чим вища температура, а при наближенні до Т=0К їх число прямує до нуля.

На сьогодні засобом експериментального спостереження хвиль у решітці є непружне розсіяння теплових нейтронів на фононах.