Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
130.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
819.71 Кб
Скачать

103 Моральна культура особистості, від чого вона залежить.

Проблема морального виховання, формування моральної культури людини. Мораль впливає на характер суспільних взаємин і поведінки людини не ззовні, а зсередини, через вироблення внутрішньої мотивації, свідомо орієнтованої на добровільне слідування моральному обов’язку.

Моральна к-ра людини характеризується вірністю сформованим та стійким зразкам поведінки, а значить орієнтацією на минулий досвід, на його збереження та закріплення. Завдання морального формування особистості в перехідні періоди суспільного розвитку, коли стара система цінностей виявляється зруйнованої, а нова - тільки складається.

Моральні цінності, в оволодінні якими й складається процес формування моральної культури особистості, з одного боку, прості й немудрі, самоочевидні - доброта й людяність, борг і совість, чесність і порядність, воля й незалежність, з іншого боку - завжди були предметом найгостріших дискусій і моральних шукань. Люди завжди прагнули залучити їх для обґрунтування власної правоти й викриття чужої зловмисності, і не було в історії злодіяння, що не прикривалося б моральними міркуваннями.

Тому зрозуміло прагнення людини зрозуміти природу моральних цінностей, навчитися орієнтуватися в життєвих ситуаціях і знайти стійкі життєві цілі, які відображали б внутрішній настрой й установку людини, а не були нав'язані ззовні.

Особливістю моральних проблем є те, що вони не є предметом інтересу вузького кола фахівців з етики, а безпосередньо торкається кожної людини, що і робить вивчення етики необхідним для становлення особистості.

Етика прагне до теоретичного осмислення ціннісних проблем людини, щоб допомогти їй самостійно знаходити відповіді на питання, в ім'я чого і як варто жити, на що орієнтуватися, до чого прагнути.

104. Прикладна етика та її основні різновиди.

Етика (лат., гр., звичай) -1. Наука, що вивчає мораль. 2. Норми поведінки, сукупність моральних правил певної соціальної групи.

Існують типи етичних вчень: історія етики і моралі, теорія моралі, нормативна етика, прикладна етика

Тобто, до прикладної етики відносяться ті, які мають прикладний характер у практичній життєдіяльності людей: 1. емпірична чи описова етика - описує, констатує, аналізує норми, звичаї, моральні чесноти представників різних народів народностей, соціальних груп і прошарків, різних спільнот, які й складають моральні стосунки у суспільстві на різних етапах його розвитку.

2. педагогічна етика - забезпечує засвоєння індивідами встановлених моральних зразків поведінки

3. професійна етика - описує й обґрунтовує особливості моралі різних професійних груп, виходячи із специфіки їхньої діяльності.

4. екологічна етика- описує й обґрунтовує особливості норм поведінки людини до частини екосистеми та оточуючого середовища;5. етика громадянська - описує Й обґрунтовує особливості норм поведінки людини по відношенню до суспільства;

6. етика ділового спілкування- описує й обґрунтовує особливості норм самостійної професійної етики для менеджерів, підприємців, інших професій...

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]