Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strategia_shpora_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
425.47 Кб
Скачать
  1. Роль мотивації у формуванні страт. Поведінки.

Мотивація у страт-ому упр-ні орієнтується на поєднання змістовних і процесуальних теорій мотивації з акцентом на біхевіористські погляди Д. Макклеланда, Ф. Герцберга, В. Врума та Б.Ф. Скіннера. Із змістовних теорій мотивації запозичуються такі орієнтири, як «потреба у визнанні», «потреба в самореалізації» (А. Маслоу), «потреба в рості» (К. Алделфера), що дає змогу пов'язати індивідуальні та орг-йні потреби.

Мотивація — це с-ма формування у працівників п-ства спонукальних мотивів до активної та еф-ої д-ності. Мотив — спонука, імпульс намагання — примушують людину робити (або ні) що-небудь або чинити (або ні) в той чи інший спосіб.

Не викликає заперечень і необхідність існування у страт-ому упр-ні винагород різних за змістом і механізмами застосування.

В зал. від спрямованості рез-тів праці (короткості та довгості) та поділу рез-тів праці на індивідуальні та рез-ти колективної праці виділяють такі види винагороди: 1) підвищення платні; 2) с-му заохочувальних нагород; 3) с-ма винагород (бонусів)4 4) участь у прибутках.

Найважливішою умовою впровадження страт-их змін є зацікавленість усіх категорій персоналу в досягненні страт-их орієнтирів.

Мотивація сприяє формуванню поведінки індивіда, групи або орг-ї загалом. В основі лежить так звана «концепція навчання поведінці».

Певний вплив на індивіда, групу та орг-ю здійснюється для форм- страт-ої поведінки певного типу.

Страт-а поведінка — це поведінка юридичної або фізичної особи, яку вона обирає для себе як реакцію на вплив зов-ніх і внутр-ніх факторів серед-ща; вона є проявом страт-ого мислення та знаходить вираження у механізмах розробки та реалізації стратегій.

Страт-у поведінку можна та потрібно свідомо формувати на основі певних стимулів, які, впливаючи на певний суб'єкт зовні, спрямовують його д-ність на досягнення певних цілей, створюють поведінкові норми, нормативи та межі д-ності.

Еф-ість процесу створення належної страт-ої поведінки залежить від с-ми компенсацій за докладання певних зусиль і дій. Розрізняють такі види компенсації: 1) позитивну, що зорієнтована на приємні наслідки від правильних, з погляду орг-ї, дій; 2) негативну, яка передбачає неприємні для суб'єкта заходи в разі його «неправильних», з погляду орг-ї, дій; 3) покарання та «гасіння», що означає припинення позитивної компенсації у відповідь на «неправильні» дії з метою їхнього припинення (без негативної компенсації та покарання).

Форм- страт-ої поведінки пов'язано з типом орг-йної культури, що склалася та формується на п-стві.

__________________________

  1. Поняття страт. Інформації. Джерела, методи.

Страт-і рішення безпосередньо визначають долю п-ства, впливають на його розвиток і життєздатність. Обґрунтованість рішень, що приймаються, залежить від інф-ії, на якій вони базуються, а ціна помилок постійно зростає.

Існуючі інф-ійні с-ми надають керівникам п-ств інф-ію, що зорієнтована в основному на внутр-нє серед-ще. Інф-ія про зов-нє серед-ще має фрагментарний, нес-мний характер. Немає інф-ії про ек-ні тенденції, науково-технічні досягнення, ринки та конк-цію на них, споживачів та їхні потреби тощо. До того ж бракує соц.-політичної інф-ії. Усе це призводить до домінування суб'єктивних уявлень про ситуацію на п-стві та поза ним, що не дає змоги складати обґрунтовані прогнози та приймати страт-і рішення про пристосування до майбутнього та форм- самого майбутнього.

Страт-і інф-ійні потреби п-ства охоплюють усе, що може вплинути на довгостр-ву д-ність п-ства, непередбачені випадковості, пов'язані зі змінами у серед-щі (в тому числі з форс-мажорними обставинами), навіть інф-ію про події, що перебувають за межами безпосередньої д-ності та впливу, але можуть змінити долю п-ства.

Страт-а д-ність потребує надійного інф-ійного забезп-ня у вигляді баз страт-их даних (БСД), допущень і прогнозів.

БСД може трактуватись як підс-ма підтримки упр-ських рішень. БСД формується за допомогою цільових підборок інф-ії, що надходить з багатьох джерел.

Джерела страт. інф-ії: 1) законодавство та підзаконні акти, інструкції; 2) дослідження та розробки; 3) спец. джерела інф-ії; 4) преса, радіо, ТV; 5) конференції, ярмарки, виставки тощо

Орг-ї працюють з інф-ією, узятої, насамперед, з аналізів, прогнозів і вивчення тенденцій. Основу інф-ійного забезп-ня складає глибоке багаторівневе дослідження вітчизняного й іноземного ринків по широкому спектрі показників і величин, що впливають на упр-ня і рез-ти роботи орг-ї.

__________________________

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]