Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
usi_pitannya.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
294.37 Кб
Скачать

87. Оснащення об’єктів первинними засобами пожежогасіння

Виробничі,  адміністративні, допоміжні і складські будівлі, споруди і приміщення, а також відкриті виробничі майданчики або ділянки повинні бути забезпечені первинними засобами пожежогасінні відповідно до норм, що діють, встановлюваних галузевих правил пожежної безпеки.

Первинні засоби пожежогасіння:

  • внутрішні крани з пожежними рукавами і стов­бурами;

  • вогнегасники пінні, вуглекислотні, порошкові тощо;

  • ящики з піском, бочки з водою;

  • простирадла азбестові, повстяні, брезентові;

  • ручний пожежний інструмент.

     Первинні  засоби пожежогасінні повинні розміщуватися в досяжних місцях і не повинні стояти на заваді і перешкоді при евакуації персоналу з приміщень. Допускається  установка вогнегасників в тумбах  або шафах, конструкція яких  повинна дозволяти візуально  визначити тип вогнегасника і здійснити швидкий доступ до нього для використання при пожежі.

       Для розміщення первинних засобів пожежогасінні у виробничих приміщеннях, а також на території підприємств або будівництв, як правило, повинні встановлюватися спеціальні пожежні щити (пости). Одиночне  розміщення вогнегасників допускається  в невеликих приміщеннях.

Розміщення  вогнегасників і пожежного інвентаря,  а також їх кількість не  визначається проектом, а встановлюється керівництвом відповідних підрозділів об'єкту або організацій, на підставі галузевих правил пожежної безпеки і норм розрахунку первинних засобів пожежогасінні.

ПОЖЕЖНІ  ЩИТИ  ПЕРВИННИХ  ЗАСОБІВ  ПОЖЕЖОГАСІННІ

Пожежні щити призначені для концентрації і розміщення у визначеному місці ручних вогнегасників, немеханізованого пожежного інвентаря і інструменту, вживаного при ліквідації загорянні на об'єктах, в складських приміщеннях і на будівельних майданчиках.

Дверці  повинні бути опломбовані і  відкриватися без ключа і великих зусиль.

  Кріплення  засобів пожежогасінні і інвентаря на щитах повинне забезпечувати швидке їх зняття без спеціальних пристосувань або інструменту

88. Противопожежне водопостачання

Під протипожежним розуміється таке водопостачання, яке крім задоволення господарсько-питних та виробничих потреб повністю забезпечує подачу води в будь-який час доби в кількості, необхідній для гасіння пожежі, як зовні, так і всередині будівель і споруд.

Системи протипожежного водопостачання бувають природними та штучними. До природних джерел протипожежного водопостачання відносяться водойми, ставки, річки, озера, моря, мають упорядковані під'їзди для забору води пожежними насосами. До штучних джерел протипожежного водопостачання відносяться водопровід, а також мережа пожежних водойм і резервуарів.

Протипожежне водопостачання може бути здійснено від водопроводу, об'єднаного з господарсько-питним і виробничим водопроводом, або від самостійного протипожежного водопроводу, якщо об'єднання його з водопроводом іншого призначення економічно недоцільно. Існують певні норми витрати води на зовнішнє та внутрішнє пожежогасіння, які враховуються при проектуванні, будівництві та реконструкції промислових підприємств.

Протипожежні водопроводи в залежності від розташування поділяють на зовнішні і внутрішні, а за величиною напору - на водопроводи низького і високого тиску.

У водопроводі низького тиску натиск, необхідний для гасіння пожежі, створюється пересувними пожежними насосами, що подають воду від гідрантів до місця пожежі. Вибір водопроводу низького або високого тиску обумовлюється техніко-економічним розрахунком.

Для розподілу води по території машинобудівного підприємства влаштовують зовнішню водопровідну мережу. Вона повинна надійно і безперебійно в необхідних кількостях і під достатнім тиском подавати воду до найвіддаленіших і високо розташованим точок водорозбору.

Зовнішні водопровідні мережі поділяють на кільцеві й розгалужені (або тупикові). При кільцевій схемі труби утворюють замкнену систему, завдяки чому вода по трубах може циркулювати в усіх напрямках.

Кільцеві мережі застосовують, як правило, для протипожежного водопостачання великих машинобудівних підприємств, а тупикові для невеликих підприємств. На мережі на відстані один від одного не далі 100 м встановлюють пожежні гідранти, службовці для відбору води при гасінні пожеж.

Внутрішній протипожежний водогін призначений для гасіння місцевих осередків горіння на початку його виникнення до прибуття пожежної частини. Він складається з водопровідних мереж з системою стояків, на яких встановлюють внутрішні пожежні крани. Стояки прокладають в загальнодоступних місцях, як правило, в сходових клітках або поблизу них. Мережа внутрішнього протипожежного водопроводу в будівлях, як правило, повинна бути замкнутою, тобто кільцевої, що одержує живлення від зовнішньої водопровідної мережі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]