Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strategia_shpora_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
425.47 Кб
Скачать
  1. Сутність, основні елементи та етапи засто­сування swot-аналізу.

SWOT-аналіз дає змогу формувати загальний перелік стратегій п-ства з урахуванням їхніх особл-тей: відповідно до зміс­ту стратегії — адаптації до (чи формування впливу на) серед-ща.

SWOT–аналіз – це певне поєднання сильних і слабких сторін п-ства, загроз та можл-тей з боку зов-нього серед-ща, при якому п-ством розроблені заходи по подоланню загроз та реалізації можл-тей на конкретному проміжку часу.

Сильні сторони — внутр-ні можл-ті (навички, по­тенціал) чи ресурс, що можуть зумовити форм- конкурентної переваги.

Слабкі сторони — види д-ності, які фірма здійс­нює не досить добре, або ресурси, підс-ма потенці­алу, що не правильно викор-ються,

Можл-ті — альтернативи, що їх може викори­стати п-ство для досягнення страт-их цілей (рез-тів).

Загрози — будь-які процеси або явища, що перешко­джають руху п-ства чи орг-ї в напрямку досягнення своїх місії та цілей.

Простежити співвідношення факторів зов-нього та внутр-нього серед-ща, що трактується в категоріях SWOT -аналізу, мо­жна за допомогою певної матриці.

На перетинах окремих складових груп факторів формуються по­ля, для яких характерні певні сполучення, що їх треба враховувати надалі в ході розробки стратегій певного типу: 1) поле перетину сильних сторін та можл-тей — потребує стратегій підтримки та розвитку сильних сторін п-ства в напрямку реалізації шансів зов-нього оточення; 2) поле перетину сильних сторін та загроз — передбачення стратегій викор-я сильних сторін п-ства з метою пом'якшення (усунення) загроз; 3) поле перетину слабких сторін та можл-тей — розробка стратегій подолання слабостей п-ства за рахунок можл-тей, що їх надає зов-нє серед-ще; 4) поле перетину слабких сторін та загроз — іноді називають «кризовим полем», тому що тут по­єднуються загрози серед-ща зі слабкістю п-ства. З огляду на це існує нагальна потреба розробки стратегій як подолання за­гроз, так і усунення слабкості п-ства

Етапи застосування SWOT-аналізу:

Аналіз поточної ситуації (діагноз)

Аналіз майбтнього (прогноз)

  1. аналіз критичних внутр-ніх і зов-ніх факторів;

  1. оцінка зов-ніх факторів (експертиза);

  1. оцінка внутр-ніх факторів (експертиза);

  1. хто ми є і які наші конкурентні перваги (недоліки)?

  1. прогнозування тенденцій розвитку для кожного обраного зов-нього фактора;

  2. розробка вимог до рекомендацій, які посилюють переваги та усувають недоліки кожного з внутр-ніх факторів;

  3. якими ми бажаємо та можемо бути?

  4. формування стратегії для кожного напряму господарської д-ності.

__________________________

  1. Функції прогнозування в системі страт-ого упр-ня. Зв`язок прогнозів з цілями і стратегіями п-ства.

Мета будь-якого прогнозу — виявити процеси та передбачити розвиток подій у майбутньому. Передбачене майбутнє дає змогу підготуватися як до позитивних, так і до негативних тенденцій, мак-симізувати рез-ти і мінімізувати збитки.

Найважливішими функціями прогнозування в с-мі страт-ого план-ня є: 1) визначення можливих цілей і напрямків розвитку об'єкта прогно­зування; 2) оцінка соц-х, ек-них, наукових, технічних та екологі­чних наслідків реалізації кожного з можливих варіантів розвитку об'єктів прогнозу; 3) визначення змісту заходів щодо забезп-ня реалізації можл-тей та послаблення загроз кожного з можливих варіантів розвит­ку прогнозованих подій; 4) оцінка необхідних витрат і ресурсів для впровадження розробле­них заходів і наслідків щодо обмежень у с-мі «час — гроші».

Зв’язок прогнозів з цілями і стратегіями п-ства:

Ринковий прогноз технологічний прогноз

Політико-правовий прогноз

Орг-йний Виробничий

прогноз прогноз

Ек-ний прогноз

Які умови Чи зможе надалі Які зміни

необхідні? існувати під-во? необхідні?

Стратегія

Стратегія цілі під-ва змін і розвитку

__________________________

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]