Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
usi_pitannya.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
294.37 Кб
Скачать

14. Оцінка стану безпеки праці в організації

Оцінка стану охорони праці на підприємстві в цілому і в його структурних підрозділах базується на:

  • аналізі даних атестації робочих місць

  • паспортизації санітарно-технічного стану цехів та відділів

  • результатах виконання комплексних планів покращення умов праці та санітарно-оздоровчих заходів

  • динаміці показників виробничого травматизму та професійних захворювань.

Порушеннями правил вважаються:

  • робота без інструктажу або його термін прострочений;

  • робота без засобів захисту, передбачених інструкцією з техніки безпеки;

  • робота на обладнанні, що не пройшло технічного огляду, або його термін прострочений;

  • невідповідність прийомів праці вимогам інструкції з техніки безпеки та ін.

При підрахунках Кб (коефіцієнт безпеки) встановлюється перелік основних вимог безпеки до виробничого обладнання, що подані в державних та галузевих стандартах. Порушенням вимоги безпеки вважається відсутність або зіпсованість передбачених технічною документацією засобів захисту (блокування, огородження, сигналізації), засобів електрозахисту, засобів автоматичного або ручного управління, зміни в конструкції, не передбачені технічною документацією та ін.

При підрахунках Ктр (коефіцієнт травматизму) кількість запланованих заходів визначається за оперативним планом, до якого входять поточні заходи, передбачені адміністрацією підприємства; роботи, передбачені угодою по охороні праці; приписи органів державного нагляду, вищестоячих керівних органів управління і відділів охорони праці; акти розслідування нещасних випадків (форма Н-1) та смертельних випадків.

Для забезпечення подальшого покращення стану охорони праці в підрозділах підприємства, при плануванні робіт у цій області на кожний наступний рік орієнтуються на базовий коефіцієнт стану охорони праці, який приймають як середньомісячне значення Коп минулого року, збільшене на 5%. Якщо не було досягнуто базового рівня, то коефіцієнт зберігається на наступний рік. При перевищенні базового рівня на 5% на наступний рік планується зберегти його фактичне досягнуте значення. При К„„ = 1 виробничий підрозділ матеріально стимулюється за добру роботу по охороні праці.

15. Стимулювання і заохочення працюючих за дотримання вимог охорони праці

Стимулювання є однією з основ­них функцій системи управління охороною праці (СУОП), без якого неможливе повноцінне її функ­ціонування. Воно повинно спрямову­ватись на забезпечення ефективно­сті заходів з охорони праці, підви­щення зацікавленості всіх категорій працівників щодо забезпечення та підтримки здорових та безпечних умов праці. Положення, що діятиме на підприємстві, має призначатись для використання під час формуван­ня системи оплати праці та заохо­чення працівників усіх рівнів.

Система стимулювання повинна містити форми як матеріального, так і морального заохочення, а також за­ходи економічного та дисциплінарно­го впливу за невиконання заходів з охорони праці.

Стимулювання охорони праці пе­редбачене ст. 25 Закону «Про охо­рону праці». Види заохочень визна­чаються колективним договором, угодою.

«Стаття 25. Економічне стимулювання охорони праці

До працівників можуть застосовуватися будь-які заохочення за активну участь та ініціативу у здійсненні заходів щодо підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці. Види заохочень визначаються колективним договором, угодою.

При розрахунку розміру страхового внеску для кожного підприємства Фондом соціального страхування від нещасних випадків, за умови досягнення належного стану охорони праці і зниження рівня або відсутності травматизму і професійної захворюваності внаслідок здійснення роботодавцем відповідних профілактичних заходів, може бути встановлено знижку до нього або надбавку до розміру страхового внеску за високий рівень травматизму і професійної захворюваності та неналежний стан охорони праці.

Розрахунок розміру страхового внеску із застосуванням знижок та надбавок для кожного підприємства, провадиться відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.»

Приблизний перелік питань, які можуть бути включені до «Положення про заохочення працюючих»

  • Матеріальне стимулювання з охорони праці враховують під час формування системи оплати праці та заохочення працівників.

  • Моральне стимулювання про­водиться за підсумками роботи за рік нагородженням почесними грамота­ми, спеціальними вимпелами, знака­ми відзнаки, занесенням на дошку по­шани тощо.

  • Разові санкції у формі достро­кового позбавлення або зменшення розмірів надбавки до заробітної пла­ти можуть застосовуватись за разові грубі або неодноразові порушення правил безпеки, що призвели до ава­рії або смертельного нещасного випадку. Такі заходи обов'язково повин­ні передбачатись колективним дого­вором і не суперечити нормам трудо­вого законодавства.

  • Матеріальне заохочення поса­дових осіб виробничих дільниць про­водиться залежно від ступеня профе­сійного ризику виробництва шляхом коригування (збільшення або змен­шення) середнього розміру основної премії працівників відповідного струк­турного підрозділу.

  • За невиконання заходів з охо­рони праці у встановлені строки від­повідальній посадовій особі встано­влюється розмір премії за місяць мен­ший від середнього по підприємству на 25%, 50% або 100%.

  • За кожний нещасний випадок майстер дільниці, на якій він стався, позбавляється 25% місячної премії у разі втрати працездатності потерпі­лим від 6 до 30 днів, і 50% у разі втра­ти працездатності потерпілим від 31 до 120 днів.

  • За кожний нещасний випадок зі смертельним наслідком керівнику структурного підрозділу та майстру, на дільниці яких стався нещасний ви­падок, премія не нараховується.

  • Премія також не нараховується посадовій особі за той місяць, коли вона була притягнена до дисциплі­нарної чи адміністративної відповідальності представником органу дер­жавного нагляду за охороною праці.

  • Працівникам служби охорони праці премія призначається залежно від вжитих ними заходів щодо підви­щення рівня безпеки виробництва. її розмір не залежить від кількості нещас­них випадків у звітному періоді і скла­дає 100% премії, що нараховується керівникам та відповідним спеціалі­стам основних виробничо-технічних служб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]