Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
usi_pitannya.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
294.37 Кб
Скачать

83. Експертиза проектної документації на пожежну безпеку

Державній експертизі підлягають: - всі типові проекти, - проекти будівництва, - документація на випуск пожежонебезпечної продукції незалежно від підпорядкування і форм власності інвесторів і замовників та джерел фінансування.

Основними завданнями державної експертизи є:

- виявлення відхилень від вимог діючих нормативних актів з пожежної безпеки;

- визначення достатності й якості проектних рішень щодо забезпечення пожежної безпеки.

Державна експертиза виконується урядовим органом державного управління у сфері держпожнагляду (Держпожбезпеки МНС України), Управлінням забезпечення апарату МНС України, територіальними органами держпожнагляду (головними управліннями /управліннями/ МНС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі).

Державна експертиза проектів будівництва, документації на випуск пожежонебезпечної продукції проводиться урядовим органом державного управління у сфері держпожнагляду; державна експертиза типових зональних проектів, проектів та робочих проектів проводиться відповідними територіальними органами держпожнагляду, у зоні пожежно-профілактичного обслуговування яких будуть вестись будівництво, реконструкція, розширення та технічне переоснащення об'єктів.

Проекти будівництва, державна експертиза яких проводиться місцевими органами держпожнагляду, визначаються їх територіальними органами.

Для одержання експертного висновку замовник державної експертизи або суб'єкт господарювання за його дорученням, щодо типових і зональних проектів та документації на випуск пожежонебезпечної продукції - інститути-розробники подають до органів державного пожежного нагляду письмову заяву та проектно-кошторисну документацію в повному обсязі.

Державна експертиза щодо пожежної безпеки проектів будівництва, які не потребують висновку комплексної державної експертизи, а також щодо іншої документації здійснюється органами держпожнагляду безкоштовно .

Термін проведення державної експертизи не повинен перевищувати 15 календарних днів, а в разі, якщо проектом передбачається будівництво крупних та складних об'єктів, - 30 календарних днів.

За результатами державної експертизи проектів будівництва та іншої документації щодо пожежної безпеки оформляється експертний висновок, що підписується керівником органу державного пожежного нагляду та безпосереднім виконавцем експертизи.

У разі незгоди з експертним висновком замовник проекту може оскаржити його в місячний термін у територіальному органі або урядовому органі державного управління у сфері держпожнагляду, органі, що затвердив нормативні акти з пожежної безпеки, а також у суді чи господарському суді.

84. Державний пожежний нагляд

Згідно статті 7 Закону України "Про пожежну безпеку" державний пожежний нагляд за станом пожежної безпеки в населених пунктах і на об'єктах незалежно від форм власності здійснюється відповідно до чинного законодавства державними органами пожежного нагляду МНС України.

На об'єктах приватної власності органи державного пожежного нагляду контролюють лише умови безпеки людей на випадок пожежі, а також вирішення питань пожежної безпеки, що стосуються прав та інтересів інших юридичних осіб і громадян.

Державний пожежний нагляд здійснюється на відповідних рівнях - центральному, територіальному та місцевому.

Державний пожежний нагляд здійснюють:

  • центральний орган держпожнагляду - Державний департамент пожежної безпеки;

  • територіальні органи держпожнагляду - управління (відділи) МНС України в Автономній Республіці Крим, м. Києві та Київській області, УМНС України в областях та м. Севастополі;

  • місцеві органи держпожнагляду - відділи та підрозділи, підпорядковані безпосередньо ДДПБ МНС, загони і частини оперативно-рятувальної служби, служби державного пожежного нагляду.

Посадові особи державного пожежного нагляду є державними інспекторами з пожежного нагляду.

Державні пожежні інспектори з пожежного нагляду мають право:

1) проводити в будь-який час у присутності власника чи його представника пожежно-технічні обстеження і перевірки підприємств, установ, організацій, будівель, споруд, новобудов та інших підконтрольних об'єктів незалежно від форм власності, одержувати від власника необхідні пояснення, матеріали та інформацію;

2) давати (надсилати) обов'язкові для виконання розпорядження (приписи) про усунення порушень і недоліків з питань пожежної безпеки. У разі порушення правил пожежної безпеки, що створює загрозу виникнення пожежі або перешкоджає її гасінню та евакуації людей, а також у випадках випуску пожежонебезпечної продукції, систем і засобів протипожежного захисту з відхиленням від стандартів чи припиняти чи забороняти роботу;

3) здійснювати контроль за виконанням протипожежних вимог,

4) притягати до адміністративної відповідальності посадових осіб, інших працівників

5) застосовувати штрафні санкції до підприємств, установ та організацій за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, невиконання розпоряджень (приписів) посадових осіб органів державного пожежного нагляду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]