Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
usi_pitannya.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
294.37 Кб
Скачать

90.Забезпечення безпечної евакуації персоналу

Захист людей у разі пожежі є найважливішим завданням всієї системи протипожежного захисту. Вимушений процес руху людей з метою рятування називається евакуацією. Евакуація людей із будівель та споруд здійснюється через евакуаційні виходи. Шляхом евакуації є безпечний для руху людей шлях, який веде до евакуаційного виходу.

Евакуаційний вихід — це вихід з будинку (споруди) безпосередньо назовні або вихід із приміщення, що веде до коридору чи сходової клітки безпосередньо або через суміжне приміщення. Виходи вважаються евакуаційними, якщо вони ведуть із приміщень:

 першого поверху безпосередньо назовні або через вестибуль, коридор, сходову клітку;

 будь-якого поверху, крім першого у коридор, що веде на внутрішню сходову клітку або сходову клітку, що має вихід безпосередньо назовні або через вестибюль, відокремлений від прилеглих коридорів перегородками із дверима;

 у сусіднє приміщення на тому ж поверсі, яке забезпечене виходами.

Із приміщень, розташованих на другому та більш високих поверхах (висотою не більше 30 м) допускається передбачати евакуаційний (запасний) вихід на зовнішні сталеві сходи. Кількість евакуаційних виходів із приміщень та з кожного поверху будівель потрібно приймати не менше двох. Евакуаційні виходи повинні розташовуватись розосереджено.

Ширина шляхів евакуації в світлі повинна бути не менша 1 м, висота проходу — не менша 2 м . Улаштування гвинтових сходів на шляхах евакуації не допускається. Між маршами сходів необхідно передбачати горизонтальний зазор не менше 50 мм.

Двері на шляху евакуації повинні відкриватися за напрямком виходу з приміщення. Улаштування розсувних та в’їзних дверей на шляхах евакуації не допускається. Мінімальна ширина дверей на шляхах евакуації повинна бути 0,8 м.

+ інструктаж та навчання персоналу. З цією розробляють плани евакуації з будівель та місць з масовим перебуванням людей.

План евакуації складається з двох частин: графічної і текстової. Графічна частина являє собою план поверху або приміщення, на який нанесено пронумеровані евакуаційні шляхи і виходи з маршрутами руху. Маршрути руху до основних евакуаційних виходів зображуються суцільними лініями зі стрілками зеленого кольору, маршрути до запасних виходів – пунктирними зеленими лініями зі стрілками. Окрім маршруту руху на плані позначаються місця розташування засобів оповіщення та пожежогасіння.

Дуже важливо для безпеки людей створити протидимний захист приміщень і особливо шляхів евакуації. Протидимний захист забезпечується обмеженням розповсюдження продуктів горіння по будівлях та приміщеннях, ізоляцією можливих місць виникнення пожежі, примусовим видаленням диму.

91.Попередження пожеж та вибухів

Задачі і загальні міри пожежної профілактики:

Пожежна профілактика являє собою єдиний комплекс організаційних і технічних заходів, спрямованих  на попередження і локалізацію пожеж і вибухів.

До цих заходів відносяться:

-Міри пожежної безпеки, що передбачаються при проектуванні і будівництві підприємств.

-Міри пожежної безпеки, прийняті при проведенні технологічного процесу, тобто в період експлуатації підприємства.

Основними і найбільш частими причинами загорянь, пожеж і вибухів на підприємствах є

-порушення елементарних правил пожежної безпеки;

-порушення режиму технологічних процесів; несправність електроустаткування, електромереж і порушення електротехнічних правил;

-самозаймання, статична електрика, грозові розряди й інші причини.

Загальними заходами для забезпечення пожежної безпеки  є:

-заміна небезпечних  технологічних операцій менш небезпечними;

-ізольоване розташування небезпечних технологічних установок і устаткування (у будинках і на відкритому повітрі);

-зменшення кількості у виробничих приміщеннях займистих і вибухонебезпечних речовин;

-запобігання можливості утворення пальних сумішей в апаратах, газопроводах, вентиляційних системах і ін.;

-механізація, автоматизація і безперервність (потоковість) виробництва;

-герметизація  устаткування, місць;

-запобігання можливості появи в небезпечних місцях джерела запалювання;запобігання поширенню пожеж і вибухів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]