Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strategia_shpora_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
425.47 Кб
Скачать
  1. Визначення страт-ої групи конкурентів, загальні хар-ки

П-ства — дуже різномані­тні: навіть в одній і тій самій галузі (н.п., вир-во фото­апаратів) є п-ства, що виготовляють продукцію ціною 50 і 500 грн. Різні модифікації, рівень якості, групи споживачів і т.ін. — це важливі хар-ки, які дають змогу уточнити коло конкурентів.

Страт-а група конкурентів — це певна кількість п-ств, які займають близькі позиції на ринку та конкурують між собою на ос­нові одних й тих самих конкурентних переваг і однаковими методами.

П-ства опиняються в одній і тій самій страт-ій групі, якщо вони відповідають будь-якій із зазначених вимог: 1) близька стр-ра асортименту продукції; 2) викор-я однієї с-ми розподілу; 3) однакові тип і ступінь вертик-ної інтеграції; 4) пропонування покупцям аналогічних послуг і технічної допо­моги в експлуатації; 5) цілеспрямованість на одних замовників; 6) задоволення потреб покупців, що потребують однакових особл-тей у виробах; 7) викор-я подібних прийомів у засобах масової реклами; 8) ідентичні технологічні підходи до виготовлення й обслугову­вання прод-тів або надання послуг; 9) робота в одному інтервалі параметрів «ціна—якість»; 10) ідентичні страт-і орієнтири і механізм їх досягнення; 11) однакова поведінка на ринку.

Різні галузі можуть мати різну кількість страт-их груп. Важливо чітко визначити необхідні параметри для хар-ки страт-их груп галузі, які б відбивали специфічні хар-ки п-ств пев­ної галузі загалом і відмінності однієї страт-ої групи від іншої в ме­жах галузі. Такими хар-ками можуть бути фактори конк.спр-ності, згідно з якими треба аналізувати галузі та формувати страт-і групи. Аналіз страт-их груп виконується за допомогою, так званих, «карт страт-их груп галузі» в такій послідовності: 1) обирають найсуттєвіші хар-ки прод-тів або п-ств галузі (згідно з метою аналізу). Виокремлюють два з них; 2) складають матрицю-карту з цими двома хар-ками. Важливо, щоб вони не корелювали одна з одною; 3) розраховують обрані хар-ки по прод-ту або п-ству, після чого прод-ти або п-ства розміщують на «карті»; 4) об'єкти, які опинились близько один до одного, об'єднують в одну страт-у групу; 5) навколо кожної страт-ої групи малюють коло. Доцільно, щоб загальний обсяг продажу п-ств страт-ої групи в га­лузі був пропорційний радіусу кола.

Формуючи «страт-і групи» конкуруючих фірм, можна засто­сувати підхід «від потреб». Тоді п-ства можуть сформувати такі групи: 1) орієнтовані на задоволення всього комплексу потреб і вимог, що їх висуває споживач до товару або послуги; 2) спеціалізовані на задоволення специфічних потреб окремого се­гмента («нішева спрямованість); 3) нових конкурентів, що запланували вихід на ринок зі своєю ана­логічною продукцією; 4) можливих конкурентів, що нині обслуговують інші ринки анало­гічною продукцією, але поки що не планують освоювати ринок, який досліджується; 5) виробники товарів-замінників, що мають змогу витіснити основ­ні прод-ти з ринку.

__________________________

  1. Застосування карти страт-их груп в аналізі серед-ща.

Аналіз страт-их груп виконується за допомогою так званих «карт страт-их груп галузі» у такій послідовності: 1) обирають найсуттєвіші хар-ки прод-тів або п-ств галузі (згідно з метою аналізу). Виокремлю­ють два з них; 2) складають матрицю-карту з цими двома хар-ками. Важливо, щоб вони не корелювали одна з одною; 3) розраховують обрані хар-ки по прод-ту або п-ству, після чого прод-ти або п-ства розміщують на «карті»; 4) об'єкти, які опинились близько один до од­ного, об'єднують в одну страт-у групу; 5) навколо кожної страт-ої групи малюють коло. Доцільно, щоб загальний обсяг продажу п-ств страт-ої групи в га­лузі був пропорційний радіусу кола. Розміри кола приблизно відбивають частку ринку, що обслуговується окремою страт-ою групою.

Карт страт-их груп буде стільки, скільки обрано пар хар-к, параметрів, за якими порівню­ються п-ства. Наявність карт з різними парними оцінками може сприяти ви­явленню рівня та типу конк-ції як у галузі загалом (кількість, склад страт-их груп та їхні позиції), так і в межах однієї страт-ої групи.

Основними конкурентами є п-ства, що вхо­дять до скла­ду однієї страт-ої групи, але якщо страт-і групи займають на карті близьке поло­ження, спостерігається конк-ція і між п-ствами різних страт-их груп. Посилення або ослаб­лення позицій окремих груп і п-ств усередині групи пов'язано з набуттям або втратою окремих конку­рентних переваг. Зміни хар-к п-ств можуть створювати умови для переходу їх з одної страт-ої групи до іншої. Перехід до іншої групи потребує перегляду страт-ого балансу, цілей та страте­гій п-ства. Особливе значення має оцінка місця та ролі п-ства в новій для нього страт-ій групі, а також аналіз но­вих конкурентів.

__________________________

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]