Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
usi_pitannya.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
294.37 Кб
Скачать

75.Протипожежне водопостачання

   Під протипожежним розуміється таке водопостачання, яке окрім задоволення господарсько-питних і виробничих потреб повністю забезпечує подачу води у будь-який час доби в кількості, необхідній для гасіння пожежі, як зовні, так і усередині будівель і споруд.

Системи  протипожежного водопостачання  бувають природними і штучними. До природних джерел протипожежного водопостачання відносяться водоймища, ставки, річки, озера, морить, що мають упорядковані під'їзди для огорожі води пожежними насосами. До штучних джерел протипожежного водопостачання відносяться водопровід, а також мережа пожежних водоймищ і резервуарів.Протипожежне  водопостачання може бути здійснене  від водопроводу, об'єднаного з господарсько-питним і виробничим водопроводом, або від самостійного протипожежного водопроводу, якщо об'єднання його з водопроводом іншого призначення економічно недоцільно.      Існують певні норми витрати води на зовнішню і внутрішню пожежогасінню, які враховуються при проектуванні, будівництві і реконструкції промислових підприємств.

Протипожежні водопроводи залежно від розташування  підрозділяють на зовнішніх і внутрішніх, а по величині натиску — на водопроводи низького і високого тиску. У  водопроводі низького тиску натиск, необхідний для гасіння пожежі, створюється пересувними пожежними насосами (пожежними автоцистернами, автонасосами або мотопомпами), що подають воду від гідрантів до місця пожежі.       Вільний натиск води в мережі водопроводу низького тиску при пожежогасінні повинен забезпечити подачу струменя з пожежного стовбура на відстань не менше 10 м.

76. Автоматизовані системи пожежної сигналізації або пожежогасіння

    Система пожежної сигналізації (пожежна система) – це сукупність технічних засобів, призначених для того, щоб виявити вогнище пожежі, обробити й передати сигнал у вигляді спеціальної інформації для видачі команд на вмикання пристроїв повідомлення й автоматичного пожежогасіння, а також на вмикання установок систем димовидалення. Системи пожежної сигналізації складаються з ліній зв'язку й активного устаткування (приймально-контрольних приладів, датчиків, пристроїв повідомлення тощо).

         Якщо будівля обладнана ліфтами,  то вони у разі початку пожежі повинні автоматично опуститися на перший поверх, відкрити двері і заблокуватися. Сигналом до цих дій управляє автоматична пожежна сигналізація.

        Основні параметри пожежних сповіщень:

 Теплові пожежні сповіщувачі,  Димові пожежні  сповіщувачі, Пожежні сповіщувачі полум'я

Класифікація  пожежних сповіщувачів

    За  способом приведення в дію  пожежні сповіщувачі: -автоматичні і -ручні.

    За виглядом контрольованої ознаки пожежі автоматичні пожежні сповіщувачі: -теплові; -димові; -комбіновані.

    За  характером реакції на температуру навколишнього середовища теплові пожежні сповіщувачі:

-максимальні; -диференціальні; -максимально-диференціальні.

    За  принципом дії димові пожежні  сповіщувачі: -радіоізотопні і -оптичні.

Класифікація  оповісників пожежної сигналізації:

    За характером видаваних сигналів оповісники: -світлові; -звукові; -мовні; -комбіновані.

    За  інформаційною ємкістю (кількості обслуговуваних зон, що охороняються) оповісники: -однозонні і -багатозонних.

    За  виконанням оповісники: -для використання в приміщеннях; -для використання на відкритому повітрі. 

Системи пожежогасінні підрозділяються на декілька типів:

за способом гасіння пожежі – це

  • установка водяної пожежогасінні (спринклерної пожежогасіння, дренчерное пожежогасіння, тонкораспыленное пожежогасіння),

  • установка водопінної пожежогасінні,

  • установка порошкової пожежогасінні,

  • система газової пожежогасінні.

Водяна  дренчерна система пожежогасіння

    Дренчер (від англ . drench - зрошувати), відкрита зрошувальна головка, що встановлюється на трубопроводах систем водної і пінної автоматичної пожежогасінні. Дренчерная система є системою автоматичної водяної пожежогасінні призначена для особливо пожежонебезпечних об'єктів.

Дані системи як правило застосовуються  для захисту особливо пожежо і вибухонебезпечних об'єктів, на яких вогонь розповсюджується з високою швидкістю, як правило це приміщення або цілі об'єкти по виробництву або зберіганню легкозаймистих матеріалів, камери забарвлень, гідростанції або атомні станції, інші спец об’єкти і так далі

Спрінклерная, водяна система пожежогасінні 

    Спринклер (англ . sprinkler - розбризкувач), зрошувальна головка, що встановлюється на трубопроводах систем водної і пінної пожежогасінні.    Забезпечена тепловим замком-клапаном, закритим легкоплавким припоєм. Автоматично починає діяти при підвищенні температури.

   

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]