Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
usi_pitannya.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
294.37 Кб
Скачать

89. Системи протидимного захисту, пожежної сигналізації та оповіщення про пожежу, засоби зв’язку

Система протидимного захисту - комплекс технічних засобів, призначений для примусового видалення летких продуктів згоряння (зокрема диму) з приміщень та шляхів евакуації будинків і споруд у разі пожежі, спонукальною системою якого є пожежна сигналіза ія.

Протидимний захист будівель - комплекс об'ємно-планувальних і інженерно-технічних рішень, головною метою якого є запобігання (при пожежі) задимленню шляхів евакуації з приміщень і будівель. Це дозволяє зменшити вірогідність загибелі людей при їх евакуації з будівлі, скоротити матеріальні втрати, зробити безпечніше і ефективніше роботу пожежників по виявленню і ліквідації вогнища пожежі.

Система протидимного захисту залежно від об'ємно-планувального рішення і поверховості будівлі може включати і себе: •    систему димовидалення з приміщень і (або) коридорів; •    систему видалення диму і газів після пожежі; •    систему забезпечення незадимлюванності сходових прольотів; •    систему добору повітря в шахти ліфтів, сходово-ліфтові, сходові і ліфтові холи. Класифікації устаткування для систем димовидалення: •    пристрої, що підлягають обов'язковій пожежній сертифікації і призначені для створення систем димовидалення, можна розділити на наступні групи: •    вентилятори димовидалення для систем ДВ - осьові, радіальні, дахові з горизонтальним і дахові з вертикальним викидом потоку гарячих газів; •    вогнестримувальні клапани для систем вентиляції (В) і кондиціонуванні повітря (КВ) і клапани димовидалення для систем ДВ.

Система пожежної сигналізації призначена для своєчасного виявлення місця загоряння й формування керуючих сигналів для систем оповіщення про пожежу й автоматичне пожежогасіння.

Пожежна сигналізація - це сукупність технічних засобів для виявлення пожежі та оповіщення про місце її виникнення. Пожежна сигналізація включає в себе пожежні сповіщувачі, приймально-контрольні прилади, лінії зв'язку та джерела живлення.

Пожежні сповіщувачі перетворюють прояви пожежі (тепло, світло полум'я, дим) в електричний сигнал, який по лініях зв'язку надходить до контрольно-приймального приладу. Контрольно-приймальний прилад здійснює приймання інформації від пожежних сповіщувачів, виробляє сигнал про виникнення пожежі чи несправності, передає цей сигнал на пульт централізованого пожежного спостереження, включає систему оповіщення людей про пожежу та видає команди на інші пристрої (наприклад, включає автоматичні установки пожежогасіння чи димовидалення).

Пожежні сповіщувачі - це пристрої для формування сигналу про пожежу.

Вони бувають ручні, тобто з ручним способом приведення в дію, та автоматичні, які самі реагують на явища, характерні для горіння (тепло, дим, світло). "Реакцією" сповіщувачів є електричний сигнал, який подається на контрольно-приймальний прилад і далі на пульт централізованого спостерігання пожежної охорони. За адресою, де спрацювала пожежна сигналізація, виїздять пожежні підрозділи.

Залежно від явищ, на які реагують автоматичні сповіщувачі, вони поділяються на теплові, димові та полум'я.

Теплові пожежні сповіщувачі реагують на певне значення температури або швидкість її наростання.Димові пожежні сповіщувачі реагують на аерозольні продукти горіння (з таких продуктів складається дим).Пожежний сповіщувач полум'я реагує на електромагнітне випромінювання полум'я.

Приймально-контрольні прилади призначені для приймання інформації від пожежних сповіщувачів, вироблення сигналу про виникнення пожежі чи несправності установки пожежної сигналізації, подальшої його передачі (наприклад, у пожежну охорону), видачі команд на інші пристрої (наприклад, на органи керування системою автоматичного пожежогасіння для приведення її в дію).

Для масового оповіщення людей про пожежу використовують звукові пожежні оповіщувачі. Дуже ефективними з погляду своєчасного оповіщення людей і забезпечення їх евакуації під час пожежі є централізовані системи мовного оповіщення, за допомогою яких, зокрема, можна транслювати необхідні текстові повідомлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]