Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізична особа.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.05.2015
Размер:
1.67 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА МАРКЕТИНГУ

ТА УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ

З в і т про проходження переддипломної практики

Виконав (ла) студент (ка)

гр. МК.мс-41/1 Ахрамеєва М. В.

Керівник практики

від підприємства Бекаревич І. С.

Керівник практики

від університету Шипуліна Ю.С.

Суми 2015

Вступ

Я, Ахрамеєва Марина Василівна, проходила виробничу практику з 26 березня по 26 квітня 2015 року. Базою проведення виробничої практики було ФОП Бекаревич.

Юридична адреса даної організації: Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, вул. Бесєдова, буд. 33.

Адреса компанії у м. Суми: вул. Воскресенська, 9.

Керівник: Бекаревич Ілона Сергіївна.

Метою даної виробничої практики було поглиблення та закріплення теоретичних знань, оволодіння навичками типових завдань діяльності, якими повинен володіти спеціаліст з маркетингу, а також вивчення виробничо-господарської діяльності підприємства.

Основними завданням практики були:

- оволодіння сучасними методами, формами організації і управління маркетинговою діяльністю;

- вивчення досвіду і методів організації маркетингової діяльності на підприємстві;

- поглиблення та закріплення теоретичних знань з розроблення маркетингової стратегії підприємства;

- засвоєння практичних навиків роботи та накопичення досвіду самостійної роботи згідно з обраним фахом;

- збір, обробка, аналіз та систематизація необхідних матеріалів для написання звіту, а згодом дипломної роботи магістра.

У процесі проходження виробничої практики, я ознайомилася з організацією роботи її персоналу, визначила які задачі в сучасних умовах потребують негайного рішення і яким питанням необхідно приділяти більше уваги.

Http://allref.Com.Ua/skachaty/Marketingoviiy_analiz_konyunkturi_tovarnogo_rinku/1

http://readbookz.com/book/146/4106.html

http://studopedia.net/13_22408_algoritm-vivchennya-konyunkturi-konkretnogo-tovarnogo-rinku.html

http://www.provisor.com.ua/archive/2004/N22/art_04.php

http://www.apteka.ua/article/33530

http://www.farosplus.ru/index.htm?/bad/bad_36/zarub_rinki_bad.htm

1. Аналіз кон'юнктури товарного ринку ФОП Бекаревич

1.1 Ринок оздоровчої продукції

Ринок оздоровчої продукції є певним чином специфічним. Продукція має відносно високу ціну, але вона відповідає і високій якості продукції.

У споживанні оздоровчої продукції в Україні прослідковується певна сезонність. Підвищення попиту відзначається в осінньо-весняний період, а зниження обсягів продажів - у літні місяці. Більшість споживачів у своїх перевагах досить консервативні, але й вони нерідко прагнуть випробувати максимум варіантів лікування, віддаючи пріоритет продукції саме категорії БАД. При цьому вони цікавляться вітчизняними біологічно активними добавками доброї якості, що в більшості випадків обумовлено як високим рівнем довіри, але до продукції вітчизняного виробництва, так і низькою купівельною спроможністю основних мас населення (вітчизняні препарати в два, а то й більше разів дешевше імпортних) Основними причинами такої ситуації є як зростання популярності БАД в цілому, так і наявність у складі багатьох продуктів активних речовин, які можуть виступати в ролі альтернативи традиційним лікарським компонентам. [http://www.nutrimed.ua/fileadmin/publications/survey_cosmetic_01_2009.pdf].

Ринок біологічно активних добавок порівняно новий для України. Історія його чи налічує десятиліття і бере свій початок з появи в пострадянському простору «чудо-панацеї» під назвою «Гербалайф».

Ринок біологічно активних добавок до їжі демонструє високий рівень привабливості і для виробника, і для споживача. Він динамічно розвивається і характеризується високими показниками прибутковості. Різноманітність БАД стрімко зростає, більшою мірою складаючи конкуренцію звичайним лікарським і гомеопатичним препаратам в аптеках. У США, наприклад, харчові біологічно активні добавки вживає близько 50% населення, у Японії – 80 %. Українці у своєму споживанні БАД поки що більш консервативні: тільки 7% громадян купують БАД (табл.). Основна частина БАД позиціонується виробниками як загальнозміцнюючі, очищають організм, коригувальні вагу, і в цілому, поліпшують якість життя.

Таблиця - Статистика споживання БАД [http://www.vision-shop.net/zachem-nuzhny-bady/]

Країна

% населення, що споживають БАДи

Приблизні строки використання БАДів

Середня тривалість життя

Японія

80 %

50 років

95 років

США

50 %

40 років

85 років

Європа

Более 40 %

30 років

75 років

Україна

7 %

10 років

58 років

Офіційно в Україні БАД класифікують на три групи: нутрицевтики, еубіотики та парафармацевтики [Тимчасові гігієнічні нормативи. Постанова головного санітарного лікаря України від 20.04.2010 р. № 131. - С. 316-332.].

Нутрицевтики призначені для раціоналізації харчування (вітаміни, мінерали, ферменти, есенціальні жирні кислоти, харчові волокна, амінокислоти) і для поповнення в організмі дефіциту нутрієнтів, синтез яких порушений (холін, лецитин, біотин, карнітин, інозіт, пангамова, ліпоєва кислоти та ін.).

Еубіотики - бактеріальні препарати, які регулюють діяльність мікрофлори шлунково-кишкового тракту.

Парафармацевтики (від лат. пара - біля, фармацевтики - лікарські засоби) - біологічно активні добавки, в яких вміст біологічно активних речовин, не повинен перевищувати терапевтичних доз, а їх тривале застосування сприяє відновленню функціональних порушень в організмі.

Дана продукція в розвинених країнах сприймається та позиціонується переважно як профілактичний засіб. В Україні, населення, в основному не займається профілактикою захворювань. Саме цю особливість національного менталітету використовують численні виробники БАД. Вони позиціонують свою продукцію як таку, що має лікувальні властивості. На жаль, виробники частенько "забувають" вказати компоненти, що входять до складу добавки, їх взаємодію, показання та протипоказання до застосування, побічні ефекти, порушуючи, при цьому, закон [http://z-l.com.ua/ua/article/21].

Про це свідчить аналіз стану рекламного ринку лікарських засобів, який постійно проводить Державний фармакологічний центр МОЗ України [Григор'єва Г. В очікуванні нової редакції закону України "Про рекламу" // Вісник фармакології та фармації. 2001. № 7-8. - С. 38-42.].

Ринок БАД демонструє темпи зростання лише у 12%. Основна тенденція на ринку БАД - зниження середньої вартості однієї упаковки продукту. З введенням в 2006 році жорсткого рекламного законодавства щодо БАД виробники втратили ефективний засіб просування своєї продукції на ринку. Виробники БАД не встигають за зростанням ринку. 

Характерною особливістю ринку БАД є переважання і зростання частки ринку, займаної вітчизняними виробниками. Більше 70% ринку БАД контролюють вітчизняні компанії.