Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
130.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
819.71 Кб
Скачать

64. Світ і людина в арабо-мусульманському типі культури.

Об'єднання племен і стирання розходжень між ними, а також занепад торговельних міст і войовничих бедуїнів, що жили за рахунок грабежу караванів, скасування культів родових божеств і проголошення єдиним богом Аллаха.

5 стовпів віри: віра в одиничність Аллаха; шанування пророка Мухаммеда; молитва; піст; паломництво до Мекки. Одиничність Аллаха, його вічне існування дозволяють з іудейським. Коран забороняє поклоніння ангелам і пророкам, крім Мухаммеда. Звичай молитися Мухаммеду, запозичений в іудеїв (протягом доби 5 разів). Піст протягом місяця рамадан. Милостиня - сплата податку скарбниці.

Голова держави вибирається більшістю мусульманськиого населення виконує непорушні закони шаріату.

Поширення ісламу супроводжувалося різким культурним підйомом у країнах цього регіону. Розвиток історичного жанру та літератури.

Ірраціоналізм мусульманського бога спричиняє й невизначеність його зовнішнього вигляду.. Значення релігійного зображення перетворить священний текст, його каліграфічне втілення. Святотатським представляється мусульманам зображення людей і тварин, тому що це нагадує процес створення, що доступний тільки богові.

Арабська в'язь як зразок каліграфії, частина образної системи ісламу. Тип мусульманського храму, колонна мечеть (7ст.). Основні архітектурні елементи мечеті послужили основою для формування мусульманського поняття про красу: «джамал» - божественна, зроблена краса (купол мечеті); «джалал» - божественна велич (мінарет); «сифат» - божественне ім'я (виречення з Корана на зовнішніх поверхнях мечеті).

65. Світ і людина в даосько-конфуціанському типі культури.

Релігійно-філософські системи Китаю, що склалися в 6-5 ст. до н.е. були взаємопов'язані і містили елементи традиції та іновацій. Єдністю цих систем є ідеал досконалої людини, передумови і засади досконалого порядку, гармонія взаємовідносин, повага до себе, старших та інших; допомога ближньому. Водночас основним принципом Конфуціанства була - традиція. Конфуцій супротивник новації, вважав необхідним та можливим зміну характеру людини, при цьому вона має бути задоволена своїм становищем і не прагнути кращого. Відстоював патріархальні традиції та непорушність соціальних підвалин.

Конфуціанству перечив інший напрям Даосизм. Основним принципом Даосизму була – іновація. Це вчення було було пов'язане з розвитком науки та техніки. Пізнати вчення Великого Дао - це пізнати Закон і абсолют. Йому притаманні натуралізм, елементи матеріалізму, та діалектики. Запозичив багато ритуалів та елементів культу з буддизму ( став церковним з духовенством). Традиція і інновація Китаю діалектично взаємопов 'язані категорії, що визначають процес творення нового. Традиція – індивідуальність цивілізації, а. новація необхідна для розвитку цивілізації, традиція (лат., передача) - істор .успадкування естетичних здобутків попередніх епох, оживотворяє наступне оновлення культури і мистецтва. Інновація - це відкриття не знаних досі явищ, і новизна форм і проблем, збагачення новими ідеями і методами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]